[Preview] Geschreven door Tristan op 2012-07-06 04:45:00

ZombiU

In tegenstelling tot vele andere third party-ontwikkelaars zette Ubisoft zijn nadrukkelijk uitgesproken steun aan Nintendo kracht bij tijdens de E3 door met een ruim aanbod aan games te komen voor Nintendo's nieuwe Wii U. Een opvallende titel in het rijtje was ZombiU, de nieuwe naam voor het vorig jaar al aangekondigde Killer Freaks From Outer Space. Tijdens de presentatie maakte de game indruk door de opvallende “God save the Queen' trailer. Ook op de beursvloer waren er veel positieve geluiden te horen over deze Wii U-exclusive. Op de laatste dag van de E3 werd de rij getrotseerd en werd als allerlaatste om kwart voor vijf de game nog uitgetest. Heeft Ubisoft met ZombiU een waardige launchgame voor de Wii U in het portfolio?

Overleven in de grote stad ZombiU is een horror / survival game. Londen is overgenomen door uiterst bloeddorstige zombies die geen mens ontzien. Sterker nog, ieder mens dat ten prooi valt aan de waanzinnige bende wordt zelf een zombie, waardoor het leger in ijl tempo groeit. Hoog tijd om een einde aan deze gekte te maken door jou. Gewapend met een zakcomputer, een paar wapens en noodzakelijk anti-serum zet je voorzichtig stappen door het verwoeste Londen. Je speelt de game vanuit een first person-perspectief. In de demo dwaalde je door de straten van Londen en bracht je een bezoekje aan een kinderdagverblijf. Normaal is dat een lieflijke plaats, maar nu doken er links en rechts zombies op die je naar het leven stonden. ZombiU speelde zeer nadrukkelijk met de angst die mensen hebben voor duistere ruimtes. Wanneer je, zwaar ademend, door het duistere kinderdagverblijf dwaalde, had je het gevoel dat er ieder moment gevaar kon opduiken. Soms gebeurde dat wel en soms gebeurde er helemaal niets, net zoals in een goede horrorfilm. Het effect werd succesvol versterkt door angstaanjagende boodschappen die je onderweg tegenkwam. Rillingen werden verkregen van een ingesproken bericht op een cassetterecorder. Dit is ouderwets griezelen op een nieuwerwetse spelcomputer.

De aankondiging van ZombiU tijdens Nintendo's persconferentie deed de internationale pers niet massaal uit zijn stoel springen van enthousiasme. Naarmate de beurs vorderde, was ZombiU echter één van de Wii U games die constant lange rijen bij de demo-kasten had staan. De game verraste dan ook positief, omdat het meer is dan een simpele arcade stijl “zombie killer'. Ubisoft heeft er veel aandacht aan besteed om de Wii U GamePad optimaal te gebruiken in deze game. Je gebruikt de Wii U GamePad voor van alles. Zo voer je er codes mee in, schiet je met je kruisboog, bekijk je de kaart of inhoud van kasten en kan de Wii U GamePad dienen als verklikker door de ingebouwde speaker. De functies voelden niet gemaakt aan en waren prima geïntegreerd met het spel. Opvallend was ook dat de intelligentie van de zombies groter was dan je zou verwachten. Je wordt daadwerkelijk achtervolgd en zombies proberen zelfs door deuren heen te breken om bij je te komen. Je kunt wegrennen, maar doordat je, net zoals in het echte leven, uitgeput kunt raken is dat niet altijd de beste optie. Mocht je ten prooi vallen aan de zombies dan kom je niet terug als dezelfde persoon. Je begint dan bij het laatste checkpoint als een ander mens en kunt zelfs jezelf weer tegenkomen, maar nu als zombie! Weet je deze zombie te verslaan, dan kun je op zijn lichaam spulletjes vinden die je zelf eerder hebt verzameld in het spel. ZombiU lijkt met dit soort vondsten net een stapje verder te zetten dan je zou verwachten van een launchgame met zo'n titel.

Onverwacht was de toevoeging van een uitgebreide multiplayer modus. In deze modus ligt de nadruk op asymmetrische gameplay. Eén speler speelt de zombies, de anderen proberen de vlag te veroveren voordat ze allemaal uitgemoord worden. Naast de “capture the flag' modus zullen er nog meer multiplayer mogelijkheden in de game zitten, maar deze zijn vooralsnog onbekend. Daarmee lijkt ZombiU een serieuze hoeveelheid content te krijgen, iets wat we graag zien bij launchtitels. Door de diepe integratie van de Wii U GamePad met de gameplay van ZombiU zal de game in de singleplayer uitsluitend te spelen zijn met deze uitgebreide controller van de Wii U. In de multiplayer zal de game voor de overige spelers Wii Afstandsbediening en Nunchuk combinatie aanbieden. Aannemelijk is dat hierin de Pro Controller ook ondersteund zal worden.

Grafisch niet indrukwekkend, maar oog voor detail Eerlijk is eerlijk: het valt ZombiU af te zien dat het één van de eerste Wii U-exclusive titels is. Net als Nintendo's Pikmin 3 en Super Mario U valt er niet aan af te zien dat je hier met een zeer indrukwekkende nieuwe console te doen hebt. Omgevingen zijn met oog voor detail gemaakt en de zombies hebben een overtuigende fysiek, maar echt indrukwekkend is het allemaal niet. De afgelopen jaren zijn er talloze games verschenen die er veel strakker uitzagen. Daar moet bij opgemerkt worden dat dat stuk voor stuk titels waren met een veel groter budget en ontwikkelteam dan ZombiU gekregen heeft. Kijkend naar de middelen die het team voor handen had en het feit dat dit één van de eerste Wii U-games in ontwikkeling was, is er grafisch een nette prestatie afgeleverd. De sfeer zit er goed in, niet in het minst door het overtuigende geluid en de goede timing van de game. ZombiU zette precies de sfeer neer die je zou verwachten van zo'n spel en gaat dan nog een stapje verder.

[img]http://www.n1ntendo.nl/publicfiles/games/4196-Killer-Freaks-From-Outer-Space/WiiU/ZU_E3_Screenshot_BricklaneDay.JPG[/img]

Voorlopige conclusie ZombiU wist een positieve indruk achter te laten. Het spel bleek meer aandacht te hebben gekregen dan verwacht en maakte op een verrassende manier gebruik van de Wii U GamePad. De sfeer in dit zombiefestijn zit er goed in en door de vele geslaagde angstmomenten is de game zeker niet geschikt voor mensen met een zwak hart. Grafisch was de game niet heel sterk, maar het oog voor detail maakte veel goed. Leuk zijn de nieuwe vondsten, zoals je eigen hoofdpersoon die terugkomt als zombie of de zombieverklikker via het geluid van je Wii U GamePad. Met een uitgebreide multiplayer modus erbij lijkt ZombiU zomaar een verrassende launchtitel te gaan worden. Ubisoft maakte weinig indruk bij de Wii-lancering, maar met de introductie van de Wii U zijn ze serieus van de partij. ZombiU lijkt daar een extra bewijs van te worden.

Gekoppelde games

ZombiU (Wii U)