[Preview] Geschreven door Daan op 2012-09-22 20:47:00

Sports Connection

De sportieve minigame collecties zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Zo recenseerden we het afgelopen jaar nog Summer Stars 2012 en Junior League Sports voor de Wii. Het waren twee titels die in kwaliteit enorm van elkaar verschilden, maar ze hebben wel één ding gemeen: het aanspreken van de casual markt met een Wii. Nu stapt Ubisoft Barcelona in deze ring met hun eigen Sports Connection voor de Wii U. Wat de titel direct tegen zich heeft, is dat de Barcelona studio weinig goede titels achter zijn naam heeft staan. Hun laatste sportieve titel, Motion Sports voor Xbox Kinect, was een regelrechte flop. Als je echter kijkt naar hun meest recente titel, De Avonturen van Kuifje voor de Nintendo 3DS, beginnen de zaken er wat rooskleuriger uit te zien. Met deze goede hoop, begonnen we onze speelsessie met de Gamescom-demo van Sports Connection voor de Wii U. Direct bij het opstarten van de demo hadden we keuze uit twee verschillende sporten: honkbal en karten. In het uiteindelijke spel zullen er nog vier andere sporten te vinden zijn: tennis, voetbal, American football en golf. Elke sport zal naast een hoofdmodus, die in totaal met maximaal vijf spelers gespeeld kan worden, een aantal minigames bevatten die de activiteit naar andere hoogtes zal tillen. Sports Connection verplicht het gebruik van een Wii Remote Plus, een trend die we in meer Wii U-spellen zullen tegenkomen, zoals in Nintendo Land en Just Dance 4. De makers willen de meest accurate sportervaring naar het platform brengen en hiervoor hadden ze definitief de vernieuwde afstandsbediening nodig.

Knoeien met Baseball We begonnen met honkbal, een sport waarin twee spelers tegelijkertijd aan de slag konden. Hier maakte de pitcher gebruik van de Wii U GamePad om paden te tekenen en te bepalen hoe de bal bij de slagman terecht moest komen. Dit bleek enorm onwennig, voornamelijk omdat de bewegingen op het touchscreen niet altijd goed worden geregistreerd. Wij werden gevraagd om de bewegingen met onze vinger uit te voeren, maar het slepen van de bal leverde op deze manier veel frustratie op. Het maken van curve balls werkte simpelweg niet goed, maar het bleek al gauw niet alleen aan de vingerbesturing te liggen: ook met de Wii U GamePad stylus werkte het helaas niet goed. De persoon met de Wii Remote Plus is de slagman en wordt verwacht de ballen ver het speelveld in te slaan. De bewegingen worden echter ook hier niet goed geregistreerd, waardoor je haast geen gevoel van controle hebt. Zodra het toch lukt om een bal het veld in te slaan, zal de pitcher rond moeten bewegen met de Wii U GamePad en proberen de bal op te vangen. Door dit succesvol te doen, kun je ervoor zorgen dat de tegenstander een 'out' achter zijn naam heeft staan. Bij drie outs wordt er van plek gewisseld en dit gaat net zo lang door totdat er negen innings gespeeld zijn. Baseball kende hierdoor meer diepgang dan bijvoorbeeld een Wii Sports, maar de slechte besturing deed dit onderdeel compleet de das om. Simpel Karten Nadat we de negatieve smaak van Baseball hadden weggespoeld, gingen we aan de slag met Karting. De demo van Sports Connection bevatte slechts één baan, maar de uiteindelijke versie zal meerdere banen bevatten. Voor het karten maak je gebruik van de Wii Remote Plus of de Wii U GamePad om jezelf over het parkoer te bewegen. Dit kan gedaan worden door de knoppen op de controllers of door de bewegingsgevoelige besturing. Gek genoeg werkte de bewegingen hier wel naar behoren, maar helaas was het hier de simpliciteit van het onderdeel dat het geheel niet interessant maakte. De baan kende een bosrijke omgeving met vele scherpe bochten en wat obstakels, maar daar is alles mee gezegd: er zijn geen belachelijk hoge snelheden of items te vinden om het geheel wat interessanter te maken. Het onderdeel was hierdoor niet slecht, maar zeer vermakelijk zal het ook niet worden.

Online scores delen Er zullen aparte onderdelen zijn voor de single - en multiplayer in Sports Connection, maar het is vooralsnog niet helemaal duidelijk hoe dit in zijn werk zal gaan. Het is wel bekend dat solo-spelers via het internet hun beste tijden op kunnen sturen, waardoor het aantrekkelijk wordt om het spel te blijven spelen. Het is helaas niet mogelijk om direct met personen de strijd aan te gaan, gezien Sports Connection zulke functionaliteiten niet zal ondersteunen. Dit is een gemiste kans, want dat had de game vele malen interessanter gemaakt. Prima presentatie Sports Connection zag er op het eerste gezicht prima uit en de kleurrijke presentatie gaf het geheel een leuke charme. Het gevoel van sport werd ook duidelijk naar voren geschoven tijdens het spelen. Zo was er in het honkbalstadion een grote menigte die je aanmoedigde, waar soms zelfs individuele karakteristieken te bespeuren waren. In Karting kenden de groene omgevingen veel detail, hetgeen een aangename verrassing was binnen een sportverzameling als deze. Mocht deze trend worden doorgezet naar het volledige spel, dan zit het met de presentatie in ieder geval goed. Voorlopige conclusie Het is moeilijk om te bepalen welke richting Sports Connection voor de Wii U zal nemen. De stijl is uniek en de presentatie is prima, maar de gameplay laat heel wat te wensen over. Van de in totaal zes onderdelen, honkbal, karten, tennis, voetbal, American football en golf, hebben we er twee kunnen spelen en daarvan verdient honkbal in het bijzonder nog heel wat aandacht. Een simpele basis zoals de besturing werkte hier totaal niet naar behoren en dat belooft niet veel goeds. Karting speelde daarentegen wel goed, maar bleek niets extra's te bieden ten opzichte van de vele andere kart- en racespellen die al verkrijgbaar zijn. De belofte van het online delen van scores klinkt interessant, maar zonder online multiplayer vragen we ons af of het spel lang genoeg interessant blijft, zeker in de singleplayer. Voor nu was onze speeltijd met Sports Connection te kort om dat te bepalen en daarom is het wachten op het moment dat het spel in de Europese winkels ligt op 30 november 2012, tegelijkertijd met de Wii U.

Gekoppelde games

Sports Connection (Wii U)