[Preview] Geschreven door Daan op 2012-09-29 21:39:00

Your Shape: Fitness Evolved 2013

De afgelopen jaren zijn er vele fitness games op de markt verschenen, in het bijzonder voor de Wii en de Xbox Kinect. Eén van de franchises die aardig aan de weg timmerde en nog steeds goed verkoopt, is de Your Shape-serie van Ubisoft. Het eerste deel op de Wii was geen grote hit, omdat het pakket weinig inhoud bood en zich vooral focuste op routines voor de vrouw. De kritiek werd echter ter harte genomen en gebruikt voor de spellen op de Kinect. Het werd gelijk één van de meest verkochte games voor het apparaat en kent nu een actieve community, die constant nieuwe routines krijgt voorgeschoteld. Nu keert Your Shape terug naar waar het allemaal begon en komt de software naar de Wii U als een launchtitel. De taak van het ontwikkelen van deze game is echter overgenomen door een nieuwe studio: Blue Byte uit Duitsland. Kan deze developer het kwalitatieve werk van Ubisoft Montreal voortzetten? We speelden de Gamescon-demo om daar achter te komen.

Your Shape 2013 maakt vanaf de eerste minuut volledig gebruik van de Wii U GamePad door je er alle keuzes, zoals het veranderen van opties of het selecteren van activiteiten, erop te laten maken. Door gebruik te maken van het touchscreen heb je vliegensvlug keuze uit de mogelijkheden die het spel te bieden heeft en dit werkt bijzonder fraai. Terwijl je langs alle activiteiten scrollt en de mogelijkheden bestudeert, zal op het televisiescherm meer informatie over de activiteit verschijnen. Zodra je de keuze hebt bevestigd, verplaatst de actie zich naar de televisie en zul je in de meeste gevallen een Wii Remote Plus paraat moeten hebben. Net als bij een aantal andere Wii U-titels van Ubisoft, zoals Sports Connection en Just Dance 4, wordt het gebruik van een Wii Remote Plus verplicht. Dit is om de bewegingen van de speler beter te controleren en zodoende een meer accurate ervaring af te leveren. Tijdens het sporten zal de score en extra informatie altijd te lezen zijn op de Wii U GamePad, waardoor het grote scherm vrij blijft om te genieten van de ervaring. Sportief aan de slag Your Shape 2013 kent meer dan 400 verschillende workouts en het palet biedt daarmee voor ieder wat wils. Deze workouts zijn op hun beurt opgedeeld in vijf verschillende onderdelen en dat zijn Dance, Activities, Cardio, Aerobics en Kickboxing. Tijdens onze demo mochten we een les Kickboxing volgen van de in-game instructeur, die alles op een goede en solide manier uitlegde aan de speler. De oefening begon met een aantal simpele slagen en stoten, die we moesten proberen zo goed mogelijk te imiteren. Het is in het begin licht wennen aan het tempo van Your Shape, gezien het spel alles op de maat van de muziek doet. Door de bewegingen goed op te volgen, zal de game merken dat je klaar bent voor de volgende stap en moeilijkere onderdelen aan het geheel toevoegen. Het is een progressiesysteem waar iedere speler baat bij heeft en het maakt Your Shape zeer geschikt als een dagelijks sportprogramma. Elke oefening neemt ongeveer tussen de vijf en tien minuten in beslag, waardoor het geheel goed valt in te plannen qua tijdsbestek. Het beste van alles is dat maximaal vier spelers tegelijkertijd mee kunnen doen aan alle standaard activiteiten. Dit betekent dat er met een grote groep gesport kan worden en dit klinkt uiterst aantrekkelijk.

Mentale training Naast dat je fysiek in goede conditie moet blijven, is het ook belangrijk om jezelf mentaal te trainen. Dit kun je doen in de verschillende spellen van het onderdeel Activities, waarvan we er één mochten aanschouwen. In Zen Flow zit je in kleermakerszit op de vloer en probeer je de Wii U GamePad voor het gezicht te houden. In de minigame is het de bedoeling om een bewegende lichtbol te volgen, die probeert een patroon te vormen op het speelveld. Dit doe je door met de Wii U GamePad actief mee te bewegen en de focus er goed op te houden. Een stabiele balans levert je veel punten op en zorgt uiteindelijk voor een hogere score. Als je het overzicht verliest, heb je de mogelijkheid om even snel naar de televisie te staren, waar het gehele speelveld altijd te zien zal zijn. De minigame klinkt gemakkelijk in zijn concept, maar het is werkelijk moeilijk om volledig geconcentreerd te blijven. Daarnaast vinden we dit een uitstekend voorbeeld van asymmetrische gameplay, gezien beide schermen een goede en duidelijke functie in het geheel kennen. Sterke online focus In de sessie werd er verrassend veel gesproken over de verscheidene online functionaliteiten die Your Shape 2013 rijk zal zijn. De belangrijkste toepassing is dat vrienden uitgedaagd kunnen worden door uitdagingen en highscores naar elkaar op te sturen. Aan elke activiteit zit een leaderboard gekoppeld en dit maakt het aantrekkelijk om terug te keren naar het spel. Daarnaast is er een Facebook-achtige newsfeed, waar je kunt lezen over de progressie van vrienden en ze zelfs kunt belonen met een duim omhoog. Je kunt ook lezen over de verschillende Achievements die behaald zijn. Door deze Achievements te vergaren, speel je meer functies en materialen vrij om je bezig te houden, waardoor het beloningssysteem hier een goede terugkoppeling biedt. Als laatste zullen er wekelijkse en maandelijkse events plaatsvinden, die elke speler, hopelijk, op een unieke manier uit zal dagen. De mentaliteit erachter klinkt als muziek in de oren voor fitnessliefhebbers, maar het is een kwestie van afwachten of de uitvoering ervan goed zal zijn.

Prima presentatie Your Shape 2013 mag er zeker wezen en de kleurrijke presentatie zag er gelikt uit op de Wii U. Wanneer je één van de verschillende onderdelen speelt en je goed presteert, zullen de achtergronden in de game tevens meegroeien en steeds meer pracht en praal op het scherm toveren. Dit kan wat afleidend werken, gezien je jezelf probeert te richten op de bewegingen die je moet maken, maar over het algemeen gezien hadden wij er niet echt last van. Daarmee bleef vooral een grafisch indrukwekkende fitnessgame overeind staan, hetgeen een welkome verrassing is. Voorlopige conclusie Your Shape: Fitness Evolved 2013 voor Wii U liet een goede en duidelijke eerste indruk achter. Het spel maakt intensief gebruik van beide schermen en doet dit op sommige punten nog sterker dan Wii Fit U. Het moet wel opgemerkt worden dat Your Shape meer een serieuze ervaring lijkt te worden en je probeert op een actieve manier in beweging te houden. De verschillende onderdelen die we hebben mogen testen werkten accuraat met zowel de Wii Remote Plus als de Wii U GamePad, al vraagt het hier en daar wel wat gewenning door het gebruik van twee schermen. Mocht je eenmaal over deze eerste blokkade heen zijn, dan begint de werkelijke training pas echt. Het progressiesysteem zat goed in elkaar en de diversiteit in de ruim 400 onderdelen lijkt ook in orde. De actieve sporter kan daarnaast in de uiteindelijke versie het rijke scala aan online mogelijkheden uitproberen om zichzelf zo maanden lang uit te blijven dagen. Your Shape: Fitness Evolved 2013 lijkt dan ook een zeer goede fitnessgame te worden die als launchtitel voor de Wii U zijn grote concurrent Wii Fit U wel eens een flinke stap voor kan zijn en dat mogelijk terecht.

Gekoppelde games

Your Shape: Fitness Evolved 2013 (Wii U)