[Nieuws] Geschreven door Marcel op 2012-10-11 00:04:00

Treyarch spreekt kritiek op verouderde Call of Duty-engine tegen

Treyarch en Infinity Ward gebruiken al een tijdje dezelfde technische basis voor Call of Duty-games, maar volgens Treyarch kan de engine nog prima mee met deze tijd. Met games als Battlefield 3, Medal of Honor: Warfighter en meer zijn er genoeg kapers op de kust die de plek van Call of Duty als populairste console multiplayer first-person shooter graag willen inpikken. Een argument van EA en andere concurrenten van Activision is dat de moderne shooters draaien op betere engines dan Call of Duty. De technische basis van de huidige Call of Duty-games is de hit Call of Duty 4: Modern Warfare en de engine van die game betreft een hevig gemodificeerde Quake 3-engine die stamt uit 1999. Een oude engine hoeft per definitie echter geen slechte engine te zijn, want ondanks dat de achterliggende code gelijk is, hebben de ontwikkelaars van Call of Duty de engine aangepast en op alle fronten verbeteringen aangebracht. Treyarch snapt dan ook niet waar de kritiek op de engine vandaan komt, zeker niet gezien Call of Duty één van de weinige console shooters is die vloeiend draait met 60 beelden per seconde, aldus Treyarch in een interview met OXM (vertaald):

"Iedereen die over de engine spreekt moet zich realiseren dat ze vooral van de 60 beelden per seconde houden. We kunnen het prachtig maken en dat komt door jaren en jaren van ervaring met de engine. Het verbeteren in algemene zin en het aanpassen van de ontwikkelingsstructuur en de belichting. 

Mensen spreken graag negatief over de engine, maar het is niet zo dat onze engine zes jaar geleden is uitgevonden. Op dit moment kent de engine geen gelijkenissen met de engine van toen. We hebben het UI-systeem compleet overhoop gehaald en compleet nieuwe render-systemen en lichteffecten ingebouwd. Het is allemaal nieuw net zoals de kern van de gameplay systemen.

De kritiek is voor mij daarom moeilijk te begrijpen. Het draait vloeiend met 60 beelden per seconde en het ziet er prachtig uit. Waarom zijn sommige mensen boos over het gebruik van deze engine?" - Treyarch's David Vondehaar
Ook op de Wii U lijkt Call of Duty: Black Ops II technische verbeteringen te kennen. Zo spreken zowel Nintendo als Activision over grafische verbeteringen en nieuwe features die van de Wii U-versie van Call of Duty: Black Ops II de beste versie moeten maken. We zien op 30 november of men daarin is geslaagd, want dan verschijnt Call of Duty: Black Ops II voor de Wii U in Europa.

Gekoppelde games

Call of Duty: Black Ops II (Wii U)