[Review] Geschreven door Evelien op 2012-12-16 07:35:00

Rabbids Pretpark

De knotsgekke konijnen van Ubisoft zijn terug, want op de Wii U laten ze hun wanstaltige snuitjes weer zien. Na hun debuut in Rayman Raving Rabbids op de Wii uit 2006 is dit alweer de zevende Rabbids-game op een Nintendo-platform. Dit keer begeven we ons in Rabbids Land, in Nederland beter bekend als Rabbids Pretpark: opnieuw een verzameling aan minigames die dit keer aangekleed worden door middel van een bordspel. Maken de Rabbids een mooie comeback na het magere Rabbids 3D op de Nintendo 3DS of is de koek nu echt op?

Konijnenbord Rabbids Pretpark is opgezet als een bordspel zoals we dat ook uit Mario Party kennen. Het bord bestaat uit twee ringen om een middencirkel. Om de beurt gooi je de dobbelsteen en afhankelijk van het vakje waar je op belandt, kun je trofeeën winnen. Wanneer je tien of 20 trofeeën hebt verzameld, huppel je naar de middencirkel en ben je de gelukkige winnaar. Ondanks deze simpele opzet is het Ubisoft gelukt om alle tempo en daarmee een groot deel van het plezier, uit de game te halen. Het grootste probleem met Rabbids Pretpark is dat je de mini-games niet met vier spelers tegelijkertijd kunt spelen. Dit betekent dat twee spelers altijd moeten toekijken. Alleen als je op een quiz-vakje komt, kun je met vier spelers meedoen. Daarnaast zijn er vakjes waarop je cadeaus ontvangt, nog een keer mag gooien, een evenement initieert, straf krijgt of de jackpot kan winnen. Deze vakjes halen het tempo op vervelende wijze uit het spel en voelen eerder aan als een intermezzo dan een onderdeel van het geheel. Dat Rabbids Pretpark het potentiële plezier met het bordspel op jammere wijze weet te verprutsen, blijkt al gauw uit het volgende voorbeeld. Stel jij bent konijn nummer één en konijn nummer twee is aan de beurt. Konijn nummer twee komt op een minigame vakje en wordt samen met konijn nummer drie naar een attractie gelanceerd. Jijzelf en konijn nummer vier zijn hierdoor uitgesloten van deelname. Je kunt naar je vrienden kijken hoe ze het doen, je gaat even naar het toilet of je pakt nog een glaasje cola. De minigame is voorbij en konijn nummer vier is aan de beurt. Hij komt op een jackpot vakje. Er verschijnt een animatie en konijn nummer vier wint of verliest automatisch een trofee. Eindelijk ben jij weer aan de beurt. Je gooit en komt op een cadeau vakje. Je krijgt een kruk waarmee je een andere speler kunt blesseren. Let wel, dit is pas in de volgende beurt. Voor een zogenaamde partygame is dit bij de konijnen af.

Minigames Wat doet Rabbids Pretpark dan wel goed? De minigames zijn, afgezien dat ze niet geschikt zijn voor vier personen, goed uitgewerkt. Je speelt ze vrij middels het bordspel waarna je er ook voor kunt kiezen om ze 'los' te spelen. In de minigames speelt dan één speler met de Wii U GamePad, terwijl de ander met een Wii Remote en Nunchuk speelt. Deze innovatieve opzet zorgt ervoor dat je de minigames op twee manieren kunt beleven. Daarnaast biedt het gebruik van de Wii U GamePad voldoende variatie. Bijvoorbeeld door middel van de stylus, waarbij je tekeningen in het zand moet maken voordat je tegenstander deze wegveegt, door middel van de microfoon waarin je blaast om konijnen verkleed als pinguïns tegen een piratenschip te lanceren en door middel van de gyroscoop waarbij je je konijnen in veiligheid moet brengen voordat ze geplet worden door een Indiana Jones-achtig rollend rotsblok. Daarnaast speel je de ene keer tegen elkaar en de andere keer met elkaar. Zo zul je in de Rabbids achtbaan middels de Wii U GamePad moeten beschrijven welke konijnen niet goed vast zitten in de karretjes. De andere speler kijkt naar de tv en rent naar de konijnen die jij hebt omschreven. Door het schudden van de Wii Remote zet je de konijnen alsnog goed vast. Ben je te laat, dan vliegen de konijnen met een flinke smak tegen je tv scherm aan. Er zijn in totaal negentien minigames met een aantal hilarische uitschieters, maar ook een aantal missers. Hoe lang je je kunt vermaken met Rabbids Pretpark hangt voornamelijk af van de groep vrienden waarmee je speelt, maar om ze allemaal een keer gezien te hebben in een bordspel, ben je zo'n vier uur verder. Rabbids Pretpark is ironisch gezien geen hoofdattractie, maar zal voor de casual gamer een leuke afleiding zijn. Het biedt echter geen online gameplay of de mogelijkheid tot het delen van highscores wat de houdbaarheid verder verkort.

Setting met humor Zoals de titel van de game doet vermoeden, zijn de Rabbids ditmaal in een pretpark beland. De attracties in het pretpark lenen zich goed als thema voor de minigames. Er zitten konijnen in de achtbaan, ze lebberen elkaar af in de liefdestunnel of ze vangen geesten à la Luigi’s Mansion in het spookhuis. Aan sfeer ontbreekt het daarom niet. De brutale en ondeugende Rabbids-humor is alom aanwezig. Van de manier waarop ze over het bord huppelen, glijden en vallen tot hun maffe gezichtsuitdrukkingen en uitspattingen. Voor iedere minigame wordt een kort filmpje getoond welke als humorvolle inleiding dient tot het spel. De kers op de slagroom zijn de extra video's die je kunt vrijspelen. Aan alles blijkt dat de game is gemaakt door mensen met humor en met een warm hart voor de Rabbids-franchise. Graphics en geluid De graphics van Rabbids Pretpark zijn indrukwekkend. Het park ligt er sprookjesachtig bij met een Disney-achtige allure. De Rabbids bestaan uit simpele witte vormen met twee bolle ogen, maar ze hebben er nog nooit zo gelikt uitgezien als op de Wii U. De extra video’s zien eruit alsof ze uit de Pixar studio komen. De presentatie van de menu’s en iconen hebben een cartoon-achtige stijl en zien er dankzij de HD graphics fris en scherp uit. Alleen aan het speelbord is duidelijk minder aandacht besteed, met graphics die niet zouden misstaan op de Wii. De muziek is over het algemeen niet memorabel te noemen, behalve dan een enkele clubtrack uit de geslaagde muziek minigame. De geluiden die de Rabbids produceren zijn gelukkig wel goed uitgewerkt. De konijnen grinniken, schrikken en schreeuwen het uit, van plezier en ellende, wat voor een groot gedeelte bijdraagt aan hun persoonlijkheid.

Conclusie De keuze van Ubisoft om een partygame uit te brengen waarin je niet met vier spelers tegelijkertijd kunt spelen, is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Daarnaast zorgt de opzet van het bordspel voor een traag tempo. Speel je vaker met zijn tweeën of heb je voldoende geduld, dan hoeft dit geen probleem te zijn. De minigames zijn gevarieerd met enkele hilarische uitschieters. Er wordt tevens goed gebruik gemaakt van de nieuwe hardware in de vorm van de Wii U GamePad en het spel ziet er gelikt uit. Ben je fan van de Rabbids-humor en heb je een geduldige persoonlijkheid, dan is Rabbids Pretpark prima geschikt voor een aantal geslaagde avondjes met je vrienden. Anderen kunnen zich tegoed doen aan het superieure Nintendo Land of de beter uitgewerkte Mario Party-games.

N1 Score: 6.5

+ ["Innovatief gebruik van de Wii U GamePad","Gevarieerde minigames","Rabbids-humor blijft leuk","Indrukwekkende graphics"]

- ["Je kunt het niet met vier spelers tegelijk spelen","Traag tempo door opzet bordspel","Beperkte houdbaarheid"]

Gekoppelde games

Rabbids Pretpark (Wii U)