[Review] Geschreven door Daan op 2013-01-07 15:40:21

Mighty Switch Force: Hyper Drive Edition

Ongeveer een jaar geleden bespraken we de eigenzinnige puzzelplatformer Mighty Switch Force voor de Nintendo 3DS eShop uitgebreid in onze review. De game was ontwikkeld door WayForward Technologies en stond goed zijn mannetje met zijn creatieve gameplay en sterk leveldesign. Gezien de kwaliteit van de vorige Mighty-titels op Nintendo DSiWare was dit niet verrassend en daarmee een goede aanwinst voor Nintendo 3DS-bezitters. De game bleek echter wat aan de korte kant, maar dit werd later rechtgezet met extra levels in een gratis update. Na het grote succes van Mighty Switch Force besloot WayForward de volledige titel, inclusief extra levels, te porten naar de Wii U om de lancering wat extra kracht bij te zetten. De ontwikkelaar wilde de game echter niet klakkeloos overzetten en besloot daarom Wii U eShop-exclusieve extra’s in te bouwen. De game werd hierdoor onder andere grafisch geüpdatet naar HD en kreeg de naam Mighty Switch Force: Hyper Drive Edition mee. Is deze overzetting succesvol gebleken of is het Nintendo 3DS eShop-deel toch een betere optie? Ontmoet Patricia Wagon, opnieuw In Mighty Switch Force: Hyper Drive Edition stap je in de schoenen van de intergalactische politievrouw Patricia Wagon. Ze heeft de taak om de Hooligan Sisters, die uit de gevangenis zijn ontsnapt, weer achter slot en grendel te krijgen. Je zult verschillende sidescrolling levels moeten doorlopen met de vierpuntdruktoets van de Wii U GamePad en vijf gezusters moeten vinden om het level tot een goed einde te brengen. Daarnaast zul je blokken moeten laten verschijnen en verdwijnen, dingen verzamelen, vijanden uit de weg ruimen en obstakels ontwijken. De Hooligan Sisters zitten hierbij achter diverse puzzels verstopt en dit alles gaat gepaard met een flinke tijdsdruk. Hoe sneller je het level uit weet te spelen, hoe beter je score en zeker met de opbouwende moeilijkheidsgraad wordt dit al gauw een lastig karwei. Het wordt je in de Wii U eShop-versie echter wat gemakkelijker gemaakt doordat je tijdens het spelen op het touchscreen van de Wii U GamePad kunt zien of een dame zich in jouw buurt bevindt. Deze toevoeging maakt de game wat toegankelijker, maar tegelijkertijd niet minder makkelijk voor de echte highscore-freaks: wanneer je een goede score wil neerzetten, heb je simpelweg niet de tijd om op je Wii U GamePad rond te kijken.

De Hooligan Sisters maken het je echter niet alleen lastig, want ze hebben een leger aan ruimtemonsters tot hun beschikking. Deze creaturen hebben de intentie om de heldin pijn te doen en het volbrengen van de missie te bemoeilijken. Deze tegenstand komt in allerlei proporties en na ongeveer elke twee levels krijg je een nieuw gevaar voor je kiezen. In het begin lijken de vijanden als bewegende bommen en geniepige vleermuizen nog gemakkelijk: een paar klikken op de Y-toets is dan voldoende om gerichte schoten af te vuren en ze naar het hiernamaals te helpen. Later in het spel worden er echter moeilijkere vijanden geïntroduceerd zoals robotdinosaurussen die met grote snelheid op Patricia afstormen en alleen van achteren aangevallen kunnen worden. Sommige situaties kunnen hierdoor zuur aflopen, want officier Wagon kan slechts drie keer geraakt worden voordat een level opnieuw zal moeten worden gedaan: wordt één keer geraakt en je gaat terug naar het meest recente checkpoint. Met zaken als afgronden en spijkervloeren om je het leven nog moeilijker te maken, is de game daardoor behoorlijk pittig. Toch wordt het nooit frustrerend en dat komt mede door het feit dat je je levensmeter door de levels heen kunt aanvullen en je daardoor niet al te vaak game over zult gaan. Blokpuzzels Door op de A-, L- of R-knop te drukken kan Patricia gebruik maken van haar helm en blokken laten verschijnen of verdwijnen. Dit is één van de grote factoren die het spel uniek maken en het zorgt voor een verscheidenheid aan blokpuzzels tijdens de speldoorloop. Deze blokken verschijnen in drie uiteenlopende vormen. Ten eerste zijn er de standaardblokken, die enkel verschijn - en verdwijnmogelijkheden kennen. Een paar levels later in het avontuur zijn er de schietblokken die je een bepaalde richting op zullen sturen, en als laatste zijn er de slotblokken die actief blijven zolang je er op staat. In het begin worden de soorten compleet afgescheiden van elkaar benut, waardoor je niet voor al te grote problemen zal staan. Zodra je echter verder komt in de reis en alles onder de knie denkt te hebben, zal de game alles combineren waardoor je voor onverwachte verrassingen komt te staan. Het zorgt voor zeer creatieve levels die je uitdagen op nieuwe manieren en zo de game bestempelen tot een ware puzzelplatformer. Zeker wanneer je voor een goede score en daarmee een goede tijd wil gaan, is effectief nadenken een must en is een snelle playthrough zeer bevredigend. Mighty Switch Force kent daarmee een hoog tempo, waardoor het avontuur nooit eentonig of saai wordt. Het is echter jammer dat de game geen geïntegreerd online leaderboard-systeem kent waardoor je niet direct je highscores met anderen kunt vergelijken. Nu zul je dit zelf via de Miiverse-ondersteuning moeten initiëren, maar dat werkt minder efficiënt.

Wii U-exclusief Wanneer je de zestien levels hebt doorlopen en het einde hebt gezien, zul je worden beloond met vijf bonusuitdagingen die je nog meer zullen testen. Deze vijf levels betreffen echter de eerder genoemde extra levels uit de update van de Nintendo 3DS eShop-versie en zijn daarmee niet nieuw te noemen. Dat is dan ook niet hetgeen waar Mighty Switch Force: Hyper Drive Edition mee te koop loopt om zich te onderscheiden van de Nintendo 3DS eShop-versie. Dit is wel te vinden in de vorm van de beloningen: waar je in het Nintendo 3DS eShop-deel slechts een bepaalde score kreeg bij het halen van een snelle tijd, daar krijg je in deze versie per level toegang tot een Hyper Stage. In totaal zijn er daardoor 21 Hyper Stages en deze bevatten een aangepaste lay-out ten opzichte van de oorspronkelijke levels. Hierdoor zullen nieuwe strategieën moeten worden gemaakt en wordt de game aanzienlijk verlengd qua speelduur tot zo’n vijf tot zeven uur. Gezien de titel ook Remote Play ondersteunt, is het tevens mogelijk om het hele spel enkel op de Wii U GamePad te spelen, wat een zeer prettige bijkomstigheid is: het Nintendo 3DS eShop-deel bewees al dat het spel erg goed speelt in de palm van je hand. Graphics en geluid In grafische opzichten is Mighty Switch Force: Hyper Drive Edition flink vernieuwd en dat is voor de liefhebbers van het origineel wellicht even slikken. De aandoenlijke pixel art is voor alle personages en obstakels ingeruild voor getekende graphics en dat doet wat af aan de charme. Het is echter wel zo dat de titel er op deze wijze met de HD-beelden een stuk scherper uitziet, waardoor het geheel alsnog wordt uitgebalanceerd. De achtergronden zijn daarbij nagenoeg hetzelfde gebleven en zien er daarmee zeer goed uit.

De muziek in Mighty Switch Force: Hyper Drive Edition is geen steek veranderd ten opzichte van het Nintendo 3DS eShop-deel en dat is prima. Elk level in de game kent zijn eigen tune met upbeat karakter en een sterke techno ondertoon. De soundtrack past ontzettend goed bij de stijl van de game en is op zijn beurt ook nog een catchy. Ook de kreten die Particia zo nu en dan overtuigend uitslaakt, zoals 'Justice served!' en 'Yummy!', geven het pakket extra charme mee. Conclusie Mighty Switch Force: Hyper Drive Edition in de Nintendo eShop van de Wii U kent significante verbeteringen ten opzichte van het al meer dan prima Nintendo 3DS eShop-deel. Zo kent het spel maar liefst 21 extra levels als beloning voor het behalen van een goede tijd, wordt de Wii U GamePad ingezet om de gameplay toegankelijker te maken en voor Remote Play, en is het spel grafisch opgepoetst naar het HD-formaat. Dit laatste gaat echter wel ten koste van de pixel art van het origineel, wat niet iedereen zal kunnen waarderen. Het enige echte minpunt is, net als in het Nintendo 3DS eShop-deel, het gebrek aan online leaderboards in de game, die het spel haast perfect hadden gemaakt. Desondanks is de Hyper Drive Edition vanwege de uitgebreide content de versie die je wil spelen en zelfs voor liefhebbers van het origineel de moeite waard om aan te schaffen. De met actie gevulde puzzelplatformer heeft een nieuw thuis gevonden op Wii U en is de €9,99 zeker waard.

N1 Score: 9

+ ["Creatieve puzzelplatform-gameplay ","Aanzienlijk meer content dan het Nintendo 3DS eShop-deel","Pittig, mede dankzij highscores-mogelijkheden","Scanner op Wii U GamePad maakt het spel toegankelijker","Remote Play wordt ondersteund"]

- ["Verdwijning pixel art doet wat af aan de charme","Geen online leaderboards voor highscores"]

Gekoppelde games

Mighty Switch Force! Hyper Drive Edition (Wii U eShop)