[Nieuws] Geschreven door Marco op 2013-02-02 22:31:00

Two Tribes geeft opheldering over het uitstel en noemt verbeterpunten van Toki Tori 2

Two Tribes laat via hun officiële blog weten waarom Toki Tori 2 eind 2012 werd uitgesteld en dat de game inmiddels sterk verbeterd is. Toki Tori is een groot succes binnen de Nederlandse game-industrie van ontwikkelaar Two Tribes. De puzzelgame wist menig gamer positief te verrassen. Een vervolg was daarom te verwachten en deze komt er in de vorm van Toki Tori 2 voor de Wii U eShop. Dit vervolg gaat op dezelfde voet verder als het origineel: een puzzelgame waarbij je met slechts twee handelingen, stampen en fluiten, diverse puzzeluitdagingen moet voltooien. Hierbij zal in dit deel de interactie met de omgeving een grote rol spelen. In december 2012 maakte Two Tribes, nadat het spel de Wii U-launch al niet meer wist te halen, twee dagen voor de nieuwe releasedatum bekend dat het spel voor een tweede keer uitgesteld zou worden naar begin 2013. Op de officiële blog van Two Tribes valt nu te lezen waarom dit besluit uiteindelijk genomen is. Colin van Ginkel, één van de ontwikkelaars bij Two Tribes, beschrijft hoe hij begin december met een nieuw idee voor een puzzel aan de slag ging (vertaald):

"Het was zondag 9 december, 23:00, en het was de eerste keer sinds tijden dat ik me ontspannen voelde. Een uur eerder had ik een geweldig idee voor een nieuwe puzzel. Ik verwerkte de puzzel in de game en het voelde heel goed aan. Hierdoor dacht ik na over de game als een geheel... Als ik nog steeds plezier had in het toevoegen van nieuwe puzzels, waarom zou ik de game dan over twee dagen naar Nintendo sturen?"
Het ontwikkelteam stond niet onder druk van een uitgever of investeerders en besloot daarom Toki Tori 2 uit te stellen. Nintendo werd hiervan op de hoogte gebracht en het team begon met het evalueren van de game.
"Nintendo was fantastisch en zei: "Hmm, dat is vervelend voor jullie, maar laat ons weten wanneer de game goed genoeg is!" De situatie voor ons was alles behalve prettig. We zouden niet in staat zijn om de game op tijd te kunnen versturen. Niet omdat ik nog steeds nieuwe puzzels kon bedenken, maar omdat we onszelf voor de gek hebben gehouden door te denken dat het wel mogelijk was."
Na het uitstel van Toki Tori 2 begon Two Tribes langzaamaan te realiseren waar de verbeterpunten van de game lagen. In de weken die daarop volgden, is vrijwel elk aspect van de game verbeterd. Zo is de lineaire level-structuur ingeruild voor een open wereld, waarin de speler zijn eigen pad kan kiezen. De graphics zijn opgepoetst om de speler een beter gevoel van plaats te geven en de frames per seconden zijn van 30 geoptimaliseerd naar 60 beelden per seconde.

Voor het uitstel Na het uitstel

Ook het testen van de game is sterk verbeterd. Volgens Colin van Ginkel was hij de enige die alle inhoud van het spel had doorgespeeld. Door meer mensen bij het testen te betrekken en lange speelsessies te organiseren, ontving het ontwikkelteam veel terugkoppeling over de speelbaarheid van het spel. Het team neemt nu de tijd om ervoor te zorgen dat spelers een geweldige ervaring voorgeschoteld krijgen. Two Tribes heeft nog geen nieuwe releasedatum naar buiten gebracht, maar laat wel weten dat deze vroeg dit jaar zal zijn.

Gekoppelde games

Toki Tori 2+ (Wii U eShop)