[Nieuws] Geschreven door Marco op 2013-02-28 21:40:00

Toki Tori 2 bevat geen tekst en heeft een speelduur van ongeveer tien uur

Ontwikkelaar Two Tribes laat weten dat Toki Tori 2 geen tekst bevat en dat het ongeveer tien uur zal kosten om het hele spel door te spelen. Toki Tori is een groot succes vanuit de Nederlandse game-industrie en krijgt nu een vervolg in de vorm van Toki Tori 2 voor de Wii U eShop. In Toki Tori 2 dien je met slechts twee handelingen, stampen en fluiten, diverse puzzel uitdagingen te voltooien. Hierbij zal in dit deel de interactie met de omgeving een grote rol spelen. Op de blog van Two Tribes valt te lezen dat de ontwikkelaar ervoor gekozen heeft om geen script voor het verhaal van Toki Tori 2 te schrijven. Het idee is ontstaan als een manier om de kosten te drukken. Wanneer een game veel tekst bevat en bedoeld is voor een internationale markt, zal de tekst in een aantal verschillende talen vertaald moeten worden. Volgens Two Tribes kon dit deel van het budget en de ontwikkelingstijd hiervoor beter besteed worden aan het oppoetsen van de game zelf (vertaald):

"Wat als we het hele script overslaan? Als we geen tekst hebben, hoeft er ook niets vertaald te worden. Door over dit idee na te denken werd het team nogal filosofisch over tekst, met name over tutorials."
Volgens de ontwikkelaar zouden veel gamers vaak niet eens de moeite nemen om de tekst te lezen en kunnen tutorials en veel tekst wat vervelend overkomen (vertaald):
"Als gamers had het team ook geen problemen om de tutorials te laten vallen. Het team herinnerde zich veel games met eindeloze lappen tekst die niet overgeslagen konden worden en vaak de lol van het zelf ontdekken wegnamen. Saai!

Op dit punt was een slimme ontwikkel truc veranderd in een uitgebreide design uitdaging. Kon het team een game maken die volledig voor zichzelf spreekt, op de manier waarop de levels ontworpen zijn? Het heeft veel moeite gekost, maar ik vind dat het team er in geslaagd is!"
Volgens de makers is het ontbreken van tekst een fundamenteel onderdeel van het ontwerp geworden. Het verhaal in de game zal nu door middel van interactieve cutscenes aan de speler duidelijk gemaakt worden. De enige uitzondering hierop is dat Nintendo voor de Wii U eShop versie een noodzakelijke, kleine e-handleiding zal meegeven, die vertaald is in zeven verschillende talen. Ontwikkelaar Two Tribes laat vandaag via Twitter ook weten dat het ongeveer tien uur duurt om Toki Tori 2 volledig door te spelen (vertaald):
"Zo... Dat duurde wat langer dan verwacht. Blijkbaar kost het tien uur om Toki Tori 2 door te spelen, zelfs voor de mensen die het spel gemaakt hebben."
De verwachting is dat Toki Tori 2 in maart voor de Wii U eShop uitgebracht wordt, maar een exacte datum of prijs zijn op dit moment nog niet bekend gemaakt.

Gekoppelde games

Toki Tori 2+ (Wii U eShop)