[Review] Geschreven door Daan op 2013-03-01 21:07:54

NightSky

Nicalis blijft doorgaan met het verspreiden van de liefde Nintendo's digitale platformen. Vorig jaar konden we genieten van VVVVVV, een simpele puzzel-platformer die uiterst vermakelijk bleek. We beoordeelden de game met een 8.5 in onze review en het vertrouwen in de developer/publisher steeg naar een hoger niveau. Een groot probleem blijft echter de grote gaten tussen hun Amerikaanse en Europese releasedatums. Dit is opnieuw het geval met hun nieuwste titel NightSky, die eind oktober al in de Verenigde Staten verscheen. De originele developer van NightSky, Nifflas, had oorspronkelijk de Wii in gedachten en de game werd dan ook getoond op een WiiWare-conferentie in 2009. Het plan is helaas nooit van de grond gekomen, maar ze wilden het project een tweede kans geven op de Nintendo 3DS eShop. Na vier lange jaren hebben we het puzzelspel eindelijk in onze handen en gaven we het spel de tijd die het nodig had. Was de game het lange wachten waard of had NightSky beter in de afgrond kunnen blijven? Een mysterieus verblijf NightSky is een puzzel-platformer in hart en ziel, maar het kent een hele andere focus dan de meeste titels in het genre. Waar andere titels proberen je van alles te leren in een tutorial, opent de game hier zoals hij eindigt. In de game bestuur je een zwarte bol en beweeg je deze van scherm naar scherm, om zo vervolgens een steeds mysterieuzer wordende wereld te ontdekken. Elk scherm in deze wereld kent een puzzel om te overbruggen en een uitdaging die je hersens doen kraken. In het begin vraagt dit wat gewenning van de speler en is het duidelijk niet voor iedereen weggelegd. Je krijgt wel een idee van de verschillende mogelijkheden die je tot de beschikking hebt, maar je zult zelf de gaten moeten invullen en de oplossingen voor de puzzels moeten vinden. NightSky heeft geen intentie om je hand vast te houden en dit zorgt voor bijzonder veel ''Aha!'' momenten tijdens de reis. Het oplossen van een puzzel is zeer bevredigend, ook al is de beloning dat je enkel naar het volgende scherm mag.

Er zijn in totaal tien verschillende gebieden om te ontdekken met vele kleinere gebieden om in rond te neuzen. Door latere momenten van het spel te bereiken, leer je op een simplistische wijze meer over deze wereld en de omgevingen die je bezoekt. Bijzonder veel blijft open voor eigen interpretatie, waardoor er geen juiste manier is om naar het spel te kijken. Er worden hier en daar wel wat poëtische spreuken erin gegooid om je op een juist pad te zetten, maar er blijven gaten over de complete invulling ervan. Puzzels, puzzels en nog meer puzzels Tijdens de reis bestuur je de zwarte bol met de vierpuntdruktoets of de Circle Pad en probeer je zo goed mogelijk de schermen te doorlopen. Het uitleggen van de verschillende besturingen is moeilijk, want dit kan soms enorm per gebied verschillen. Dit heeft vooral te maken met de variatie aan puzzels die je tegenkomt, wat een zeer dikke pluim verdient. Zo zul je soms te maken hebben met veranderingen met de zwaartekracht, muren waar je op moet klimmen, flipperkast flippers en wat voertuigen waarin de bol plaats zal nemen. In de meer dan 100 verschillende puzzels worden de verschillende elementen weinig herhaald en komt het spel constant met verse plannen aanzetten. Je zult je flink aan moeten passen en dat is meer voor de doorgewinterde gamer weggelegd. Wanneer je echter in de juiste mindset bent, zal het ook moeilijk worden om de focus te verliezen. Je raakt gewend aan het tempo van de game en NightSky kent een natuurlijke progressie, die je op een rechtvaardige manier goed voorbereid op wat komen gaat. Na een flink aantal levels weet je vanzelf de afstand die de bol kan overbruggen en hoe hij bepaalde platformen misschien zou kunnen bereiken. Extra's Het uitspelen van NightSky wordt beloond met een hogere moeilijkheidsgraad die echt de moeite waard is om door te spelen. In het reguliere spel is het mogelijk om te remmen en je soms te redden van een afgrond. In de vrijgespeelde optie wordt het remmen je ontnomen en word je in bepaalde mogelijkheden flink beperkt. Hiermee zullen soms oude plannen teniet worden gedaan en zul je met gloednieuwe moeten komen om de puzzels op te lossen. Daarnaast zijn er nieuwe puzzels toegevoegd om je helemaal van de wijs te brengen. Naast deze optie kun je ook terugkeren naar je favoriete levels en ze per specifiek onderdeel selecteren in het hoofdmenu. Zo zul je constant kunnen experimenteren en proberen puzzels in nieuwe wegen te overkomen. Terwijl je daar mee bezig bent, heb je ook de mogelijkheid op zoek te gaan naar de verstopte sterren in ieder level. Door ze allemaal op te sporen, word je beloond met een extra level dat bijzonder lastig is en daarmee zeker de moeite waard.

Als je alles wil zien, dan ben je ongeveer negen uur kwijt aan NightSky. Dit is redelijk voor de prijs die je betaalt, maar na deze negen uur is er weinig om naar terug te keren. De game kent geen support voor extra mogelijkheden als StreetPass en SpotPass, waardoor we geen extra content hoeven te verwachten. Er zijn ook geen updates beloofd, waardoor de negen uur alles is wat het spel in zijn mars heeft. Graphics en geluid Grafisch straalt NightSky meer dan vele andere games die verkrijgbaar zijn in de Nintendo 3DS eShop. De game bevat een rijk palet aan kleuren en een eenvoudige maar sterke presentatie, die uiterst sterk in zijn schoenen staat. De droomachtige wereld die Nifflas hier gecreëerd heeft, is uniek en het valt moeilijk met andere games te vergelijken. De game is echter nog beter op zijn plek als het 3D-effect aan gaat, want dan komt de werkelijke praal van NightSky van boven. Er is een goede scheiding tussen de verschillende lagen en het voegt zeer zeker wat toe aan de waarde van het spel. De soundtrack complimenteert de graphics met kalme tonen, die alles net wat mysterieuzer maakt. Er zijn ook momenten waar de muziek spontaan stopt, om zo de spanning en beleving nog wat extra op te voeren. De sound design is met zorg in elkaar gezet en maakt de ervaring simpelweg beter.

Conclusie NightSky is een mysterieus avontuur voor de Nintendo eShop op de Nintendo 3DS. Nicalis en Nifflas zetten een goede toon neer met een overweldigende presentatie en meer dan 100 verschillende puzzels om van te genieten. Nieuwkomers van het puzzel-platform genre hebben hier helaas weinig te zoeken vanwege de hoge moeilijkheidsgraad. Alhoewel de game op een rustige toon begint, zullen latere levels je flink uitdagen en dit kost aardig wat inzicht. Het spel legt je weinig tot niets uit en gaat voornamelijk voor de eigen invulling. In totaal ben je na het uitspelen van de extra moeilijkheidsgraad negen uur bezig en dan heb je ook daadwerkelijk alles gezien. Er is genoeg te beleven in de wereld die geschapen is en je moet het jezelf zeker gunnen om er eens in te duiken. Het is een zeer unieke game met een ervaring die je grijpt. Als je bereid bent de hersens flink aan het werk te zetten op verfrissende wijze, dan doe je met NightSky zeker geen miskoop voor €9,99.

N1 Score: 8.7

+ ["Mysterieus puzzel-platform avontuur","Meer dan 100 verschillende puzzels","Vindingrijke idee\u00ebn tijdens de gameplay","Uitmuntende presentatie, met duidelijk gebruik van het 3D-effect"]

- ["Geen extra's om naar terug te keren","Hier en daar te weinig uitleg "]

Gekoppelde games

NightSky (Nintendo 3DS eShop)