[Review] Geschreven door Daan op 2013-04-11 16:33:36

Toki Tori 2

Toki Tori lijkt een serie uit vervlogen tijden, aangezien het eerste deel alweer twaalf jaar geleden verscheen op de Game Boy Color. Het sidescrolling 2D-puzzelavontuur bleek echter anno 2012 nog steeds aandoenlijk en beloonden we de heruitgave voor de Nintendo 3DS eShop met een 8.0 in onze review. Een WiiWare-versie van de game verscheen in 2008 met vernieuwde graphics en een aangepaste besturing voor de Wii Remote. Destijds gaven we het spel een 9.0 en daarmee was het meteen de sterkste WiiWare-launchtitel voor de service. Echter, voor een sequel zoals deze besloot Two Tribes bijna alle bestaande spelregels te vergeten en vanaf nul te beginnen. Was de vernieuwing een slimme zet van de Nederlandse ontwikkelaar of laat de nieuwe speelstijl ons in flinke verwarring achter? Betreed een nieuwe wereld Zodra je de game opstart, gooit Toki Tori 2 je zonder pardon in het diepe. Er is geen titelscherm of hoofdmenu: na het laadscherm verschijnt er alleen een geel kuikentje op het scherm. Je beweegt dit kuiken met de linker analoge-stick of de vierpuntsdruktoets. Dit laat gelijk zien dat de speler niet aan de hand wordt vastgehouden: je bent zelf verantwoordelijk voor het uitvogelen van de verschillende acties. De digitale handleiding van de game bevat alleen informatie over de knoppen, waardoor je het spel altijd zonder enige mogelijke verwachtingen over de mogelijkheden en de gameplay begint.

Naast het lopen van links naar rechts en andersom heb je twee andere bewegingen op zak en dit is waar de gameplay hoofdzakelijk op leunt. Zo zal het vrolijke kuiken met de A-knop fluiten en zijn allermooiste tonen laten horen. Dit aspect wordt op unieke en verschillende manieren ingezet om puzzels op te lossen. Zo kun je de aandacht trekken van vriend en vijand en kun je verschillende liederen spelen. Deze deuntjes zullen je bijvoorbeeld in staat stellen om te herstarten vanaf het laatste checkpoint, zodat je een verwarrende puzzel opnieuw kunt proberen. Later in het spel speel je ook een deuntje voor een camera vrij. Hiermee kun je de omgeving doorzoeken met behulp van de Wii U GamePad en eventueel foto's maken van de verschillende objecten. De belangrijkste objecten worden verzameld in een speciaal menu, waarin je de foto’s kunt zien van de dingen die je hebt verzameld. Verder bieden deze foto’s geen meerwaarde. Met de B-knop kun je stampen en daarmee zijn we aangekomen bij de tweede en laatste truc van het kuikentje. Door flink te stampen kun je objecten verplaatsen en blijft vijandig gespuis op afstand. Deze reageren elk verschillend op de actie en hierdoor is het leuk om met het stampen te experimenteren. Ontdekking is de sleutel Wat Toki Tori 2 het sterkst maakt, zijn de puzzels die je tegenkomt tijdens de reis. Hoewel het klinkt alsof er weinig variatie is met maar twee moves, blijft de game scherp door nauwelijks een opdracht te herhalen. Soms schotelt het spel een variatie van een eerder scenario voor, maar Toki Tori 2 maakt de vervolgstap altijd moeilijker en dit vraagt constant om nieuwe oplossingen. De game vraagt heel wat van de speler, maar wordt nooit onbehoorlijk moeilijk. Het is altijd een kwestie van het hoofd erbij houden, want het is soms gemakkelijk om een bepaald aspect over het hoofd te zien. Dit zal zeker de nodige frustratie opleveren en een soort hulpknop of hint-systeem, zoals soortgelijke puzzel-games die vaak kennen, was geen overbodige luxe geweest.

Omdat Toki Tori 2 minder lineair is dan zijn voorganger, staat ontdekking meer op de voorgrond. Daardoor leunt het spel vaak op jouw vaardigheid om de omgeving goed en grondig te inspecteren. De oplossing voor een vraagstuk ligt meestal niet te ver weg en dit probeert de game je al vroeg te leren door opties simpel te houden. De latere levels hebben meer opties en je zult moeten kijken wat binnen jouw mogelijkheden ligt. Zo krijg je te maken met een groepje elektrische insecten. In eerste instantie lijken ze moeilijk uit de weg te ruimen, maar wanneer je rondkijkt, ontdek je dat je water kunt gebruiken om kortsluiting bij de beestjes te veroorzaken. Zo werkt het met elke puzzel: zodra een oplossing in het hoofd rond gaat spoken, ben je meestal niet ver van een conclusie en dit geeft een gevoel van euforie. Een minder aspect van de game is de manier waarop met de save file wordt omgesprongen. Wanneer je het spel verlaat en de volgende keer terugkeert, word je teruggezet bij het laatste checkpoint. Hierdoor start je soms middenin een puzzel en heb je geen idee wat je precies moet doen. Daarnaast is het niet mogelijk om meerdere save files op een enkel Wii U-account te hebben, waardoor je het gehele spel moet verwijderen om opnieuw te beginnen. Dit zal niet voor iedereen een probleem zijn, maar het had zeker wat toegevoegd voor de veteranen onder ons wanneer dit wel mogelijk was geweest.

Gebruik van de Wii U GamePad Toki Tori maakt weinig gebruik van de mogelijkheden van de Wii U GamePad. Wanneer je het spel op de televisie speelt, kun je alle vrijgespeelde deuntjes zien op het touchscreen. Je kunt ze helaas niet aanklikken en zult ze zelf moeten spelen uit een notenschrift, waardoor de informatie niet erg veel toevoegt. Het had makkelijker gekund, maar hier is niet voor gekozen. Verder kun je via de Wii U GamePad zien hoe ver je bent in een bepaald gebied, maar het geeft geen verdere of duidelijke informatie. Je krijgt een rechte lijn te zien van het begin- tot het eindpunt in iedere omgeving, maar de puzzels zitten niet zo eenvoudig in elkaar. Zo kan het zijn dat beide punten op de dezelfde plek liggen, maar dan op andere lagen. Wat wel een positief aspect is, is dat het spel Off TV-Play ondersteunt en daarmee gespeeld kan worden op het scherm van de Wii U GamePad, zonder tv. Dit is een erg prettige bijeenkomst, want vooral bij een puzzelgame als dit is het handheldgevoel prettig. Graphics en geluid Toki Tori 2 ziet er zeer sterk uit op de Wii U en dat is een aangename verrassing. Hoewel de voorgrond vrijwel altijd hetzelfde blijft, kennen de achtergronden veel detail en geven ze het avontuur sfeer. Naast de achtergronden wordt er goed gebruik gemaakt van elementen als belichting en schaduw. Dit is het mooist in de ondergrondse omgevingen waar de belichting helpt om bepaalde puzzels te overbruggen. De graphics zijn daarmee een sterk punt van Toki Tori 2.

De soundtrack mag er ook wezen, met goede muziek voor de verschillende omgevingen in de game. De tonen zijn nooit nadrukkelijk aanwezig, maar voegen sfeer toe aan de wereld en zijn creaturen. Ben je in de groene gestrekte weilanden, dan is de muziek vrolijk en laat het de speler genieten van eenvoudige melodieën. Ben je in ondergrondse taferelen beland, dan klinkt de muziek mystiek en ga je nadenken over wat er straks op het pad zal verschijnen. Conclusie Toki Tori 2 voor de Wii U eShop is een wonderschoon avontuur met vele verrassingen en onverwachte wendingen in iedere hoek. Het spel heeft echter wel een aantal kleine minpunten. Zo is het minimalistischer geworden in de verschillende moves die je kunt uitvoeren, maar door de sterke puzzels wordt een hoop goedgemaakt. De puzzels kunnen echter onnodig frustrerend zijn, omdat het spel je soms te gewillig in het diepe gooit. Toch staat Toki Tori 2 sterk op zijn poten en is het een Nederlands product geworden waar we trots op mogen zijn. Mocht je van goede doordenkers houden, dan doe je voor €14,99 zeker geen miskoop met Toki Tori 2.

N1 Score: 8

+ ["Begrijpbare besturing","Zelf ontdekken maakt het mysterieuzer","Grote variatie aan puzzels","Uitstekende presentatie"]

- ["Puzzels soms onnodig frustrerend","Save file structuur had beter gekund","Weinig bijzonderheden met de Wii U GamePad"]

Gekoppelde games

Toki Tori 2+ (Wii U eShop)