[Review] Geschreven door Benjamin op 2013-06-06 23:38:01

LEGO Batman 2: DC Super Heroes

Na het zeer geslaagde uitstapje van LEGO City Undercover, keren we met LEGO Batman 2: DC Super Heroes weer terug naar bestaande franchises die omgetoverd zijn tot een LEGO-spektakel. Terugkeren kent in het geval van LEGO Batman 2: DC Super Heroes een hele letterlijke betekenis, want de game verscheen vorig jaar op alle spelcomputers en is sinds kort ook voor de Wii U verkrijgbaar. Hoe verhoudt deze versie zich ten opzichte van de Wii-versie? Vorig jaar zomer verscheen LEGO Batman 2: DC Super Heroes voor vele spelcomputers, waaronder de Wii. Wij beoordeelden de game destijds met een 7 in onze review en vonden vooral de sfeer erg geslaagd. Deze Wii U-versie is op een paar punten na vrijwel dezelfde game. In deze titel zijn de werelden van Batman en Superman samengevoegd, al heeft Batman een grotere rol, zoals de titel van de game al doet vermoeden. Tijdens de ‘Man van het Jaar-verkiezing’ krijgt Bruce Wayne deze prijs overhandigd en daar is Lex Luthor niet al te blij mee. Wanneer The Joker het feestje bruut komt verstoren, besluit Bruce Wayne zijn vertrouwde Batman-pak aan te trekken en The Joker weer veilig op te sluiten in de gevangenis van Gotham City. Dit is echter voor korte duur, want door een sluw plan van Lex Luthor komt The Joker snel vrij, waarna ze met elkaar en met alle andere slechteriken samenwerken om het zowel Batman als Robin als Superman behoorlijk lastig te maken.

Topprestatie In tegenstelling tot de laatste paar gelicenseerde LEGO-games, speelt zich hier geen bestaand verhaal af maar is het verhaal een origineel concept en dat heeft goed uitgepakt. De Batman- en Superman-serie lopen mooi in elkaar over en alle personages worden op een overtuigende wijze neergezet. Dit komt mede door de voice-acting die de game rijk is, wat sfeerverhogend werkt in tegenstelling tot eerdere LEGO-games waarbij dit aspect ontbrak. Helaas is deze voice-acting alleen in het Engels beschikbaar. De ontwikkelaar heeft met LEGO City Undercover aangetoond dat ze prima werk kan verrichten met Nederlandse stemmen, maar de liefhebbers hebben bij LEGO Batman 2: DC Super Heroes de mogelijkheid om Nederlandse ondertiteling aan te zetten. Desalniettemin is de presentatie bij deze game, net als bij de vele andere LEGO-titels, prima in orde en is zonder twijfel het sterkste punt van de game. Gameplay Wat betreft de gameplay is het spel helaas iets minder geslaagd. Je bent net als in andere LEGO-titels LEGO-voorwerpen aan het slopen en aan het opbouwen tot nieuwe voorwerpen, om zo je weg in de levels te kunnen vervolgen. Zo zul je tijdens het eerste level The Joker te pakken moeten zien te krijgen in een achtervolging vanuit het theater waar de 'Man van het Jaar-verkiezing' zich afspeelt, terwijl je in een volgende level de gevangenis onderzoekt met behulp van een hoop spring- en bouwwerk. De levelopbouw is vrij lineair zodat vaak wel duidelijk is waar je naartoe moet en er ook geen afwijkende route is om het level te voltooien. Tijdens deze levels heb je meerdere personages tot je beschikking waar je continu mee moet wisselen om gebruik te maken van de verschillende vaardigheden, terwijl de computer het personage bestuurt waar je op dat moment niet zelf mee speelt. In de levels kom je verschillende portalen tegen die bijvoorbeeld Batman en Robin nieuwe pakken geven. Zo heeft Batman zijn Krachtpak waar hij bommen mee af kan vuren om zilverkleurige LEGO-voorwerpen kapot te maken en heeft Robin een pak waarmee hij tegen blauwgekleurde metalen muren op kan klimmen. Ook Superman heeft zijn eigen vaardigheden. Zo kan hij op elk moment vliegen en beschikt hij over laserogen om voorwerpen mee kapot te maken. Vooral dit vliegen vereist nogal wat gewenning, omdat het nog wel eens voor kan komen dat je door een technisch mankementje ergens vast komt te zitten. De algehele gameplay-basis is in principe nog steeds vermakelijk, maar ervaren LEGO-spelers zullen al snel het idee krijgen dat ze dit al dertig keer eerder gespeeld hebben.

Voor het selecteren van levels heb je de beschikking over een hub-wereld in de vorm van Gotham City. Deze stad is voor een hub behoorlijk groot en je kunt er zelfs vrij in rondlopen en in auto’s springen om door de stad te crossen. Echter, het stelt in vergelijking met de stad van LEGO City Undercover weinig voor omdat er niet zo heel veel te beleven valt. Je kunt in de stad nieuwe personages vrijspelen en andere geheimen ontdekken, maar dat is lang niet zo uitgebreid als in LEGO City Undercover. Door het verzamelen van objecten in zowel de levels als de stad speel je nieuwe personages uit het Batman- en Superman-wereldje vrij waarmee je eerder gespeelde levels opnieuw kunt doen waardoor je op niet eerder bereikbare plekken kunt komen. Dit aspect kennen we uit eerdere LEGO-games en is ook hier niet onveranderd en dat is toch best spijtig te noemen. Button-bashen De game bevat gevechten met personages waar je met een beetje button-bashen fluitend doorheen gaat. Het is dan ook jammer om te merken dat de moeilijkheidsgraad van deze game erg laag ligt, waardoor het speelplezier lager is dan in feite mogelijk is. Het is vooral een kwestie van doen in plaats van uitzoeken hoe je iets moet doen. Voor de jonge speler is dat best voldoende, maar de meer geoefende speler speelt deze game met twee vingers in de neus uit. Wel zijn de verschillende eindbaasgevechten vermakelijk om te spelen. Zo race je achter The Joker aan in een pretpark of vlieg je met Superman achter een enorme Joker-robot. Deze gevechten zijn een prettige afwisseling en houden de game nog enigszins gevarieerd.

Wii U GamePad-functies Het grote verschil van deze Wii U-versie ten opzichte van de andere versies is het gebruik van de Wii U GamePad, hoewel er helaas niet heel veel speciaals mee gedaan wordt. Ten eerste kun je via het touchscreen tijdens de levels wisselen van personages. In de praktijk zul je dit echter maar zelden doen, omdat dit ook simpelweg kan met een druk op de ZR- en ZL-knop. Ten tweede wordt er terwijl je door de stad heen loopt of rijdt een kaartje op je Wii U GamePad weergegeven. Ook deze zul je in veel mindere mate gebruiken dan bijvoorbeeld in LEGO City Undercover, omdat de stad nu eenmaal en stuk kleiner is en al via je tv-scherm duidelijk is waar je heen moet gaan. Ten derde is het mogelijk om de game in zijn geheel op de Wii U GamePad te spelen via Off-TV Play wat een welkome toevoeging is. Het laatste aspect die uniek is voor de Wii U-versie is het meest aantrekkelijk en betreft de multiplayer-modus van de game. Gedurende de hele game kun je op ieder moment een tweede speler inroepen die dan het andere personage van de computer overneemt. Je kunt hier de camera zo instellen dat deze in splitscreen weergegeven wordt, maar je kunt er ook voor kiezen om ieder via zijn eigen scherm te laten spelen. Zo kan speler met de Wii U GamePad via het touchscreen alle actie volgen, terwijl de speler met de Wii-afstandsbediening en Nunchuk naar de televisie kijkt. Wat wel een groot gemis is, is dat de game de Wii U-controller Pro niet ondersteunt maar dat je slechts gebruik kan maken van de Wii-afstandsbediening en Nunchuk combinatie. Een gemiste kans voor degene die liever een meer traditionele controller in zijn handen wil houden. Toch is de multiplayer-modus zelf een leuke toevoeging en is het tof om met verschillende superhelden samen te werken om zo de stad te redden van de ondergang.

Graphics en geluid Deze Wii U-versie heeft ten opzichte van de Wii-versie een grafische oppoetsbeurt gekregen en ziet er prima uit. Vooral de belichting en het kleurgebruik doen prima hun werk en de stijl van Batman en Superman komt goed tot zijn recht. Soms ziet de game er grafisch gezien wat frisser uit dan LEGO City Undercover, maar mist hij juist wel wat van de scherpte die die titel wel had. Ook zitten er soms wat gare momenten in de game als je bijvoorbeeld klem zit achter dingen, zoals een rotsblok. Tevens kan het soms behoorlijk storend zijn dat het personage dat door de computer bestuurd wordt klungelig te werk gaat. Het zijn net even deze jammerlijke elementen die storend zijn, helemaal omdat deze een jaar geleden ook al aanwezig waren. Het geluid is verder wel prima verzorgd met, zoals eerder gezegd, een goede voice-acting. Ook de muziek is goed verzorgd met toffe muziekjes uit de Batman-wereld. Conclusie LEGO Batman 2: DC Super Heroes voor de Wii U is precies dezelfde game als de versie die vorig jaar voor de andere spelcomputers verscheen en daar kunnen de exclusieve Wii U-toevoegingen weinig aan veranderen. Het wisselen van personages middels het touchscreen zul je zelden gebruiken en ook het kaartje van de stad op je scherm is verwaarloosbaar. De enige handige functie is dat je allebei op je eigen scherm kunt spelen in de multiplayer-modus, maar het is dan weer jammer dat de game enkel en alleen gebruik maakt van de Wii-afstandsbediening en Nunchuk. De negatieve punten uit de andere versies zijn ook hier weer aanwezig, waardoor je wel een aardige game overhoudt, maar zeker niet één die de moeite waard is. Vooral als je de andere versies al gespeeld hebt of überhaupt wel klaar bent met de LEGO-games zoals deze de laatste jaren verschenen.

N1 Score: 7.2

+ ["Sterke presentatie met goede sfeer","Wii U GamePad handig in lokale multiplayer mode door gedeeld scherm","Leuke multiplayer mode"]

- ["Te gemakkelijk","Andere Wii U GamePad-functies verwaarloosbaar","Gameplay weinig bijzonder","Paar technische foutjes"]

Gekoppelde games

LEGO Batman 2: DC Super Heroes (Wii U)