[Review] Geschreven door Marcel op 2013-06-30 11:50:47

New Super Luigi U

Nintendo draait momenteel overuren om zoveel mogelijk games nog dit jaar in de winkelschappen te krijgen. Echter zijn buiten de fysieke games ook downloadable titels een belangrijke pilaar in de bedrijfsvoering van de Japanners geworden. Met New Super Luigi U begeeft Nintendo zich voor het eerst in het rijk der uitgebreide DLC-uitbreidingen. Niet een paar extra kostuums of een selectie van nieuwe levels, maar een volwaardig nieuw Luigi-avontuur wordt aangeprezen. Is New Super Luigi U leuk en vernieuwend genoeg om je Wii U GamePad af te stoffen of blijft Mario’s broertje in de schaduw van ‘s werelds bekendste loodgieter staan? New Super Luigi U is verkrijgbaar in twee smaken. Ten eerste is het spel als uitbreiding voor New Super Mario Bros. U te downloaden in de Wii U eShop. Daarnaast is New Super Luigi U vanaf 26 juli in de winkel beschikbaar als stand-alone game. Wij hebben voor deze review de DLC-versie van New Super Luigi U gespeeld, maar er is geen verschil in de inhoud van beide versies. In deze review bespreken we voornamelijk de verschillen en veranderingen tegenover New Super Mario Bros. U. Onze review van die game kun je hier lezen. Het downloaden van New Super Luigi U voegt een ‘Play New Super Luigi U’ knop toe aan het hoofdscherm van New Super Mario Bros. U. De game kent een story-mode en een multiplayer-mode voor maximaal vijf spelers. New Super Luigi U kent niet de Boost Rush-mode uit New Super Mario Bros. U en ook de extra challenges zijn achterwege gelaten. Wat overblijft zijn 82 nieuwe levels die zijn uitgezet over dezelfde kaart als in New Super Mario Bros. U. De levels worden verbonden met het bekende flinterdunne verhaaltje van Bowser die de prinses kidnapped, alleen is Mario in iedere scene vervangen door Luigi.

Het nieuwe van New Super Luigi U In tegenstelling tot de wereld en de filmpjes is de gameplay van New Super Luigi U niet identiek aan New Super Mario Bros. U. De game kent hetzelfde hoofdprincipe, waarbij je primaire doel is om in ieder level de vlaggenmast te bereiken, maar door veranderingen in de physics van Luigi en extra tijdsdruk kent Super Luigi U een andere insteek. De game geeft je namelijk in ieder level een timer van 100 seconden. Allereerst zorgt dit ervoor dat er minder tijd is om rustig alle muntjes te verzamelen en je continu haast hebt, maar nog ingrijpender is het feit dat de levels veel korter zijn. De courses van New Super Luigi U zijn ongeveer drie keer zo kort in vergelijking met New Super Mario Bros. U en soms zelfs nog compacter dan dat. Het komt meer dan eens voor dat je een level binnen 30 seconden hebt uitgespeeld en dat maakt Luigi’s avontuur toch een stuk minder groots dan Mario’s uitstapje. Bovendien ligt de nadruk in vrijwel ieder level op slechts één element. Een level bestaat bijvoorbeeld uitsluitend uit buizen met Piranha-planten of kent alleen vallende platforms. Ook Luigi’s eigen nieuwe moves zijn soms het centrale onderwerp. Luigi kan bijvoorbeeld kort in de lucht blijven zweven door heftig met zijn benen te trappelen na een sprong. Je voert deze actie uit door de springknop in te houden en het doet nog het meest denken aan Luigi’s sprong uit de NES-klassieker Super Mario Bros. 2. Door Luigi's moves een prominente rol te laten spelen in de levels sluiten de uitdagingen beter op zijn kunnen aan, waardoor er een fijne flow ontstaat in de gameplay. Meer subtiel is Luigi’s loop- en rengedrag. In tegenstelling tot Mario glijdt Luigi regelmatig van platforms, omdat hij slipperig afremt. Dit brengt een extra uitdaging met zich mee, omdat je een stuk minder controle lijkt te hebben over de klungelige Luigi. Luigi is buiten dat net zo wendbaar als Mario en mag ook in zijn avontuur dezelfde power-ups, zoals, Yoshi, Fire Flowers en Penguin Suits, benutten. Al met al is hij als held net zo veelzijdig als Mario, maar toch voelt de platformprecisie van Mario fijner aan dan het humoristische gestuntel van Luigi.

Creativiteit Ondanks de limitaties van New Super Luigi U zijn de levels niet minder creatief. Meer dan eens zul je out-of-the-box oplossingen moeten verzinnen om een platformuitdaging te halen en kijk je sprakeloos toe als je Luigi door de zoveelste Lava sloot loodst. Mario-fans van het eerste uur kunnen New Super Luigi U nog het beste vergelijken met Super Mario Bros. The Lost Levels. De game deelt veel 1-ups uit, maar is toch minder vergevingsgezind dan New Super Mario Bros. U. Niet langer ligt er onder vrijwel ieder vraagtekenblok een power-up en meer dan eens zul je bestookt worden met grote groepen vijanden. Daarnaast zijn de geheimen een stuk beter verstopt en liggen de ingangen van verborgen routes en warppipes een stuk minder voor de hand. Meer dan eens heb je het gevoel dat je niet een ‘echte’ Nintendo-game aan het spelen bent, maar een romhack van fans die de speler eens extra wilde zieken. Met New Super Luigi U lijkt Nintendo de trend van steeds gemakkelijkere Nintendo-games lijkt te doorbreken, wat veel uitdaging biedt. Dit is een ontwikkeling die hardcore-gamers alleen maar kunnen toejuichen. De schuivende pilaren met stekels zijn bijvoorbeeld dusdanig opgevoerd qua snelheid dat het onmogelijk is om er aan te ontkomen na een mislukte sprong. De anti-climax van New Super Luigi U is dat de hoofdbazen niet een soortgelijke verandering kennen qua moeilijkheidsgraad. Sterker nog, de zweverige sprongen van Luigi maken de meeste gevechten zelfs gemakkelijker, omdat je minder moeite hebt om projectielen te ontwijken. De Koopa Kids mogen ook in deze uitbreiding de rol van hoofdbaas vervullen, maar afgezien van een toegevoegde plas water om je te vertragen of een buis om je te foppen versla je iedere telg van Koopa-familie gemakkelijk door op hun hoofd te springen. Ook in New Super Luigi U kun je deze mijlpalen vieren door vanuit de game op Miiverse een bericht achter te laten.

Technisch identiek New Super Luigi U kent helaas geen verbeterde graphics of nieuwe muziek. Toch is New Super Luigi U net als New Super Mario Bros. U een genot om naar te kijken, omdat Nintendo’s heldere kleuren, strakke vormen en mooi getekende achtergronden zich perfect lenen voor HD-resoluties. De enige grafische elementen die nieuw zijn betreffen iconen, 8-bit sprites en andere verwijzingen naar Luigi zelf. Afgezien daarvan ren je door en over dezelfde groene vlaktes, zanderige woestijnen en grijze bergen als Mario. De levels zijn hier en daar wel een stuk drukker door de grotere hoeveelheid vijandjes, hetgeen ervoor zorgt dat je door alle felle kleuren soms het enigszins het overzicht verliest. De muziek kent ook geen extra toevoegingen en de midi’s klinken nog altijd even vrolijk of spannend als in New Super Mario Bros. U. In de multiplayer van de game zijn wel enkele nieuwigheden te vinden. Ten eerste wordt Mario buitengesloten van Luigi’s avontuur. Hij mag dit keer niet meedoen en daarom zijn er twee Toads opgetrommeld om Luigi te helpen. Als laatste figuur is er Nabbit die je wellicht al kent uit New Super Mario Bros. U. In de hoofdgame steelt Nabbit power-ups van Toads die je voor hen terug moet winnen door Nabbit achterna te rennen. Nabbit heeft echter een groot voordeel, want het malle konijn is niet alleen snel, maar kan ook niet geraakt worden door vijanden of projectielen. In New Super Luigi U is Nabbit als speelbaar personage beschikbaar in de multiplayer-mode en via een truc ook speelbaar in de story-mode. Wie speelt als Nabbit zal merken dat de game een stuk gemakkelijker is en Nintendo heeft Nabbit dan ook toegevoegd voor minder geoefende spelers. Het enige nadeel is dat Nabbit geen power-ups kan gebruiken, hetgeen ervoor zorgt dat Nabbit saaier is om mee te spelen dan de andere personages. Het was leuker geweest als Nintendo de stijl van Super Mario Bros. 2 verder had doorgezet en een speelbare Peach had toegevoegd met haar beroemde zweef-move. Het lijkt erop dat men dit trucje heeft bewaard voor de multiplayer-mode van Super Mario 3D World.

De multiplayer van New Super Luigi U is net zo hilarisch en chaotisch als de multiplayer van New Super Mario Bros. U en maakt de ervaring compleet. Toch is de game door de kortere levels en de sterkere nadruk op platforming skills net iets minder geschikt als multiplayer-game. Een vijfde speler kan met de Wii U GamePad blokken plaatsen om de andere te helpen, maar deze feature voegt ook in New Super Luigi U weinig toe, omdat iedereen eigenlijk veel liever zelf wil rondspringen door de levels. Je zult wellicht de hulp van een vriend of vriendin inschakelen om de grote munten te verzamelen die een leuke bonus in de vorm van nieuwe levels opleveren. New Super Luigi U blijft echter een kort tussendoortje en kan met een beetje geluk binnen een uur of vijf uitgespeeld zijn.

Conclusie New Super Luigi U is een welkome toevoeging voor New Super Mario Bros. U. De nieuwe insteek van kortere levels en de moves van Luigi maken de game gevarieerd genoeg ten opzichte van het hoofdspel. Toch mist de DLC-uitbreiding nieuwe thema’s en werelden en zul je voornamelijk bekend terrein tegenkomen. De hogere moeilijkheidsgraad zal met name bij hardcore-gamers in de smaak vallen en de mogelijkheid om met de nagenoeg onsterfelijke Nabbit te kunnen spelen is een mooi compromis voor de casual-gamer tijdens de chaotische potjes multiplayer. Nintendo heeft wat ons betreft ‘Het jaar van Luigi’-feestje op een plezierige manier verlengd.

N1 Score: 7.5

+ ["Luigi's eigen moves hebben een positief effect op de gameplay","Bijna ieder level heeft een uniek thema of gimmick","Uitdagender dan New Super Mario Bros. U","Een zacht prijsje voor veel extra content"]

- ["Levels zijn aanzienlijk korter dan in New Super Mario Bros. U","Geen technische verbeteringen of vernieuwingen","Het verhaal, de kaart en de hoofdbazen zijn identiek aan New Super Mario Bros. U","Door de hogere moeilijkheidsgraad minder geschikt als multiplayer-game"]

Gekoppelde games

New Super Luigi U (Wii U)

New Super Luigi U (Wii U eShop)