[Review] Geschreven door Daan op 2013-07-08 14:08:27

Mighty Switch Force! 2

De developers van WayForward Technologies hebben weer een druk jaar voor de boeg met nieuwe games van Adventure Time, Regular Show en Shantae in het vooruitzicht. Daarnaast werken ze aan de remake van de NES-klassieker DuckTales, wat het feest compleet maakt. Hoe ze de tijd vinden om aan zoveel projecten te werken is wonderbaarlijk en buiten deze imposante line-up heeft de onafhankelijke developer tijd gevonden om Mighty Switch Force! 2 te ontwikkelen. Het vervolg op Mighty Switch Force belooft niet alleen de gameplay die wij zo aantrekkelijk vonden van het origineel, maar ook splinternieuwe elementen die het een eigen product maken. Als liefhebbers van de eerste game en de Wii U-remake, waren wij zeer enthousiast om deze nieuwe game aan een test te onderwerpen. Patricia Wagon gaat er weer voor Patricia Wagon is geen politievrouw meer, maar het verhaal van Mighty Switch Force! 2 draait opnieuw om de goeddoener. Ze werkt nu bij de brandweer en probeert Planet Land te redden van een groots vuur. De Hooligan Sisters leiden na enige tijd achter de tralies te hebben gezeten nu een normaal leven. In Mighty Switch Force! 2 is het de bedoeling om alle vijf de Hooligan Sisters te redden, zodat je met een gerust hart het level kunt verlaten. Er is nog een zesde personage, een baby, aan de levels toegevoegd. Het redden van de baby is echter weggelegd voor meer gevorderde spelers, aangezien de kleine dreumesen op moeilijk te vinden plaatsen zijn verscholen. De reis kent nog steeds een sterke puzzel-plaformer mentalitieit, waarbij snelle bewegingen afgewisseld worden met een rits aan obstakels. Het draait allemaal om in een snel tempo van punt A naar B hossen en de doelen te bereiken die in de wereld zijn uitgestippeld. De platformlevels zijn gevuld met blokken die je kunt laten verschijnen en verdwijnen en vijanden die je zult moeten vernietigen. Het meest opmerkelijke verschil in de nieuwe game is dat je vijanden niet meer aanvalt met een laserpistool, maar met een hogedrukspuit. Je gebruikt deze waterspuit ook bij het doven van vuur zodat je nieuwe paden kunt bereiken. Het nieuwe wapen vraagt wat gewenning, omdat je de kracht van de straal altijd in het vizier moet houden.

Puzzelen naar de vrijheid Net zoals in het origineel, is er een grote focus op de verscheidene blokpuzzels. Om de Hooligan Sisters te kunnen redden, is het belangrijk om deze te slim af te zijn en dit is lastiger dan voorheen. Dankzij de nieuwe elementen van de waterspuit, is het moeilijker om snel op de A- of L-knop te drukken en gebruik te maken van de blokken die in en uit het scherm bewegen. Naast deze reguliere blokken, die enkel kunnen verschijnen en verdwijnen, zijn er ook blokken die actief blijven zodra je er op staat en blokken die je een bepaalde richting op zullen sturen. In het origineel was er een langzame en rustige introductie voor alle systemen, maar Mighty Switch Force! 2 gaat er vanuit dat je alles kent en houdt je hand niet vast. Naast de blokken uit het verleden, zijn er ook blokken die inspelen op de nieuwe elementen. Zo zijn er blokken hout, die je in lichterlaaie moet zetten door een bewegend hoopje kool. De waterspuit komt in actie bij modderblokken, die je uit de weg moet schieten om objecten te laten bewegen. Je zult daarnaast af en toe water door speciale buizen moeten schieten, zodat deze nattigheid hoger gelegen platformen kan bereiken. Deze nieuwe elementen zijn niet sterk genoeg om alles compleet anders te laten aanvoelen, maar het is nog steeds uiterst plezierig om te spelen. De levels zijn daarnaast meer uitdagend, al zullen beginners flink aan hun hoofd krabben en zich afvragen hoe bepaalde dingen precies in zijn werk gaan. Met maar drie hartjes in je levensmeter worden de latere levels wellicht te moeilijk om in één ronde uit te spelen. Gelukkig zijn de checkpoints weer van de partij en zitten deze dichterbij elkaar, zodat je niet al te ver wordt teruggezet als je één of twee fouten maakt. Naast de verschrikkelijke spijkervloeren en afgronden, vind je genoeg gezondheidsdiskettes om je levensmeter een kleine boost te geven.

Niets extra Het grootste probleem van de originele Mighty Switch Force is helaas nog steeds een groot probleem in het nieuwe deel. Het avontuur kent maar zestien levels om te beleven en zodra je deze allemaal hebt gespeeld, blijft er eigenlijk nog maar weinig over. Je kunt proberen scores te overtreffen en de geheime baby's te verzamelen, maar het is de vraag of je dat de moeite waard vindt aangezien er geen extra beloningen aan verbonden zijn. De game kent zelfs geen SpotPass- of StreetPass-mogelijkheden, iets wat ze hadden kunnen verbeteren maar niet hebben gedaan. Het zal je ongeveer een paar uur kosten om alles in Mighty Switch Force! 2 gezien te hebben. Graphics en geluid WayForward weet als geen ander hoe ze met pixel art om moeten gaan en dit laten ze wederom zien in Mighty Switch Force! 2. De verschillende omgevingen en personages zien er uitstekend uit en zijn gevuld met sterke kleuren en duidelijke contrasten. Het 3D-effect komt daarnaast goed tot zijn recht met verschillende lagen en elementen die hierop inspelen. De framerate loopt als een zonnetje, waardoor het niet uitmaakt of je de game in 2D of 3D speelt. De soundtrack van Mighty Switch Force! 2 mag er ook best wezen en elk level heeft zijn eigen unieke tune. Vergelijkbaar met het origineel heeft de muziek een upbeat karakter met een sterke techno ondertoon. Het past goed bij de presentatie van de game en geeft alles de gevraagde flair.

Conclusie Mighty Switch Force! 2 is een sterk vervolg op het origineel, al kleven er ongeveer dezelfde problemen aan als voorheen. De game is kort met maar twee uur aan content, waarna er maar weinig motivatie is om de game nog een keer te spelen. De nieuwe elementen met de waterspuit zijn uiterst interessant, al is het niet zeer vernieuwend als je dit met het origineel vergelijkt. Dat gezegd hebbende, is de uitdaging duidelijker aanwezig en liefhebbers van het origineel zullen hier zeker van genieten. Het is nog steeds een prettige ervaring en de presentatie staat absoluut als een huis. Vond je Mighty Switch Force helemaal top, dan is het vervolg van harte aan te raden en biedt het net genoeg om een puzzel-platformer droogte te stillen. Voor beginners is het echter aanbevolen om eerst deel één te spelen, want daar wordt meer tijd gestoken in het leren van bepaalde vaardigheden.

N1 Score: 7.5

+ ["Sterke puzzel-platformer mentaliteit","Uitdagender dan het origineel","Creatieve levels met verscheidene blokpuzzels","Uitstekende presentatie"]

- ["Avontuur wederom te kort","Minder ruimte voor uitleg","Weinig vernieuwende elementen"]

Gekoppelde games

Mighty Switch Force! 2 (Nintendo 3DS eShop)