[Preview] Geschreven door Marco op 2013-07-11 20:49:27

The Legend of Zelda: The Wind Waker HD

Het is alweer ruim tien jaar geleden dat The Legend of Zelda: The Wind Waker voor het eerst aan het grote publiek getoond werd. De game deed destijds redelijk wat stof opwaaien door de unieke grafische stijl die Nintendo haar populaire franchise had aangemeten. De meningen van fans waren behoorlijk verdeeld: veel fans waren teleurgesteld door de plotselinge verandering naar de tekenfilmachtige stijl en zij zagen liever een realistische The Legend of Zelda-game, terwijl de serie er volgens vele anderen nog nooit zo goed en levendig had uitgezien. Het kwam als een verrassing toen Nintendo in januari van dit jaar tijdens haar Nintendo Direct video een HD-versie van The Legend of Zelda: The Wind Waker uit de doeken deed. Het bedrijf liet weten dat de ontwikkeling van een gloednieuwe The Legend of Zelda-game voor de Wii U in volle gang is, maar dat deze titel nog even op zich zal laten wachten. Om de wachtperiode voor fans te overbruggen is Nintendo in de tussentijd begonnen met een remake van The Wind Waker. Wij kregen op de E3 de kans om deze vernieuwde klassieker eens grondig aan de tand te voelen.

De demo die op de E3 speelbaar was begon met de bekende intro en het verhaaltje over de legende en de held van Hyrule. Eenmaal bij het menu aanbeland kon je als speler kiezen uit twee opties: een wandeling over Outset Island of een eindbaasgevecht tegen de Helmaroc King op Forsaken Fortress. Op Outset Island, het eiland waar Link is opgegroeid, kreeg je de mogelijkheid om rustig op verkenningstocht te gaan en met verschillende bewoners van het dorp te praten. Nadat Link met zijn zusje Aryll gepraat heeft is hij getuige van een gebeurtenis, waardoor hij op reddingsmissie gaat om een jong meisje uit de klauwen van de Helmaroc King te redden. Voordat het zover is zul je eerst een training moeten volgen bij Orca, het dorpshoofd, om het Hero's Sword te bemachtigen. Hier leer je de basisvaardigheden van Link uitvoeren, zoals de horizontale en de verticale slash. Deze vaardigheden zijn ongewijzigd ten opzichte van de GameCube-versie en voelen daardoor vertrouwd aan. Eenmaal bewapend kun je een wandeling maken naar het gevaarlijke deel van Outset Island. Het tweede deel van de demo speelt zich af op Forsaken Fortress, een piratenfort en de thuisbasis van de Helmaroc King. Hier is het de bedoeling om Link heelhuids in het fort naar boven te werken terwijl je op de hielen wordt gezeten door de Helmaroc King. Eenmaal boven kun je de strijd aangaan met deze boze vogel. Varen op de Wii U GamePad Aan een van de steigers op Outset Island ligt The King of Red Lions aangemeerd. Deze pratende boot en trouwe vriend zal je de rest van de game vergezellen en ondersteunen, aangezien varen in deze game een belangrijk onderdeel is. Het GameCube-deel ontving hier echter veel kritiek op omdat spelers vaak een lange tijd achtereenvolgens aan het varen waren zonder iets tegen te komen. Destijds was het niet mogelijk om de boot sneller te laten varen omdat de reistijd werd gebruikt om de laadtijden van de The Great Sea te maskeren. De Wii U is echter in staat om The Great Sea in zijn geheel te laden. Nintendo heeft hierop besloten de boot sneller te maken waardoor het varen minder vervelend wordt. Door op de A-knop te drukken kun je de King of Red Lions van een flinke snelheidsboost voorzien. Helaas was het niet mogelijk om buiten de nabije omgeving van Outset Island te varen, waardoor het wat lastig was om in te schatten in hoeverre dit snellere zeil uiteindelijk invloed zal hebben op het verloop van de game. Al met al voelde het sneller varen fijn aan en zal het ongetwijfeld voor veel mensen een welkome toevoeging zijn.

De Tingle Tuner, die te gebruiken was door een GameBoy Advance op de GameCube aan te sluiten, is ingeruild voor de Tingle Bottle. Dit flesje geeft je de mogelijkheid om via Miiverse berichten en screenshots naar andere spelers te sturen. Met behulp van de Wii U GamePad kan een bericht geschreven worden, waarna het flesje inclusief bericht in zee gegooid kan worden. Vervolgens zal dit bericht bij een andere willekeurige speler op het strand aanspoelen. Uiteraard zul je zelf ook het strand kunnen afspeuren naar berichten. Het concept van deze flessenpost is erg leuk bedacht en past goed bij het thema, maar verder dient het geen enkel nut. Het is dan ook de vraag hoe succesvol deze feature zal worden. Daarnaast is het onbekend of de verloren functionaliteit van de Tingle Tuner, zoals het gemakkelijker vinden van bepaalde items, in een andere vorm zijn opwachting zal maken. Op het scherm van de Wii U GamePad zijn het itemsmenu, de kaart en het tabblad voor de flessenpost terug te vinden. In het itemsmenu kunnen eenvoudig items geselecteerd en naar een gewenste knop gesleept worden, waardoor spelers zelf kunnen bepalen wat het fijnst werkt. Bepaalde items worden nu ook via het touchscreen bediend, zoals de Wind Waker, het dirigeerstokje waarmee Link controle heeft over de windrichting. Een liedje speel je door in een bepaald tempo met de stylus bewegingen naar links, rechts, boven of beneden te maken. Het bespelen van de Wind Waker vergde echter wat oefening en werkte een stuk minder fijn dan op de GameCube. Verder ondersteunt de game remoteplay waardoor The Legend of Zelda: The Wind Waker HD volledig speelbaar is op de Wii U GamePad. Tijdens de game kan eenvoudig geschakeld worden tussen de TV of de Wii U GamePad door op de min-knop te drukken.

Grafisch hetzelfde maar toch anders Voor veel mensen die het origineel op de Nintendo GameCube gespeeld hebben zal de game in het eerste opzicht weinig veranderd zijn en doet de game de herinneringen van vroeger eer aan. Toch heeft Nintendo op grafisch gebied een aantal wijzigingen aangebracht. Het meest opvallende is wel dat de game nu volledig op Full HD (1080p) draait en dat veel van de textures vervangen zijn door textures van een hogere resolutie. Hetgeen ervoor zorgt dat de game er een stuk scherper uitziet. Met behulp van shaders en vernieuwde lichteffecten komen de kleuren wat feller over en straalt het geheel een warmere sfeer uit. Door deze vernieuwde shaders en lichteffecten komen bepaalde schaduwen soms wel wat zachter over, in tegenstelling tot het origineel waar alleen strakke schaduwlijnen werden gebruikt. Hierdoor doet dit soms wat afbreuk aan het effect van de cel shading. Ondanks deze kleine oneffenheden ziet de game er zeer strak uit en oogt het als een echte Wii U-game. De game heeft de tand des tijds enorm goed weten te doorstaan.

Conclusie Voor mensen die de originele versie van The Legend of Zelda: The Wind Waker gespeeld hebben zal deze remake zeer vertrouwd aanvoelen en goede herinneringen van vroeger oproepen. Dit in tegenstelling tot veel andere HD- uitgaves van andere games, die vaak de ervaring van de originele versie niet evenaren. Voor de mensen die de The Wind Waker nog niet eerder gespeeld hebben is dit een ervaring die je als Nintendo-fan niet zou mogen missen. Door de verschillende aanpassingen die Nintendo gemaakt heeft, is deze HD-versie in bijna alle opzichten superieur aan het origineel. De game draait volledig op 1080p en kent verbeterde textures en lichteffecten waardoor het geheel een wat warmere sfeer uitstraalt. Verder is het varen leuker gemaakt doordat The King of Red Lions is uitgerust met een sneller zeil en kunnen spelers nu flessenpost naar elkaar sturen via de geïntegreerde Miiverse functie. Nintendo heeft verder laten weten nog wat andere aanpassingen aan de game te maken om het tempo te verbeteren, maar wat hiermee precies bedoeld wordt is op dit moment nog onduidelijk. Al met al lijkt The Legend of Zelda: The Wind Waker HD een waardige verbetering van deze klassieker te worden. De game zal voor het eind van het jaar in de Europese winkelschappen te vinden zijn.

Gekoppelde games

The Legend of Zelda: The Wind Waker HD (Wii U)