[Review] Geschreven door Patrick op 2013-09-05 12:00:00

Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan

In 2007 kwam Etrian Odyssey uit voor de Nintendo DS in Europa. De vervolgen, Etrian Odyssey II: Heroes of Lagaard en Etrian Odyssey III: The Drowned City, zijn helaas nooit uitgekomen in Europa waardoor de Etrian Odyssey-serie hier weinig bekendheid geniet. Alle voorgaande delen zijn door critici goed beoordeeld omdat ze een unieke RPG-ervaring wisten neer te zetten. Waar de Etrian Odyssey-serie vooral bekend om stond was haar hoge moeilijkheidsgraad, waardoor de serie voor nieuwe spelers niet toegankelijk was. Met Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan probeert Atlus daar verandering in te brengen. Is het Atlus gelukt om de Etrian Oydssey-serie voor een groter publiek toegankelijk te maken met Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan?

Op zoek naar een boom Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan is een dungeon crawling role playing game waarbij het verkennen en in kaart brengen van kerkers centraal staat. Deze aanpak zorgt voor een unieke RPG-ervaring, waarbij grote kerkers verkennen en monsters verslaan centraal staat. Het verhaal uit Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan draait om een boom genaamd Yggdrasil. Yggdrasil maakt deel uit van de levens van de mensen in Tharsis omdat de boom in al zijn pracht goed te zien is vanuit de stad. Yggdrasil staat echter in een afgelegen land waar nog nooit iemand geweest is. De graaf van Tharsis wil daar nu verandering in brengen door verkennersgildes te sponsoren in hun zoektocht naar de geheimen van Yggdrasil. Veel meer is er over het verhaal ook niet te vertellen: dit is het grootste gemis in Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan. Het verhaal is wat het is en ontwikkelt zich niet of nauwelijks gedurende het spel. Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan begint met de oprichting van je eigen verkennersgilde. Bij deze oprichting kun je tot dertig personages aanmaken, waarbij je kunt kiezen uit de zeven verschillende klassen die beschikbaar zijn. Halverwege het spel komen daar nog eens drie klassen bij. De verschillende klassen hebben ieder hun unieke skill-set. Zo kan de Fortress flinke klappen vangen en kan de Medic je teamgenoten helen met magie. Met vijf personages in je team kun je op verkenning gaan. Het aanmaken van personages gaat erg gemakkelijk waardoor het uitproberen van verschillende teamcombinaties aangenaam werkt. Het gildesysteem werkt erg goed en kent veel diepgang, waardoor je veel tijd zult besteden aan het uitbalanceren van je team.

Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan is een dungeon crawling role playing game, met aan jou de taak om kerkers vanuit een first-person perspectief te verkennen en in kaart te brengen. Je ziet alleen op je scherm wat er recht voor je gebeurt en dat zorgt af en toe voor verrassingen. Zo kun je plotseling aangevallen worden door een groot monster. De kerkers in Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan zijn grote doolhoven waardoor het 'in kaart brengen' een erg belangrijk onderdeel van het spel is. Om de game toegankelijker te maken voor nieuwe spelers heeft Atlus een casual mode toegevoegd. In deze modus zijn monsters zwakker en ben je niet game-over als je team doodgaat tijdens een gevecht. Voor nieuwe spelers is dit een erg fijne ontwikkeling. Game-over gaan in de normale modus betekent al snel dat je enkele uren over moet doen. Deze modus biedt dan ook de moeilijkheidsgraad waar de Etrian Odyssey-serie bekend om staat. De normale modus zorgt voor een uitzonderlijk uitdagende RPG waarin iedere stap je laatste kan zijn, waardoor deze spelmode een stuk avontuurlijker aanvoelde. Het evenwicht tussen uitdaging en beloning is perfect in deze speelstand. Het avontuur van Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan zal een doorgewinterde RPG-liefhebber al snel meer dan 35 uur bezighouden. De grote enge kerkers Het verkennen van de verschillende kerkers staat centraal in Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan. Er zijn zes kolossale kerkers en een groot aantal kleinere grotten die te verkennen zijn. Al direct bij de eerste kerker is het erg belangrijk om de kaart goed bij te houden. Het bijhouden van de kaart is erg gemakkelijk en vooral erg belonend als er gevaar dreigt. Eén foute stap kan ervoor zorgen dat je game-over gaat en een groot deel opnieuw zult moeten doen. Dit zorgt er dan ook voor dat het bijhouden van de kaart al snel een leuke bezigheid wordt. De kerkers zijn opgebouwd uit hokjes: het verzetten van één stap komt overeen met één hokje op de kaart.

De kerkers zitten boordevol geheime gangen, schatten, vallen, monsters en grotere monsters genaamd FOE’s. De monsters verschijnen eigenlijk overal in de kerkers na het zetten van een aantal stappen. De gevechten zijn meestal niet erg moeilijk, maar bij het verkennen van een kerker kom je veel van dit soort gevechten tegen, waardoor het uiteindelijk een onmogelijke taak wordt om verder te gaan. Op dat moment moet je teruggaan naar Tharsis om te rusten en nieuwe uitrusting te kopen, maar gelukkig zijn er voorwerpen om snel terug te keren. In de normale modus zul je vaak op en neer moeten reizen. Dit is echter niet direct een vervelende bezigheid omdat je vervolgens met een sterker team terugkomt. Het gevecht-systeem in Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan is turn-based. Je kiest gewone aanvallen of vaardigheden om je vijanden te verslaan. Het is een simpel maar effectief systeem wat erg goed tot zijn recht komt in dit nieuwste deel. Naast de monsters kom je in de kerkers ook, zoals eerder gezegd FOE’s tegen. Dit zijn grote monsters die fysiek rondlopen in de kerkers en proberen je aan te vallen zodra je in zicht komt. Deze FOE’s zijn in het begin zo sterk dat je team binnen enkele slagen dood zal zijn en dit voegt een soort van puzzelelement toe aan het spel. Je kunt alle FOE's ontwijken door de juiste routes te nemen en goed te observeren hoe de FOE's zich voortbewegen. Naarmate je sterker wordt, kun je oude kerkers bezoeken om FOE’s te verslaan. Dit is een erg belonende bezigheid omdat het verslaan van de FOE’s erg veel ervaringspunten oplevert en deze ervaringspunten zul je hard nodig hebben. Je zult bijna alle extra quests en kleinere grotten moeten bezoeken om op niveau te blijven. De variatie in mogelijkheden om ervaringspunten te vergaren zorgt ervoor dat Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan minder aanvoelt als een grind-game.

Nieuw in deze titel is de overworld. De overworld bestaat uit vier verschillende gebieden waarin je met een vliegend schip rondvliegt. Tharsis, de kerkers en de kleinere groten zijn gelegen op deze overworld en zijn zodoende bereikbaar vanaf deze locatie, waardoor je de overworld kunt zien als een wereldkaart. De overworld is, net als de kerkers, opgebouwd in hokjes waar ook FOE’s rondlopen. In de overworld is ook voedsel te vinden wat je kunt gebruiken om je team sterker te maken, FOE's te omzeilen of om in Tharsis geld te verdienen. Enkele van de sterkste FOE’s, de draken, verblijven ook op deze plek. De overworld zorgt voor een aangename afwisseling met de kerkers, omdat in tegenstelling tot de smalle gangen van de kerkers het grote open gebieden zijn. Graphics en geluid Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan maakt goed gebruik van de 3D-functionaliteiten van de Nintendo 3DS. De monsters zijn in gevechten in 3D weergegeven en zien er erg gelikt uit. De aanvalseffecten worden in gevechten simpel maar effectief weergegeven zodat gevechten niet te lang duren. Door het gebruik van 3D krijgen de lange kerkergangen diepgang en krijg je een avontuurlijk gevoel als je door de kerkers loopt. De kerkers ogen echter wat simpel en de muren zijn allemaal gelijk volgens een standaard kleurencombinatie, waardoor alles in de kerkers op elkaar lijkt. Hoewel dit het doolhofeffect vergroot, had wat meer variatie niet misstaan.

De avontuurlijke muziek maakt het gebrek aan variatie echter meer dan goed waardoor je echt het gevoel krijgt in de grote kerkers rond te lopen. In het spel is achtergrondmuziek permanent aanwezig en deze achtergrondmuziek wordt goed afgestemd met de situatie. De muziek is over het algemeen erg zoet. Dit verandert als er gevaar dreigt of als je in gevecht gaat met een FOE. De muziek past ontzettend goed bij de setting en maakt de gameplay-ervaring compleet. De game bevat echter geen voice-acting, hoewel dit geen gemis is omdat het spel niet overdreven veel gesprekken kent zoals je wellicht gewend bent van andere RPG’s. QR-codes scannen voor veel extra's In Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan is het mogelijk om met een QR-codescanner extra’s vrij te spelen. Deze extra’s zijn voorwerpen en quests. Dit is een unieke functie die goed gebruikmaakt van enkele van de functionaliteiten van de Nintendo 3DS. Het is ook mogelijk om van je gildegegevens een QR-code te maken zodat vrienden ook met jouw personages kunnen spelen. De StreetPass-functie in Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan wisselt ook je gildegegevens uit. Daarnaast ontvang je via StreetPass schatkaarten die je leiden naar schatten op de overworld. Dit is een leuke extra waardoor je niet alleen met personages van vrienden kunt spelen maar ook schatten kunt vinden die je verder kunnen helpen in het spel.

Conclusie Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan is een unieke RPG-ervaring doordat je de kerkers doorloopt in een first-person perspectief. Een doorgewinterde RPG-liefhebber zal in Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan een grote uitdaging vinden en al snel 35 uur of meer bezig zijn om het einde van de vele doolhoven te bereiken. Voor mensen die niet bekend zijn met de serie is dit hét moment om in te stappen. De casual mode maakt het spel toegankelijk voor nieuwe spelers terwijl de uitdaging groot blijft. Aan het verhaal ontbreekt diepgang maar dit wordt goedgemaakt met de goed uitgewerkte gameplay van het spel en het bijhouden van een kaart is nog nooit zo leuk geweest. Grafisch ziet het spel er goed uit en wordt er optimaal gebruik gemaakt van de 3D-functionaliteiten waardoor je het gevoel krijgt daadwerkelijk in de kerkers rond te lopen. Dit gevoel wordt nog eens versterkt door de avontuurlijke muziek die Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan kent. Toch is de game grafisch niet perfect. Zo hadden de muren van de kerkers gevarieerder gemogen. Tot slot maakt de unieke toevoeging van het scannen van QR-codes voor het verkrijgen van voorwerpen en quests de spelervaring compleet. Atlus is er met Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan zeker in geslaagd om de Etrian Odyssey-serie toegankelijk te maken voor een groter publiek.

N1 Score: 8.5

+ ["Meer dan 35 uur gameplay","Erg uitdagend ook in casual mode","Avontuurlijke muziek","Het bijhouden van een kaart is nog nooit zo leuk geweest","Unieke RPG ervaring door het first-person perspectief","QR-codes scannen voor extra\u2019s"]

- ["Weinig diepgang in het verhaal","Uiterlijk van de kerkers"]

Gekoppelde games

Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan (Nintendo 3DS)