[Review] Geschreven door Daan op 2013-09-23 22:32:48

Cloudberry Kingdom

De consoles van Nintendo zitten tot de nok toe gevuld met interessante platformers, ieder met zijn eigen interessante ideeën en gameplay-elementen. Zo zijn er reguliere avonturen zoals een Mario of een Sonic en meer de puzzel-achtige werelden van games als Mighty Switch Force. Eén ding wat ze allemaal gemeen hebben is dat alle levels voorgeprogrammeerd zijn en je dus altijd een vast pad bewandeld. Wat zou er echter gebeuren als je dit gevoel van zekerheid zou wegnemen en levels compleet uit het niets zou laten verschijnen? Dan krijg je Cloudberry Kingdom, het nieuwste spel van Ubisoft en Pwnee Studios. Pijnlijke platfomer Cloudberry Kingdom is niet een simpele platformer zoals Mario, waar je makkelijk een level doorloopt en hier en daar wat power-ups oppakt. Je start met de Story Mode, waar ironisch genoeg niet echt een verhaal te bekennen is. Je speelt als een oude held genaamd Bob en probeert een prinses te redden van een gemene koning. Meer heeft het verhaal niet om het lijf, omdat deze titel volledig om zijn gameplay draait. In het begin lijkt dit je allemaal nog simpel af te gaan, gezien de levels allemaal sidescrolling levels zijn en je vooral zal moeten focussen op je sprongen met de A-toets. De levels zijn ook korter dan in andere platfomers, wat zorgt dat je al binnen een paar minuten tien stages hebt voltooid. Je krijgt echter de schijn snel tegen je, gezien je met elk nieuw hoofdstuk geïntroduceerd wordt tot nieuwe gameplay-elementen. Hier draait het niet alleen om de obstakels als lasers, vijanden en spijkergronden maar ook verschillende mogelijkheden. In deze latere levels word je voorzien van speciale voorwerpen die de regels in de game compleet zullen veranderen.

In het begin zijn deze nieuwe elementen nog simpel, gezien je een double jump aanleert om hoger te kunnen springen. Later worden dingen echter pittiger als Bob wordt vastgenageld aan een wiel of in een mijnkarretje zit die constant beweegt en pas stopt als je het einde hebt bereikt. Er is ook een ruimteschip waar je instapt en het spel opeens als een shoot'em-up speelt. Het pompt je adrenaline naar het juiste niveau en je wordt constant verrast door de verscheidene onderdelen. Ze wisselen zich constant af in de levels en het avontuur wordt steeds een beetje moeilijker. De moeilijkheidsgraad kent een zeker Super Meat Boy-gehalte, maar de levels zijn kort dus je zult ze sneller oplossen dan je wellicht zou denken. Wees echter bereid om Bob duizenden malen voor je ogen te pletter zien vallen, want de obstakels zijn zonder meer op een sneaky manier geplaatst. Eindeloos plezier De Story mode kent pakweg driehonderd levels waar je je helemaal in kunt verdiepen en je zal er absoluut een flink aantal uur insteken. Dit is echter niet waar de pret ophoudt en juist waar alles werkelijk los begint te komen. Cloudberry Kingdom heeft een Free Play modus en dit gaat veel dieper dan de naam doet vermoeden. In deze modus is het spel in staat om compleet nieuwe levels te ontwerpen en deze zal Cloudberry Kingdom aan de gekozen smaak aanpassen. Je kiest de locatie, de vaardigheid die je wilt inzetten, de moeilijkheidsgraad en de lengte van het level. Als je echter nog dieper wilt gaan, kun je elk obstakel specifiek instellen en zo werk je aan de beste omstandigheden voor jezelf. Zodra je klaar bent, staan er al een hoop nieuwe levels klaar om gespeeld te worden en het is een overweldigend gevoel. Daarnaast voelen nul percent van de level onnatuurlijk of krijg je het gevoel dat onderdelen aan elkaar vastgelijmd zijn. Het beste van alles is dat je de Free Play modus met zijn vieren kunt spelen, waarbij één persoon gebruik maakt van de Wii U GamePad, terwijl de anderen het moeten doen met een zijwaartse Wii Remote.

Naast de epische avonturen in de andere opties, zijn er ook nog wat kleine modi om jezelf (of met vrienden) mee te vermaken. In Escalation krijg je steeds moeilijkere levels voor je kiezen en met Timer Crisis blijft de klok continue aftellen en zul je kristallen moeten verzamelen om in de race te blijven. Dan is er Hero Rush waar alle vaardigheden worden gemixt tot grappige proporties en als laatste er is dan Hybrid Rush, waar Bob opeens te maken krijgt met meerdere vaardigheden tegelijkertijd. Alles ziet hier goed in elkaar en maakt de game opnieuw weer een stuk langer. Als je een groepje vrienden samen kunt krijgen die allemaal van gekkigheid houden, dan zit je met Cloudberry Kingdom zeker gebakken. Je kunt zelfs elk personage aankleden met hoedjes, outfits en kleuren waardoor niet iedereen met precies hetzelfde saaie personage hoeft te spelen. Graphics en geluid Ondanks het geweld van de vele opties die Cloudberry Kingdom te bieden heeft, zijn we totaal niet te spreken over de stijl van de game. De cartoony wereld was zeker niet vervelend om naar te kijken, maar het gaf alles een licht flash game-achtig gehalte. Dit kan zeker niet te bedoeling zijn van een consolegame en het haalt het complete pakket in zekere mate wel naar beneden. Daarnaast is de muziek niet echt bijzonder, met alleen maar wat techno tunes om alles wat extra diepgang te geven. Daarnaast zijn alle levels niet al te lang en speelt Cloudberry Kingdom bij elke nieuwe stage een ander muziekstuk. Dit wordt mateloos irritant en draagt niet bepaald bij aan een positief beeld over de presentatie. Er zijn maar een paar nummers in het gehele spel en om ze voor miljoenste keer te horen zat ons niet helemaal lekker.

Conclusie Als je de belabberde presentatie door de vingers kunt zien, staat er met Cloudberry Kingdom een waar juweeltje op je te wachten. De strakke platformactie in de singleplayer en multiplayer zorgen voor vele uren aan pret, met als absolute hoogtepunt de Free Play Mode. Deze krachtige modus stelt je in staat om voor iedereen levels in elkaar te knutselen en dit zorgt ervoor dat iedereen plezier zal vinden in het product. Daarnaast zijn nu nog wat opties om het op te leuken en een uitgebreide story modus waarin je alles over de vaardigheden leert. Mocht je op zoek zijn naar het klassieke en dubbeldwaze platformer gevoel, dan zul je voorlopig wel goed zitten met Pwnee's debuutgame.

N1 Score: 8

+ ["Vloeiende en verslavende gameplay","Constante rits aan nieuwe elementen","Eigen levels ontwerpen met Free Play","Vermakelijk in zowel single- als multiplayer"]

- ["Presentatie flink onder de maat"]

Gekoppelde games

Cloudberry Kingdom (Wii U eShop)