[Review] Geschreven door Daan op 2013-10-03 08:00:00

The Legend of Zelda: The Wind Waker HD

In januari eerder dit jaar bracht een Nintendo Direct een reeks aankondigingen die allemaal betrekking hadden op de Wii U. Eén van de meest verrassende onthullingen was een HD-remake van The Legend of Zelda: The Wind Waker. Hoewel niet iedereen gelijk zat te juichen, was het een positieve verrassing te noemen. De klassieker uit 2003 heeft veel fans en daarnaast zijn er een hoop mensen die het spel nog nooit hebben aangeraakt. Beide doelgroepen krijgen nu een tweede kans om The Wind Waker te ervaren en om als Link de woeste oceanen te doorkruisen. Houdt het spel stand na vele jaren stand of gaat het hier om een gemakzuchtige port? The Legend of Zelda-games zijn action-adventure spellen, die het beste uit verschillende werelden combineert. Als eerste zijn er de overworlds en hier vaar je, in het geval van The Wind Waker, naar de verschillende locaties om zodoende een praatje te maken met bewoners van dorpjes en andere personages en om de juiste voorwerpen op te pikken. Hier zul je ook informatie krijgen voor je vervolgstappen en die brengen onze naar tweede belangrijke aspect. De kerkers zijn de plekken waar je op onderzoek uitgaat en puzzels volbrengt om het verhaal te vervolgen. Het zijn ware dolhoven waar je vele vijanden te lijf zal moeten gaan met voornamelijk een zwaard en een schild. De vijanden varieren van kleine gelei-achtige creaturen genaamd Chuchus tot aan grotere varken-achtige Bokolins. Tijdens de reis in de dungeons word je constant geintroduceerd tot nieuwe voorwerpen, die de rit naar eindpunt op een paar etages hoger of lager makkelijker zullen maken. Je zult ze ook hard nodig hebben voor de eindbazen die zich verschuilen aan het einde van deze gangpaden. Door de kerkers te voltooien en de verhaallijnen te doorlopen, werk je langzaam maar zeker naar een eindpunt toe en het is hier waar het grote duister je in de ogen zal staren.

Een introductie tot The Wind Waker Als je nog nooit The Legend of Zelda: The Wind Waker gespeeld hebt, dan staat je zeker een dijk van een avontuur te wachten. Je neemt controle over Link en reist over de Great Sea om verschillende eilanden te ontdekken. Al deze eilanden hebben hun unieke bewoners met allemaal interessante persoonlijkheden, die hun eigen ideeën erop nahouden over hoe ze de zaken runnen. Wanneer Links zusje wordt ontvoerd, wil hij op weg om haar te redden. Om van eiland naar eiland te komen, heb je een transportmiddel nodig en dit is waar de boot de King of Red Lions om het hoekje komt kijken. Hij vertelt Link over Ganon, een duistere macht van vervlogen tijden, die nu is teruggekeerd en verschrikkelijke dingen bekokstooft. Link gaat op een groots avontuur, waar hij verschillende dungeons zal moeten doorlopen en de Pearls of the Goddesses moet vinden. Alleen met deze stenen kan hij de kracht opeisen die nodig is om Ganon te verslaan en de wereld een veiligere plek maken.

Snellere progressie De gameplay in The Legend of Zelda: The Wind Waker HD is niet erg veel anders dan het originele avontuur. We zien wederom Link lopend over het land bewegen en de wilde zeeën trotseren met zijn nieuwe boot. Als je in de dungeons of grotere eilanden duikt, dan zien we onze held verscheidene puzzels oplossen, voorwerpen verzamelen en proberen verschillende vijanden te verslaan. De kerkers eindigen altijd met een baasgevecht, wat voor aardig wat spanning en sensatie zal zorgen en de rit het altijd dubbel en dwars waard maakt. Een goed voorbeeld is de eerste baas genaamd Gohma, waar je met een bepaald voorwerp rotsblokken op hem moet laten vallen. Na dit een paar keer te hebben gedaan, zorg je dat Gohma de vloer rondom jouw aanvalt. Zodra hij op de grond ligt, val je zijn oog aan met wat snelle moves met je zwaard. De combinatie van logisch en snel nadenken maakt het altijd boeiend om een baas te bevechten en ze vormen de hoogtepunten in The Wind Waker. Naast zijn reguliere zwaard en schild, maakt Link ook gebruik van een rits aan andere tools. Zo zijn er bommen om obstakels uit de weg te ruimen en is er grijphaak om bepaalde stukken te overbruggen. Een interessant detail voor The Wind Waker HD is dat de animaties voor voorwerpen vele malen korter zijn dan voorheen. In het origineel kostte het altijd een paar seconden voordat je iets kon gebruiken, maar in de HD-versie is de progressie sneller dan ooit. Naast de snellere animaties zorgt ook de Wii U GamePad voor meer gebruiksgemak bij de voorwerpen. Je kunt op het touchscreen voorwerpen heel gemakkelijk slepen en ze naar bepaalde knoppen verplaatsen. Het onderbreekt de reguliere flow van de game totaal niet en het is effectief in gebruik. Daarnaast heb je nu ook makkelijker toegang tot je kaarten, waardoor de wegen vinden in de wereld een eitje wordt. Als je nu een voorwerp gebruikt wat veel precisie vereist, dan is het mogelijk om te richten met de bewegingssensoren en dit maakt het plaatje aardig af. Je kunt natuurlijk nog steeds de sticks gebruiken, maar het gebruik van de Wii U GamePad is wat speciaals op zich.

Niet alle noten juist geraakt Een minpunt van de gameplay was het gebruik van The Wind Waker zelf. The Wind Waker is een magisch instrument dat je in staat stelt de windrichting te veranderen en de dag en nacht cyclus in het spel te beïnvloeden. Je maakt er bijzonder vaak gebruik van en het is iets wat je in de eerste paar uur hard nodig hebt om enige progressie te kunnen maken. Daarnaast is het voorwerp een essentieel onderdeel van het spel, maar we willen je natuurlijk niet al te veel daarover vertellen. In de game waar geen moeite is gespaard om dingen te verbeteren, is het raar dat er hier niet naar de problemen is gekeken. The Wind Waker vraagt nog steeds veel geduld om de muzikale combinaties goed te gebruiken en het weer te beïnvloeden, zelfs met kortere animaties. Je kunt er nu ook voor kiezen om de magische staf te bedienen met het touchscreen in plaats van een analoge stick, maar het voelt nauwelijks accuraat genoeg en het is buiten dat geen aangename methode. Net zoals met andere populaire Wii U-titels, is het mogelijk om het spel alleen maar op de Wii U GamePad te spelen. Dit werkt naar behoren, al is er één klein minpunt. Er is geen kaart op het scherm terwijl je in Off-TV Play aan het spelen en dit gaat gepaard met wat frustratie. Het is jammer dat het spel hier vaak moet worden onderbroken om zaken op orde te krijgen. Het breekt de flow zelfs nog meer dan in het origineel. Hetzelfde geldt voor het gebruik van een Wii U-controller Pro. Het werkt naar behoren, maar gezien je constant naar het touchscreen moet kijken, is het slimmer om de Wii U-controller Pro lekker in de kast te laten liggen. Een combinatie tussen de televisie en de Wii U GamePad werkt het beste. Op deze misstappen na, is The Legend of Zelda: The Wind Waker HD een sneller en vriendelijker spel geworden. Al snel krijg je de optie een Swift Sail te kopen en dit stelt je in staat om de oceaan vliegensvlug te doorkruisen. Zolang je de A-knop ingedrukt houdt, zal de verhoogde snelheid worden gebruikt en de windrichting maakt hier niets uit. Andere interessante veranderingen zijn er overal wel te vinden. Zo kun je vanaf het begin vijfhonderd rupees bij je dragen, waardoor je eerder aan je benodigde materialen komt. Ook zijn er nu meer Treasure Charts te vinden, waardoor je nog meer plezier uit het reizen op zee kunt halen. Zo zal er bij het horen van ''Triforce Quest'' bij de fans van het spel een rilling over hun rug gaan. Zonder er te veel over los te laten, kunnen we zeggen dat de quest een grote metamorfose ondergaat en dat nu spelers niets meer te vrezen hebben voor dit onderdeel. Nieuw in The Legend of Zelda: The Wind Waker HD is de Hero Mode, die veteranen zal uitdagen als nooit te voren. De uitdaging is groter en je zult je gezondheidsmeter niet gemakkelijk kunnen aanvullen. Een groot voordeel is dat je op elk moment vrij kunt wisselen tussen de normale en helden-modus. De Hero Mode is ook direct voor iedereen beschikbaar, wat een welkome toevoeging is.

Miiverse flessen en foto's maken Een nieuw aspect tot The Legend of Zelda: The Wind Waker HD is dat je nu berichten kunt sturen naar andere spelers via Miiverse. In de game doe je dit met een speciaal voorwerp genaamd de Tingle Bottle en hiermee teken of schrijf je over de huidige locatie. Deze flessen worden vervolgens in de Great Sea gegooid en zullen arriveren op de stranden van de andere spelers. Het is een interessant om de berichten te combineren met in-game gebeurtenissen, al hebben we dit nog niet kunnen testen. Wel hebben we gezien dat je foto's aan het geheel kunt toevoegen middels een ander voorwerp. Dit voorwerp heet de Pictobox en het stelt je in staat om foto's te maken in de game. Dit voorwerp was al aanwezig in het origineel, maar nu hebben ze er wel een bijzonder feature aan toegevoegd. Met de Pictobox kun je nu zogenaamde 'selfies' maken. Dit betekent dat je de camera op Link zelf kunt richten en hem in allerlei bizarre posities kunt plaatsen. Het leuke is dat je, door de linker stick in verschillende richtingen te wijzen, hem verschillende gezichtsuitdrukkingen kunt laten trekken. Het zorgt zeker voor grappige foto's en we weten zeker dat ze Miiverse binnenkort volledig zullen vullen. Graphics en geluid The Legend of Zelda: The Wind Waker zag er sprankelend uit op de Nintendo GameCube, maar de HD-versie straalt als nooit te voren. De stijl vertaalt zich zo goed naar de moderne tijd en de visuele veranderingen die de game heeft doorgemaakt zijn prachtig. The Legend of Zelda: The Wind Waker HD loopt als een trein met een sterke framerate en is speelbaar in volledig 1080p, wat zeker niet verkeerd is voor een Wii U-titel. De draw distance is mijlenver van de GameCube-versie verwijderd en je kunt van ver weg de verschillende gebieden dichterbij zien komen. De verlichting en verschillende effecten zijn nu ook duidelijker aanwezig en het totaalpakket zorgt voor de meest verfrissende Wii U game in tijden.

De muziek is ook niet achterwege gebleven tijdens de vernieuwingen en heeft zodoende ook grote veranderingen doorgemaakt. De klassieke tunes zijn opnieuw gecomponeerd met nieuwe instrumenten en secties die alles veel meer kleur geven. De originele charme blijft zeker intact en het is verbazingwekkend hoe sterk alle geluidseffecten aanwezig zijn. De kleine dingen maken het feest compleet met aangename klanken als je bijvoorbeeld een schatkist open trekt en de typische The Legend of Zelda-magie naar boven komt drijven. Conclusie The Legend of Zelda: The Wind Waker HD is een HD-remake die met veel liefde en zorg in elkaar is gezet. Hoewel het niet lang geleden voelt dat we het spel voor het laatst gespeeld hebben, voelt een tweede doorloop van het spel nostalgisch. De basis van de game is nog steeds ijzersterk met toffe eindbazen, goede puzzels en een magische sfeer. De ervaring heeft sterke veranderingen doorgemaakt met in het bijzonder de animaties en gameplay-elementen die het geheel sneller laten aanvoelen. Daarnaast heeft de presentatie een ware metamorfose ondergaan met beelden die reiken tot aan 1080p en verscheidene updates aan effecten. De game is niet perfect, gezien het feit dat het spelen op de Wii U GamePad niet uitstekend is en The Wind Waker zelf nog steeds niet helemaal vlekkeloos werkt. Buiten dat staat het spel zeker sterk in zijn schoenen en zal niets je ervan moeten weerhouden om dit spel aan je Wii U-collectie toe te voegen, zelfs als je het origineel voor de Nintendo GameCube al gespeeld hebt.

N1 Score: 9

+ ["Intrigerend avontuur met Link","Aangename verbeteringen voor de items","Lichte maar sterke veranderingen maken de game sneller","Elkaar berichten sturen via Miiverse","Presentatie is geperfectioneerd "]

- ["Off TV-Play kent gebreken","Het Wind Waker-stokje besturen is soms onhandig"]

Gekoppelde games

The Legend of Zelda: The Wind Waker HD (Wii U)