[Review] Geschreven door Benjamin op 2013-11-06 20:45:55

TNT Racers - Nitro Machines Edition

Racegames zijn er in allerlei soorten en maten. Van serieuze en realistische racers tot aan de party-racer, zoals Mario Kart. TNT Racers – Nitro Machines is een unieke racegame die het beste tot zijn recht komt met meerdere spelers, al word je nooit echt overdonderd door heel erg veel kwaliteit. TNT Racers – Nitro Machines Edition is een unieke racegame in ieder opzicht. Zoals de titel al enigszins prijsgeeft, gaat het om kleine explosieve wagentjes. Gedurende de races wordt de actie van een bovenaanzicht weergegeven, wat wel even wennen is voor een racegame. Daarnaast kent de game ook een aantal verschillende wapens om te gebruiken, al is de hoeveelheid daarvan niet heel erg indrukwekkend.

Knock-Out In de singleplayer mode krijg je een aantal verschillende soorten races voorgeschoteld, die allemaal hun eigen regels hebben. Zo zul je als eerste de finish moeten bereiken of juist zoveel mogelijk punten zien te behalen door je vijanden te raken met de opgepikte wapens. Een vaak terugkerende mode is de Knock-Out Mode waarin het doel is om de andere rijders van je af te schudden, waar je veel punten mee verdient. Race je te langzaam waardoor je uit het beeld verdwijnt, dan is het voor jou helaas in deze ronde over. Nadat er drie van de vier racers uitgeschakeld zijn, begint de nieuwe ronde waarna de strijd weer opnieuw begint. Als je als laatste overblijft, krijg je drie punten. Blijf je als tweede over dan krijg je twee punten en degene die derde wordt krijgt één punt. Wie als eerste het van tevoren gegeven aantal punten verdiend heeft, wint de race. Het is een grappige twist en zorgt voor wat variatie, maar heel erg spannend wordt het allemaal niet. Qua gevoel speelt de game weg als een typische arcade-racer, met korte banen en een hoog pick-up-and-play-gehalte, waardoor de game voor iedereen gemakkelijk op te pakken is en soms zelfs wat verslavend kan werken. Toch is het jammer dat de algehele variatie wat tekort schiet, wat vooral komt door de banen die het spel kent. Vanwege het bovenaanzicht, zijn de mogelijkheden beperkt. De banen bestaan voornamelijk uit scherpe bochten en rechte stukken met hier en daar een kleine schans, waardoor de tracks al snel op elkaar beginnen te lijken en ze een identiteit missen. Het enige wat de circuits vaak onderscheid, zijn de wisselende thema’s, zoals sneeuw, strand en jungle. Voor de gameplay maakt dit echter weinig uit, waardoor dit vooral een cosmetisch verschil is.

Wapens De wapens die je tot je beschikking hebt getuigen ook niet van heel erg creativiteit. Van een rookbom tot een snelheidsboost en van het plaatsen van een explosief tot het verspreiden van een olievlek: alle wapens hebben de nodige invloed op het racen, maar speciaal is het allemaal niet. Met de creativiteit van andere party-racers zijn we de afgelopen jaren verwend, waardoor de wapens die TNT Racers biedt tegenvallen. Met het spelen van uitdagingen speel je ook nieuwe wagens vrij, maar een echt verschil qua besturing en eigenschappen konden wij niet ontdekken. Naast de singleplayer-mode met de vele uitdagingen, biedt de game ook een lokale multiplayer-mode. Vooral in deze stand biedt de game meer plezier, omdat het er nogal eens hectisch aan toe kan gaan. Je kunt de multiplayer zowel spelen in toernooi-vorm als een losse race, waardoor je voor een download-titel best een aantal opties hebt. Toch is het jammer dat je deze game niet online kunt spelen, terwijl het spelconcept hier zich prima voor leent door de korte en snelle potjes. Wel ondersteunt de game online ranglijsten om je scores te kunnen vergelijken met bijvoorbeeld je Wii U-vrienden, maar het ontbreken van een echte online multiplayer is een gemiste kans. Wat betreft Wii U-functies ondersteunt de game Off-TV Play, waardoor je de game prima weg kunt spelen op de Wii U GamePad, zonder dat je daar de televisie voor aan hoeft te zetten.

Graphics en geluid Voor een Wii U-game ziet TNT Racers: Nitro Machines Edition er niet echt overdonderend uit, maar dat is in het geval van deze game ook niet heel erg. Door het bovenaanzicht is het van belang dat alles duidelijk weergegeven wordt, waardoor de wat simplistische stijl goed bij de gameplay past. Het geluid in de game bestaat voornamelijk uit vrolijke deuntjes, die op den duur heel erg in herhaling vallen. De geluidseffectjes van de wagens doen hun werk en passen prima bij het concept, maar memorabel is het zeker niet. Conclusie TNT Racers - Nitro Machines Edition is een aardige fun-racer die vooral in de multiplayer-mode tot zijn recht komt. Het bovenaanzicht is even wennen, maar de korte potjes zorgen voor een hoog pick-up-and-play-gehalte en een sprankje verslaving, al is de variatie op den duur wel ver te zoeken. Het gemis van de variatie komt voornamelijk door de banen die op den duur erg op elkaar beginnen te lijken en de auto’s die nauwelijks verschillen. Als je wel in bent voor een paar korte simpele potjes raceplezier dan kun je de digitale aanschaf van TNT Racers: Nitro Machines Edition best overwegen, maar als je een diepere race-ervaring zoekt dan ben je bij deze game aan het verkeerde adres.

N1 Score: 6.3

+ ["Vermakelijk in de multiplayer","Hoog pick-up-and-play-gehalte"]

- ["Wordt op den duur wel wat eentonig","Muziek gaat irriteren","Multiplayer alleen lokaal"]

Gekoppelde games

TNT Racers - Nitro Machines Edition (Wii U eShop)