[Review] Geschreven door Roland op 2013-12-13 20:21:00

KORG M01D

Muziek blijft voor vele mensen een genot om naar te luisteren en Nintendo speelde daar op in bij de Nintendo 3DS door het mogelijk te maken om muziek af te kunnen spelen op de draagbare spelcomputer. Als gebruikers echter muziek wilden maken waren deze vaak gelimiteerd tot de basis geluidseffecten in Nintendo 3DS-sound. Met KORG M01D voor de Nintendo 3DS wil het bedrijf Detune hier verandering in brengen. Is het een muzikaal meesterwerk, of niet meer dan een speeltje? KORG M01D is een, zoals de makers van het spel het noemen, “muzikale werkplek”, waarbij de speler de beschikking heeft over vele verschillende instrumenten. Muziek maken gebeurt door met de stylus over het touchscreen te slepen en te tikken waardoor er muzieksporen, noten en klanken ontstaan. De speler beschikt tevens over een synthesizer waarmee er op een simpele wijze muziek kan worden gemaakt en opgenomen. Welk instrument of welke methode je ook gebruikt om stukjes muziek mee te maken, plak alle stukjes achter elkaar en een lied is geboren.

Algemeen Zodra je het spel opstart geeft het hoofdmenu verschillende opties weer. Eén daarvan is een nieuw lied maken en bewerken. Als je voor deze optie kiest verschijnt er een bord met muziekinstrumenten en blokjes in beeld. Elk blokje staat gelijk aan een maat van vier tellen waarin de speler met een veeg op het touchscreen akkoorden kan plaatsen. Over het algemeen werkt dit erg goed, maar er is geen duidelijke indicatie naar waar de vorige maat geëindigd is. Hierdoor is het nodig om de laatste noot te onthouden om vervolgens een goede aansluiting te kunnen creëren. Er is tevens geen tutorial aanwezig, hierdoor is het voor beginnende gebruikers vrij lastig om het spel op te pakken. Geluidsorgie KORG M01D beschikt over een wijde variëteit aan instrumenten. Met meer dan driehonderd instrumenten die voor de speler beschikbaar zijn zit er altijd wel een instrument tussen waar mee te werken valt. Dit is erg plezierig, gezien je zo een erg grote selectie aan instrumenten aan je muziek kan toevoegen wat voor meer variatie zorgt. Tevens is het mogelijk om tot 24 verschillende noten per maat te creëren. Het nadeel is wel dat je gebonden bent aan maximaal acht instrumenten waar tegelijkertijd muziek mee te maken valt. Hierdoor zijn de zeer complexe liederen en composities lastig de verwerken in de Nintendo 3DS.

Mogelijkheden, ze zijn er echt! Binnen de applicatie is er een breed scala aan mogelijkheden om muziek mee te maken en te bewerken aanwezig. Dit is echter niet in het eerste opzicht te zien voor beginners. Door op alle knoppen te drukken op het touchscreen kun je er achter komen dat er vele hulpmiddelen zijn die je kunnen helpen je muziek te generen, inspireren en perfectioneren. Dit zijn hulpmiddelen die zeker handig zijn als je serieus bezig bent met een muziek-project. Denk hierbij aan een mixboard, waarbij je het tempo van individuele sporen kan wijzigen, de omgeving kan veranderen waardoor het geluid net iets anders klinkt en het volume van elk spoor kan aanpassen. Bij correct gebruik van deze mogelijkheden kan het voor net dat beetje extra zorgen wat een goed ritme tot een levendige soundtrack maakt. Entertainment Export Mocht je na een tijdje gewerkt te hebben met KORG M01D een muzikaal stuk hebben gemaakt dat je graag wilt delen met de buitenwereld, dan is dit op verschillende manieren mogelijk. Allereerst is er de mogelijkheid om je zelfgemaakte content te delen via StreetPass. Hierdoor kunnen anderen die KORG M01D op hun Nintendo 3DS hebben staan, jouw liederen ontvangen. Hier zit echter wel een beperking aan vast. Zo blijf je anoniem voor de ontvanger van jouw muziek en zal diegene je ontvangen muziek niet op kunnen slaan vanwege auteursrechtelijke redenen. Naast de StreetPass-functie kun je je creaties ook uploaden via SpotPass, waardoor het via het internet naar een andere Nintendo 3DS verstuurd kan worden welke tevens over de desbetreffende applicatie beschikt. De servers zijn echter niet de beste en het is nog niet gelukt om verbinding te kunnen maken met de SpotPass-server van KORG M01D. Het is daarnaast ook allemaal erg onduidelijk naar wie je een muziekstuk stuurt als je deze wilt delen, aangezien er geen uitleg gegeven wordt hoe dit werkt. Een derde en meest duidelijke mogelijkheid om je muzikale creaties te delen is door er een MIDI-bestand van te maken, welke rechtstreeks op je SD-kaart gezet wordt. Deze SD-kaart kun je vervolgens in je computer stoppen waarna je het gekozen stuk muziek kan beluisteren of verder kan bewerken. Als je tevreden bent over je creaties kan je deze eenvoudig via je computer uploaden naar het internet, branden op cd of verzenden via de e-mail.

Conclusie KORG M01D is een leuke Nintendo 3DS eShop applicatie voor de muzikale Nintendo 3DS-bezitters. Door de grote hoeveelheid muziekinstrumenten en de toegankelijkheid van opties is het eenvoudig om muzikale composities te verwerken naar een digitaal formaat. Voor beginnende gebruikers in de muziek-business is de applicatie nog vrij lastig, aangezien er helemaal geen uitleg wordt gegeven over hoe het programma te gebruiken is. Voor meer ervaren gebruikers is de applicatie al een stuk beter te begrijpen. Zij zullen al snel verschillende termen en instellingen weten te herkennen, waardoor het voor hen eenvoudiger is om mee te werken. Als je de voordelen tegen de nadelen van de applicatie opweegt en kijkt naar wat het allemaal te bieden heeft lijkt de prijs van €24,99 dan ook vrij hoog. Voor dat bedrag zijn er uitgebreidere en eenvoudigere applicaties te vinden op niet-Nintendo apparaten.

N1 Score: 6.5

+ ["Muziek maken binnen handbereik\u2026","Delen van je creaties","Downloaden van andere muzikale composities"]

- ["...maar lastig voor complexere muziekstukken","Moeilijk voor beginners","Geen uitleg","Onoverzichtelijk","Prijs"]

Gekoppelde games

KORG M01D (Nintendo 3DS eShop)