[Review] Geschreven door Mink op 2013-12-19 17:27:25

Jett Rocket II: The Wrath of Taikai

Shin’en Multimedia is een veelgeprezen ontwikkelaar, omdat ze vrijwel altijd het meeste uit een handheld of console weten te halen. De games zijn niet alleen grafische hoogstandjes, maar zijn over het algemeen ook zeer verslavend en leuk om te spelen. Shin’en zette met Jett Rocket voor WiiWare zichzelf op de kaart en het spel wist dan ook alleen maar lof te ontvangen. We volgden Jett door een prachtige 3D-wereld en moesten hem begeleiden om vele vijanden te verslaan. Nu is er dan een vervolg op deze downloadbare titel, Jett Rocket II – The Wrath of Taikai. Weet Shin’en ons wederom te verrassen, of is de studio met Jett Rocket II de mist in gegaan?

Jett Rocket II speelt zich enkele jaren na Jett Rocket af en is net als het eerste deel een 2D- en 3D-platformer. De grote baas van Jett Rocket, Taikai, is verslagen en de wereld is niet vervuild. Helaas voor onze held Jett, zint Taikai op wraak. Na maandenlang in het geheim zijn plannen te hebben bedacht, komt Taikai terug en moet Jett zijn jet-pack weer omdoen om van platform naar platform te springen en het gevaar te verslaan. In de game is het de bedoeling om zoveel mogelijk zonnepanelen te verzamelen om voor een verminderde milieuvervuiling te zorgen. Dit doe je door vijanden te verslaan, de zonnepanelen te zoeken en door geheimen te ontdekken. Het spel bestaat uit drie stages met ieder zes levels, waarbij het laatste level een grote baas betreft. In ieder level kun je geheime foto’s vinden. Deze foto’s kun je verzamelen en wanneer je deze allemaal hebt, kun je het spel op 100% uitspelen. Verder zitten er in het spel zo nu en dan bonussen verstopt, waar het de bedoeling is om binnen de tijdslimiet alle zonnepanelen te verzamelen en de extra levens mee te nemen. Tussen iedere stage zit tevens een speciaal level waarbij je bijvoorbeeld kunt racen met een waterscooter.

Middelmatig Jett Rocket II gaat goed van start maar weet al snel in te zakken om uiteindelijk een middelmatig gevoel achter te laten. Het gehele spel is niet interessant genoeg en weet op bijna geen enkel punt uit te blinken. Zo is het platformen wel heel degelijk maar kent het geen vernieuwingen of verrassingen. Waar Jett Rocket innovatief was door het 2D- met het 3D-platformen te combineren, is het tweede deel niet meer dan een slap vervolg. Er zijn totaal geen nieuwe spelelementen gecreëerd en dat is jammer. De enige vorm van goed vermaak is dan ook te vinden in de schaarse 3D-levels. Hierin heb je wat meer vrijheid, waardoor je meer op ontdekking kunt gaan en geheimen daadwerkelijk kan gaan zoeken. Het is goed te zien dat de vijanden afkomstig zijn vanuit een 2D-perspectief, want de vijanden schieten alleen voor zich en niet om zich heen. Buiten dat is het leveldesign zeer indrukwekkend en krijg je met de 3D-levels eindelijk wat uitdaging. Het is dan ook jammer dat Jett rondloopt alsof hij moet poepen. Zeer langzaam en voorzichtig wandelt hij door de levels heen en dit maakt het bijna onspeelbaar. De trage tred waarin Jett loopt, is een afbreuk aan het enige positieve stukje gameplay. Val je één keer naar beneden, dan moet je alles weer opnieuw doen. Dankzij de ontiegelijk langzame Jett is dit een ware hel.

De 2D-levels, welke er veel meer inzitten, hebben minder last van de langzame trend aangezien het spel je grotendeels naar het einde begeleidt. Toch kennen de 2D-levels genoeg irritatiepunten en onvergetelijke fouten. Zo kent het spel geen enkele uitdaging in de 2D-levels. Je zult soms sterven dankzij incorrecte besturing of een inschattingsfout, maar over het algemeen kun je fluitend de levels trotseren. Het lage niveau en de simplistisch te halen “geheimen” maken het geheel ronduit saai. Slechts enkele 2D-levels voelen leuk aan, maar deze zijn helaas op één hand te tellen. Grafisch hoogstandje Wanneer je Jett Rocket II opstart vliegen de speciale effecten je om de oren. Het geheel draait op 60 frames per seconde en weet dat zelfs vol te houden wanneer je het 3D-effect vol open gooit. Dit maakt het geheel een lust voor het oog en samen met de kleurrijke omgevingen vrijwel perfect. Het spel heeft nooit last van framedrops of ander gespuis en zit dus goed in elkaar. Hiermee haalt Shin’en Multimedia wederom alles uit een handheld en bij de Nintendo 3DS is dat veelbelovend. Er is dan ook niet anders dan lof te geven voor het jasje dat dit spel aan heeft.

Shin’en Multimedia heeft veel werk in het geluid van Jett Rocket II gestopt en dit is op vele plekken terug te zien, van de rustige achtergrondmuziek tot het knallende geluid van Jett’s jet-pack. Toch zitten er ook levels tussen waarbij de achtergrondmuziek te hectisch of te overheersend is. Dat is jammer, maar over het algemeen zit het met de muziek wel snor. Extra’s Jett Rocket II – The Wrath of Taikai kent geen enkele vorm van multiplayer en ondersteunt geen StreetPass of SpotPass. Nu is deze titel wellicht ook geen titel waarbij multiplayer een gemis is, maar het ontbreken van zowel StreetPass als SpotPass is wél een gemis. Via StreetPass had je gemakkelijk foto’s kunnen ruilen of topscores kunnen delen met elkaar. Het geheel ontbreken hiervan is toch echt een teken van laksheid.

Conclusie Shin’en Multimedia heeft haar reputatie als “grafische-hoogstandjes-maker” wederom waar weten te maken. De prijs hiervoor is bij Jett Rocket II echter veel te hoog. Het gehele spel is in een te simpel sausje gedoopt en afgemaakt met saaie en eentonige 2D-levels. De schaarse momenten dat je een 3D-level moet trotseren, zijn een verfrissing. Toch zitten daar ook minpunten dankzij de trage bewegingen van Jett. Jett Rocket II is over het algemeen een dertien-in-een-dozijn-spel en dat maakt het erg jammer. Hoewel het jasje van Jett Rocket II wellicht meer straalt dan menig ander spel, is de inhoud totaal niet interessant genoeg. Ben je opzoek naar een gewone platform-game met zeer indrukwekkende graphics voor de Nintendo 3DS, dan is Jett Rocket II iets voor jou. Heb je liever een platformspel dat qua gameplay prima in elkaar zit, dan moet je deze absoluut laten liggen.

N1 Score: 6

+ ["Het 3D-platformen is een verfrissend idee","Grafisch zeer indrukwekkend, zeker in 3D"]

- ["Het 2D-platformen is ronduit saai","Het 3D-platformen is enorm traag","Totaal geen verrassingen","Geheimen liggen voor het oprapen"]

Gekoppelde games

Jett Rocket II: The Wrath of Taikai (Nintendo 3DS eShop)