[Review] Geschreven door Daan op 2013-12-22 00:15:05

Mario Party: Island Tour

De afgelopen jaren werden de verscheidene party-games van Nintendo onder handen genomen door Nd Cube. De studio, waar voornamelijk voormalig Hudson-medewerkers werkzaam zijn, heeft al wat successen geboekt. Het zijn daardoor graag geziene gasten als het aankomt op party-games. Zo hadden de Wii Party een groot scala aan opties. Wii Play Motion introduceerde innovatieve ideeën en Mario Party 9 gaf nieuw leven aan een oud concept. Dit waren echter stuk voor stuk console-ervaringen en afgezien van F-Zero: Maximum Velocity heeft Nd Cube zelden een poging gedaan om een handheld-verzinsel in elkaar te zetten. Daar komt nu verandering in, want Mario Party maakt de stap naar de Nintendo 3DS en het is aan Nd Cube om er een geslaagd feestje van te maken. De handzame Mario Party's hebben in het verleden heel wat stof doen opwaaien. De Game Boy Advance-variant bleek ondermaats, maar de Nintendo DS-titel wist veel mensen positief te verrassen. Tot welke categorie behoort Mario Party: Island Tour?

Een goed begin Na het opstarten van Mario Party: Island Tour, kun je de modus te kiezen die je het meeste aanspreekt. Zo kun je een spelbord doorlopen in de Party-mode, minigames los spelen en Bowser's Tower bestormen. Onze eerste stop is de Party-mode, waar je ditmaal maar liefst zeven spelborden aantreft. Het opvallendste feit is dat het in deze modus van Mario Party: Island Tour niet meer alleen draait om het verzamelen van sterren. Ieder bord heeft zijn eigen regels en twists om het interessant te maken. Voordat het feest begint, kun je bekijken hoe belangrijk bepaalde eigenschappen meetellen. De borden worden van één tot vijf sterren beoordeeld op factoren, zoals geluk, vaardigheid en de hoeveelheid aan minigames die je tegenkomt. Geluk klinkt voor de meeste Mario Party-kenners verschrikkelijk in de oren en jammer genoeg is dat ook in dit deel, op een paar borden na, de overheersende factor. De verscheidenheid aan spelborden geeft de Party-mode wel voor ieder wat wils en de spelborden kunnen zowel alleen als met meerdere spelers gespeeld worden. Een interessant voorbeeld is de Rocket Road, waarbij je Rocket Boosters probeert te verzamelen om deze vervolgens in te zetten op het juiste moment. Met deze Rocket Boosters ga je vele malen sneller en dat kan de snelheid van de game aanzienlijk verhogen en ervoor zorgen dat je na een paar beurten het einde bereikt, maar dan moet de dobbelsteen wel net de goede kant op rollen. Een uitgebreider spelbord is het Perilous Palace Path, waar je speciale items gebruikt om je tegenstanders uit te schakelen en je probeert om als eerste over de finish te komen. Als eerste de finish bereiken is echter geen garantie om te winnen en dit laat de Star-Crossed Skyway zien. Op dit bord verzamel je mini-sterren door bepaalde vakjes te bereiken en minigames te winnen. Wanneer de speler die op de laatste plaats staat meer sterren heeft, dan kom je (zelfs als je als eerste de finish bereikt) van een koude kermis thuis. Het speciale Bowser-bord doet daar nog een schepje bovenop, want het is de bedoeling om zo ver mogelijk van de finish vandaan te blijven. Strategie, sluwheid en het royaal oplichten van je tegenstander brengt je in ieder geval een heel eind! Het maakt Mario Party tot wat het is en er valt genoeg te gieren tijdens de uitstapjes in het Mushroom Kingdom. De doelen op ieder bord kennen een heldere focus en weten zich prima van elkaar te onderscheiden. Dit maakt het allemaal aangenaam genoeg om ze allemaal een paar keer te doorlopen.

Waar de teleurstelling begint Het gros van de minigames in Mario Party: Island Tour is niet bijster origineel en een selectief aantal is zelfs ver onder de maat. Een goed voorbeeld is Spin the Bubble, waarbij je de Nintendo 3DS beweegt om personages in een bepaalde positie te poseren. De bewegingsgevoelige besturing werkt niet naar behoren en dit maakt de rit simpelweg minder aangenaam. Gelukkig zijn er altijd nog de betere minigames, zoals kleine platformcircuits, verzamelwedstrijden en games waarbij je vijanden moet ontwijken. Het passeert allemaal de revue in de meer dan tachtig minigames die het spel te bieden heeft. Naast de bewegingsgevoelige besturing maakt de game ook gebruik van het touchscreen en deze optie wordt benut door de meest interessante games. Zo moet je bijvoorbeeld tekeningen inkleuren of een lijn van sterren in de lucht aan elkaar koppelen. De opzet klinkt misschien simpel, maar ze doen op zijn minst iets anders dan de meeste andere minigames. Met een overzicht van je einddoelen op het bovenste scherm en de actie van het touchscreen zit je constant te wisselen van oogpunt. Het is raar dat er geen twee-tegen-twee of drie-tegen-één minigames in het pakket zijn verwerkt. Het resultaat is dat alle minigames nu free-for-all gevechten zijn en hier kun je na een tijd wel flink gefrustreerd van raken. Variatie is het toverwoord met minigames en dat is bij Island Tour zoek. Het aantal minigames dat een pure focus kent op overleving is groter dan in alle andere Mario Party-games en dit zorgt dat het uiteindelijke pakket toch flink wat steken laat vallen. De minigames zijn niet alleen beperkt tot de borden, want je kunt ze zoals gebruikelijk ook los spelen in een apart menu. Free Play stelt je in staat om vrij de keuze te maken tussen alle beschikbare minigames en het kent zelfs nog een aantal extra's. Dit zorgt ervoor dat deze modus een bezoekje waard is. Zo zijn er speciale puzzelgames om verslaafd aan te raken en deze kunnen zowel alleen als met elkaar gespeeld worden als via Download Play. Ook zijn er een paar games die de AR-kaarten benutten, maar deze kennen wat gebreken. De framerate tijdens de AR-games is niet geweldig en het is moeilijk om een goede focus te houden op de kaart met de camera van de Nintendo 3DS. Naast Free Play is er de singleplayer modus genaamd Time Attack. In Time Attack probeer je een goede tijd neer te zetten door tien minigames zo snel mogelijk te voltooien. De replay-waarde is hier ver te zoeken, gezien je constant dezelfde tien spellen speelt en snel je hoogtepunt bereikt qua tijd. Een stuk interessanter is Hot-Air Hijinks, waar je drie, vijf of zeven minigames achter elkaar speelt om als kampioen uit de bus te komen. Het is niet de meest innovatieve manier om de spellen te ervaren, maar het werkt goed genoeg als je geen tijd hebt voor een spelbord.

Bowser's Tower en Collectables De single player heeft niet bizar veel te zoeken in Mario Party: Island Tour en dat bewijst Bowser's Tower. Om deze toren te doorkruisen zul je op dertig verschillende etages een minigame moeten spelen. Het vreemde probleem met het spelen van de minigames is dat je afgezien van de laatste paar etages, verplicht bent om deze op Easy te spelen. Er zit bar weinig uitdaging in en het is daardoor nauwelijks de moeite waard om te spelen. Er zijn wat interessante baasgevechten om de vijf etages, maar die zijn voorbij voor je er erg in hebt. Het duurt misschien negentig minuten om Bowser's Tower te doorlopen, maar één keer is genoeg om er nooit meer een stap in te zetten. Als je op zoek bent naar meer bonusmateriaal, dan kun je altijd nog bij Collectables terecht. Door de verschillende modi te doorlopen en borden te voltooien, kun je Mario Party Points verdienen. Hiermee kun je voice samples en muziek van de game ontgrendelen en jezelf enigszins belonen voor de tijd die je in de game hebt gestoken. Multiplayer en StreetPass Als je een goede multiplayer-game zoekt met Download Play voor de Nintendo 3DS dan ben je bij Mario Party: Island Tour aan het goede adres. De minigames en Party-modi zijn in een groep van maximaal vier personen te spelen en dat allemaal met slechts één exemplaar van het spel. Helaas kent de titel geen online features en dat is een gemiste kans. Je zult actief op zoek moeten gaan naar een groep die allemaal een Nintendo 3DS heeft en deze luxe heeft zeker niet iedereen. Ben je echter in die gelegenheid, dan werkt als een zonnetje en het downloaden van de data gaat vrij snel.

De game maakt echter wel gebruik van StreetPass en hiermee beland je in de game van anderen. Mario Party maakt van jezelf Ghost Data aan en deze wordt verspreid onder de mensen die je tegenkomt. Helaas hebben wij dit onderdeel nog niet kunnen testen, aangezien het spel nog niet in Europa uit is. Voor nu beschouwen we het als een interessante extra. Graphics en geluid Mario Party: Island Tour is niet het meest oogstrelende wat we hebben gezien op de Nintendo 3DS. Het ziet er niet verkeerd uit, maar het kent nauwelijks een wow-factor. Daarnaast vallen de randen van de textures meer op dan in andere games op het systeem en dat kan niet bepaald de bedoeling zijn. Het is niet met dezelfde liefde in elkaar gezet als de meeste andere titels die Nintendo heeft gepubliceerd. Het 3D-effect voegt nauwelijks iets toe aan de ervaring, want het toont geen diepgang. De muziek in de game mag er echter zeker zijn en de variatie van opbeurende deuntjes is zeker iets waar we geen genoeg van kunnen krijgen op koude winterdagen.

Conclusie Mario Party: Island Tour is een game met twee kanten. Aan de ene kant staan de borden en deze bieden veel variatie en aangename momenten. Ze leunen af en toe iets te veel op de geluksfactor, maar dat haalt de goed uitgewerkte elementen niet al te veel naar beneden. Dan zijn er de minigames, die voornamelijk leunen op bekend terrein. Soms zijn er wat uitschieters, vooral als het aankomt op het gebruik van het touchscreen. Er zijn echter ook minigames die gebruikmaken van de bewegingsgevoelige besturing en te typeren zijn als flinke afknappers. Als singleplayer heb je daarnaast bar weinig aan Mario Party: Island Tour, omdat Bowser's Tower weinig vermaak biedt en juist is toegevoegd om de game meer inhoud te geven. Met vrienden kun je zeker een partijtje gieren om Island Tour, maar dat kan alleen lokaal via Download Play en dit zorgt ervoor dat verre vrienden ook niets aan de game hebben. Mario Party: Island Tour stelt teleur op een aantal belangrijke fronten en dat maakt de overstap naar de Nintendo 3DS niet bepaald een sterke.

N1 Score: 6.5

+ ["Spelborden zijn zeer gevarieerd","Werkt aangenaam via Download Play","Touchscreen-games doen leuke dingen","Muzikaal zit het zeer snor"]

- ["Minigames voornamelijk bekend terrein","Voor de eenzame speler nauwelijks wat te doen","Geen online multiplayer","Grafisch niet overweldigend"]

Gekoppelde games

Mario Party: Island Tour (Nintendo 3DS)