[Review] Geschreven door Marcel op 2013-12-26 12:05:06

NES Remix

Nintendo heeft als één van de weinige uitgevers een vrijwel onuitputtelijke bron van klassieke 8-bit games. De nostalgie van Super Mario Bros., Donkey Kong en The Legend of Zelda is zo sterk dat je er haast een game van zou kunnen maken en dat is nu precies wat IndiesZero in opdracht van Nintendo gedaan heeft. Met NES Remix stap je in een tijdmachine en ga je terug naar de basics van Nintendo-games. In een minigame-achtige setting kun je willekeurig kleine stukjes uit 8-bit games spelen. Als je niet bekend bent met hoe de spellen werken dan zijn er korte gameplay-filmpjes gemaakt die tonen hoe de game normaal gesproken gespeeld dient te worden. Normaal gesproken, want NES Remix gaat met de standaard 8-bit klassiekers aan de haal om er iets unieks van te maken. Het is een verademing om te zien hoe NES Remix als goed gecamoufleerde minigame-verzameling iedere vorm van uitleg tot een minimum beperkt en puur om de gameplay draait in plaats van om pratende monitoren, ingewikkelde menu’s of konijnen die telkens hetzelfde grapje uithalen.

Gameplay snippets De eerste spelvariant in NES Remix bestaat uit een aantal stages die ieder om een klassieke NES-game draaien. In de levels van Donkey Kong dien je bijvoorbeeld binnen een paar seconden over een aantal tonnen te springen, terwijl je in een Excite Bike stage zo veel mogelijk tegenstanders moet laten crashen. De korte gameplay snippets zijn vaak zo opgebouwd dat je ze binnen een paar tellen kunt voltooien en doen nog het meeste denken aan de 9-Volt minigames uit de Wario Ware-serie. Toch zijn de NES Remix-spelletjes een stuk meer natuurgetrouw dan de Wario Ware-uitvoeringen. De besturing in Mario Bros. reageert net zo traag als in de Japanse arcadehal uit 1983 en dat maakt dat spelletje extra uitdagend. Het leukste onderdeel van NES Remix is echter niet het herspelen van kleine onderdelen van NES-games, maar juist het ontdekken van de nieuwe remix-varianten. In de Remix stages mag je wederom kleine stukjes uit klassieke 8-bit Nintendo-games spelen, maar nu zijn de regels veranderd. Zo valt het licht uit in de eerste stage van Super Mario Bros. of zoomt het beeld langzaam uit in Donkey Kong, waardoor Jumpman niet groter is dan een pixel op het scherm. Door deze humoristische kijk op de klassiekers is NES Remix erg fijn om te spelen. Neem bijvoorbeeld het level waarbij je eerst op de klassieke wijze als Luigi naar Donkey Kong moet klimmen om hem te verslaan, maar zodra je op de bovenkant van de toren aankomt bedenkt Luigi zich en moet je je terug naar beneden zien te bewegen zonder te vallen. Het zijn deze grappige momenten die je niet ziet aankomen die NES Remix zo leuk en verslavend maken, want je weet nooit wat je in de volgende remix te wachten staat.

8-bit Stamps & sprites Afgezien van de NES-games en Remix stages heeft NES Remix nog wat extra content voor de retro-liefhebber. Zo kent NES Remix, net zoals Super Mario 3D World, Stamps die je kunt verzamelen om te gebruiken in je Miiverse posts. De afbeeldingen van 8-bit Link, Mario, maar ook Balloon Fighter en Excite Bike worden al op grappige manieren toegepast in allerlei berichtjes. Ook handig is het feit dat de game Off-TV Play ondersteunt en juist door de simpele arcade-achtige opzet van NES Remix leent het spel zich perfect voor een paar minuten vermaak als de TV even voor iets anders in gebruik is. Tot slot heeft Nintendo de game geïntegreerd met de eShop en kun je met weinig moeite bij ieder spelletje letterlijk en figuurlijk een ‘Link’ vinden om de volledige Virtual Console-release aan te schaffen. Grafisch gezien ogen de NES-games net zo mooi als 25 jaar geleden. Toch heeft men geprobeerd om hier en daar wat subtiele patroontjes in de achtergronden te verwerken om het geheel iets hipper te maken. Met lichteffecten en andere extra’s worden soms ook grafische elementen toegepast die in de jaren ‘80 nog helemaal niet mogelijk waren, maar deze zijn puur toegevoegd voor bepaalde gameplay-doeleinden. Het geluid is ook direct gelift van de originele games, maar in de menu-schermen van het spel klinken nieuwe gave chiptune remixes. De audiovisuele kant van NES Remix valt verder weinig over te zeggen. Als je met een nostalgisch gevoel naar de simplistische visuals kijkt dan zul je volop genieten, maar als je niet zonder de 3D pracht en praal van vandaag de dag kunt dan kun je NES Remix beter overslaan.

Hardcore Eén ding staat wel vast, het spelen van NES Remix verbetert gegarandeerd je gaming skills. Games zijn vandaag de dag veel gemakkelijker dan vroeger en NES Remix bewijst het. Neem bijvoorbeeld het befaamde Cheep Cheep level uit Super Mario Bros. waarbij Mario over een brug rent en vijanden dient te ontwijken. Op de NES was dit uitdagend, maar in NES Remix kun je Mario niet meer laten stoppen met rennen en is het dubbel zo uitdagend. Er is een sadistisch Donkey Kong level, waarbij je niet kunt springen en overgeleverd bent aan de trappetjes om de tonnen die DK werpt te ontwijken. Na iedere stage krijg je bovendien één tot drie sterren toegekend en de echt goede spelers verdienen daar een regenboogeffectje bij. Aangezien je met de sterren nieuwe soorten NES-games, zoals Ice Climber, kunt vrijspelen en extra Remix stages verdient zul je er alles aan doen om zoveel mogelijk punten te scoren. Hoelang je met NES Remix bezig bent hangt daarom puur van je skills af, maar er is voldoende content aanwezig om uren mee bezig te zijn. NES Remix voelt in zekere zin als een begin van nog iets veel groters. Wij van N1ntendo dromen al over een Nintendo Remix, waarbij de NES-stages worden afgewisseld met SNES, N64 en Gameboy levels. Bovendien had men gemakkelijk het aanbod van NES Remix kunnen uitbreiden met extra third-party games, zoals DuckTales, Castlevania en Mega Man. Het is jammer dat het aanbod beperkt is tot de oudste door Nintendo uitgegeven NES-games uit de jaren 80 en daardoor andere klassiekers, zoals Metroid en Kirby ontbreken. Nu zullen we echter tevreden moeten zijn met NES Remix en ondanks dat de game genoeg in huis heeft, ontbreekt het nog wel aan online-functionaliteiten buiten het Miiverse en multiplayer-opties. Deze toevoegingen hadden NES Remix naar een nog hoger niveau getild.

Conclusie NES Remix is een feestje voor de liefhebber van retro-games en toont aan dat Nintendo’s 8-bit klassiekers nog altijd tijdloos zijn. De vermakelijke stages verbeteren je skills die je hard nodig hebt om de speciale Remix stages te voltooien. Met 8-bit Stamps om te verzamelen en nieuwe NES-games om vrij te spelen is er voldoende content aanwezig om uren met NES Remix bezig te zijn. De slimme Miiverse, eShop en Off TV-Play integratie tonen bovendien aan dat het hier niet alleen om opgepoetste klassiekers gaat. Het enige dat NES Remix aanzienlijk beter zou kunnen maken is meer NES Remix in de vorm van extra features, multiplayer-mogelijkheden en spelletjes uit andere console-generaties. NES Remix is de crack cocaïne voor de retro-gamer en tegelijkertijd het beste marketingmiddel dat de Virtual Console zich kan wensen.

N1 Score: 7.7

+ ["Een flinke dosis 8-bit nostalgie zonder onnodige afleidingen","Herkenbaar, uitdagend, verrassend en origineel","Off-TV Play en Miiverse-integratie zijn goed uitgewerkt"]

- ["Geen multiplayer of online functionaliteiten buiten het Miiverse","Beperkt tot een selectie van Nintendo's eigen klassieke NES-games"]

Gekoppelde games

NES Remix (Wii U eShop)