[Special] Geschreven door Patrick op 2014-01-12 01:32:00

N1ntendo’s Top 10 van 2014

Met 2013 net achter de rug wordt het tijd om onze gedachten op 2014 te richten. Dit doen we zoals gewoonlijk met onze eigen samengestelde top 10 van 2014. Voor Nintendo 3DS-gebruikers was 2013 een schitterend jaar. Helaas was dit voor Wii U-gebruikers anders. Enkele titels die het tij kunnen keren, werden uitgesteld en enkele games waar erg veel van verwacht werd, scoorden helaas matig. Hoe ziet dat er uit voor 2014? Met enkele grote namen als Donkey Kong, Super Smash Bros. en Mario Kart op komst kunnen we niet anders dan enthousiast zijn. Het was dit jaar voor sommige redactieleden lastig een top 10-lijst samen te stellen, omdat er niet heel erg veel games zijn aangekondigd. Toch zijn we er weer in geslaagd om een mooie top 10 samen te stellen uit een lijst van ongeveer 55 titels. Ieder redactielid heeft individueel zijn of haar top 10 voor 2014 gedeeld waardoor we deze lijst hebben kunnen opstellen door punten toe te kennen. In de lijst van dit jaar vind je maar één titel terug die ook in de lijst van vorig jaar stond. Daarnaast is één van de eervolle vermeldingen van vorig jaar opgenomen in 2014's top 10. Let er op dat onderstaande lijst bestaat uit games waarvan we al weten dat ze (waarschijnlijk) uit gaan komen dit jaar. De lijst is niet compleet, want er zullen ongetwijfeld nog meer titels uitkomen dit jaar waar we nu niets van afweten. Daarbij was er een aantal titels waarvan we verwachten dat deze in 2015 verschijnen. Deze komen terug in de Eervolle Vermeldingen-feature die binnenkort geplaatst wordt. 10. Hyrule Warriors (Wii U) Waar vele fans ondertussen hoopten op meer nieuws over de nieuwe The Legend of Zelda-game voor de Wii U, kwam Nintendo in de Nintendo Direct van 18 december met Hyrule Warriors (voorlopige titel). Hyrule Warriors wordt een Hack-‘n-slash-game in de wereld van The Legend of Zelda gemaakt door Tecmo Koei. Tecmo Koei maakte eerder games als Dynasty Warriors en Samurai Warriors. In de eerste beelden die getoond werden, zag je hoe Link grote hordes vijanden opblies met bommen en de Fire Rod en ze in de pan hakte met zijn zwaard. De game wordt beduidend anders dan we gewend zijn van de The Legend of Zelda-reeks, maar toch kijken we uit naar deze titel en de mogelijkheden die het zal bieden. Zo zijn we erg benieuwd of we bijvoorbeeld ook met andere personages uit het universum kunnen spelen, zoals Ganondorf, Darunia, Impa, Groose en Nabooru.

9. Yoshi’s New Island (Nintendo 3DS) Yoshi’s New Island is de eerste van twee Yoshi-games die terugkomt in deze top 10-lijst. De Yoshi’s Island-reeks verscheen in 1995 voor het eerst op de SNES. De game kenmerkte zich met een unieke, getekende grafische stijl. In deze nieuwe Yoshi’s Island-game komt deze getekende stijl nog meer terug. Wederom ga je met Baby Mario op je rug op pad en zul je grote aantallen vijanden in eieren veranderen om ze vervolgens weg te schieten. In onze hands-on waren we nog niet echt enthousiast over deze game, maar we hebben goede hoop dat de uiteindelijke versie beter wordt. Vooral een hoger aantal innovatieve spelelementen zou het spel goed doen. Met het recente nieuws dat de director van het origineel uit 1995, Takashi Tezuka, het project begeleidt, gaan we er vanuit dat dit goed komt en plaatsen we daarom Yoshi's New Island op de negende plek.

8. Professor Layton vs Phoenix Wright: Ace Attorney (Nintendo 3DS) In het najaar van 2013 zijn Professor Layton en de erfenis van de Azran en Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies voor de Nintendo 3DS verschenen. Beide titels werden erg goed ontvangen. Zo scoorde de Professor Layton-game een 8,0 in onze review en kreeg Phoenix Wright: Ace Attorney – Dual Destinies zelfs een 8,8. In 2012 heeft ontwikkelaar Level-5 een cross-over van deze twee franchises uitgebracht in Japan: Professor Layton vs Phoenix Wright: Ace Attorney. In dit avontuur worden de puzzels van de Professor Layton-serie gecombineerd met de rechtszaal uit Phoenix Wright. De game belooft vele lastige raadsels en hersenkrakende rechtszaken. In augustus vorig jaar maakte Level-5 bekend deze game ook naar Europa te gaan brengen en in maart 2014 is het zover. Bij ons staat hij sindsdien in de agenda genoteerd.

7. Bayonetta 2 (Wii U) In 2012 kondigde Nintendo tijdens een Nintendo Direct uit het niets Bayonetta 2 exclusief aan voor de Wii U. In onze top 10-lijst van vorig jaar kon je Bayonetta 2 ook al terugvinden in de eervolle vermeldingen, maar helaas is de game vorig jaar niet meer verschenen. Een release in 2014 lijkt nu erg waarschijnlijk en zodoende verovert hij dit jaar een plaats in de top 10. Bayonetta 2 is een Hack-‘n-slash-game en het eerste deel van deze serie werd goed ontvangen dankzij de opvallende verschijning van Bayonetta en omdat alles over the top was. Zo rende je op raketten terwijl je grote hordes monsters afmaakte en zag je vele spectaculaire scènes. Het afgelopen jaar hebben we Bayonetta 2 al op verschillende evenementen kunnen spelen en het belooft meer van hetzelfde te worden, maar dan op een positieve manier. De game weet de grafische kracht van de Wii U goed te benutten en lijkt de chaotische, bloederige actie van het eerste deel een niveautje hoger te tillen. Voor ons genoeg reden om uit te kijken naar Bayonetta en haar fratsen.

6. Yarn Yoshi (Wii U) Yarn Yoshi is de tweede genoteerde Yoshi-game in deze top 10–lijst, welke vorig jaar ook al plek zes opnam in onze top 10. Helaas is het project niet meer uitgekomen in 2013, waardoor je Yarn Yoshi opnieuw terugvindt in deze lijst. Yarn Yoshi is heftig geïnspireerd door het in het 2011 verschenen Kirby’s Epic Yarn voor de Wii. De wereld van Yoshi bestaat hierdoor touwtjes en stukjes stof. Dit is de eerste keer sinds vijftien jaar dat Yoshi weer terugkeert in een eigen, nieuw console-avontuur. In 2013 is er echter nauwelijks nieuwe informatie verschenen over de game en dat is erg jammer. De eerste beelden bevielen ons echter zeer goed en dat samen met de goede herinneringen aan Kirby's Epic Yarn zorgt ervoor dat we toch weer warm lopen voor Yarn Yoshi.

5. Kirby Triple Deluxe (Nintendo 3DS) Een andere oude bekende die dit jaar terugkeert met een nieuw avontuur is Kirby. Toen Kirby Triple Deluxe voor de Nintendo 3DS in de Nintendo Direct van 1 oktober 2013 werd aangekondigd, hadden we niet verwacht dat hij al zo snel uit zou komen. In Japan kan men er al sinds 11 januari mee aan de slag en de verwachting is dat Europa niet veel later zal volgen. In dit nieuwe platformavontuur met Kirby in de hoofdrol loop je niet alleen van links naar rechts, maar wissel je ook tussen een voor- en achterkant. Dit geeft de ontwikkelaar de mogelijkheid om nieuwe puzzels toe te voegen. Net als eerdere delen kent Kirby weer een groot aantal nieuwe Copy Abilities, waarvan er nu al 26 bekend zijn. Enige nieuwkomers hierin zijn Bell Kirby en Beetle Kirby, waarmee hij zich respectievelijk kan beschermen of met bellen kan slaan en vijanden aan zijn hoorn kan spiesen. Het ziet er hiermee naar uit dat deze nieuwe Kirby-titel genoeg vernieuwing zal bieden, wat fans van het platform-genre zonder twijfel zal bekoren.

4. Donkey Kong Country: Tropical Freeze (Wii U) Donkey Kong Country Returns was de Wii-reboot van de Donkey Kong Country-serie van de SNES. Het spel werd goed ontvangen, zowel in de pers als qua verkopen en daarom komt ontwikkelaar Retro Studios in februari met een vervolg in de vorm van Donkey Kong Country: Tropical Freeze. Eigenlijk stond DK's nieuwe avontuur al eind 2013 op de planning, maar hij werd uitgesteld om om de afwerking te raffineren. We hebben deze nieuwe Donkey Kong Country-game ondertussen op verschillende evenementen mogen proberen en het voelt als een ouderwets vermakelijke game die Donkey Kong Country Returns niet alleen evenaart, maar ook op sommige punten verbetert. Daarbij kun je nu met meer speelbare personages aan de slag: Dixie Kong keert terug en ook Cranky Kong is toegevoegd aan het arsenaal. Tevens zijn de onderwaterlevels uit het SNES-tijdperk terug van geweest uit en maakt het spel gebruik van dynamische, wisselende cameraposities. Wij kunnen niet wachten om vanaf 21 februari 2014 weer de aap uit te hangen.

3. "X" (Wii U) Tijdens de Nintendo Direct van januari 2013 kondigde Nintendo ‘X’ van Monolith Soft aan voor de Wii U. We verwachten veel van de ontwikkelstudio Monolith Soft, bekend van onder andere Xenoblade Chronicles voor de Wii, welke wij beloonden met een 9,6 in onze review[url][/url], en Baten Kaitos voor de Nintendo GameCube, welke wij eerder een 9.0 gaven. Monolith Soft’s X is net als vorige Monolith Soft-titels een RPG die immens grote omgevingen zal kennen. De gevechten lijken wederom een mix tussen real-time en turn-based te worden, waarbij kolossale vijanden de norm van de dag vormen. Daarbij kent dit deel transformerende mechs die zowel gebruikt kunnen worden als wapentuig als vervoersmiddel. De eerste trailers toonden ook de grafische pracht die met dit alles gemoeid zal gaan, waardoor wij likkebaarden uitkijken wanneer dit spel dit jaar in de schappen zal liggen.

2. Mario Kart 8 (Wii U) Sinds de Super Nintendo verschijnt er op elke Nintendo-console en -handheld een Mario Kart-game en met de Wii U is dat niet anders. Op de E3 van 2013 deed Nintendo Mario Kart 8 officieel uit de doeken en dat ging gepaard met veel geklap. We hebben het genoegen gehad om het spel al eens aan de tand te voelen en dat smaakte naar meer. Klassieke spelelementen zoals de motoren uit Mario Kart Wii en het zweefvliegen uit Mario Kart 7 keren terug, maar er zijn ook nieuwe dingen terug te vinden. Zo wordt in dit deel de aandacht veelal gevestigd op de anti-zwaartekracht. Door deze nieuwigheid kun je op bepaalde plekken op de race-banen over muren rijden, waarbij je kart lichtelijk boven de vloer zweeft. Ook de graphics kennen een flinke upgrade, waardoor dit mogelijk de meest complete Mario Kart-ervaring tot op heden kan worden.

1. Super Smash Bros. (Wii U/Nintendo 3DS) De nieuwe Super Smash Bros. voor de Wii U en de Nintendo 3DS is de absolute favoriet van 2014 binnen de redactie en liet Mario Kart stiekem best ver achter zich. In Super Smash Bros. Wii U/3DS is het net als in de vorige titels de bedoeling dat je als Nintendo-personage de andere characters het veld uitslaat. Dit concept zat al in het Nintendo 64-deel van Super Smash Bros. uit 1999 en is sindsdien op elke Nintendo-console opnieuw toegepast. Vooral Super Smash Bros. Melee voor de Nintendo GameCube zorgde ervoor dat de serie voor velen één van de hoogtepunten van een spelcomputergeneratie werd. Dit keer brengt Nintendo de game echter ook naar de Nintendo 3DS en wij zijn erg benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Als Nintendo dezelfde kwaliteit naar de Nintendo 3DS weet te brengen dan heeft de handheld er zeer waarschijnlijk weer een parel bij. De verwachtingen zijn in ieder geval erg hoog, maar met project-leider Masahiro Sakurai die zijn lichaam letterlijk kapot werkt tijdens de ontwikkeling, lijkt dat meer dan terecht. We kijken sinds de aankondiging op de E3 van 2011 al enkele jaren reikhalzend uit naar de titel en die anticipatie bereikt dit jaar zijn piek.

Gekoppelde games

Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney (Nintendo 3DS)

Super Smash Bros. for Wii U (Wii U)

Super Smash Bros. for Nintendo 3DS (Nintendo 3DS)

Bayonetta 2 (Wii U)

Yoshi's Woolly World (Wii U)

Xenoblade Chronicles X (Wii U)

Yoshi's New Island (Nintendo 3DS)

Mario Kart 8 (Wii U)

Donkey Kong Country: Tropical Freeze (Wii U)

Kirby Triple Deluxe (Nintendo 3DS)

Hyrule Warriors (Wii U)