[Review] Geschreven door Benjamin op 2014-02-17 14:00:00

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Het moment is nu eindelijk daar. Nintendo brengt weer eens een nieuwe game uit voor haar nieuwste spelsysteem. Het door Retro Studios ontwikkelde Donkey Kong Country: Tropical Freeze werd vorig jaar juni aangekondigd en zou eind vorig jaar in de winkels moeten liggen, maar werd tot ongenoegen van de fans uitgesteld tot begin 2014. De game is een direct vervolg op Donkey Kong Country Returns uit 2010, welke ervoor zorgde dat de Donkey Kong Country-serie weer helemaal tot leven kwam. De uiteindelijke vraag die velen op de lippen brandt: is dit de game die de Wii U nodig heeft en een duwtje in de goede richting geeft?

Waar Donkey Kong het in Donkey Kong Country Returns nog opnam tegen de Tikis, de levende instrumenten die met hun muziek de dieren op Donkey Kong Island hypnotiseerden, wordt in Donkey Kong Country: Tropical Freeze het eiland overgenomen door de zogenaamde Snowmads. Deze Antarctische dieren laten het eiland van Donkey Kong bevriezen op nota bene zijn eigen verjaardag. Terwijl Donkey Kong met zijn maatjes Diddy Kong, Dixie Kong en Cranky Kong zich verzameld heeft rondom de versgebakken bananentaart, bederft een enkel sneeuwvlokje al snel de pret, waarna Donkey Kong en zijn maatjes door de Snowmads gelanceerd worden naar een verder gelegen eiland. Aan hen de taak om Donkey Kong Island weer terug te laten keren naar zijn oorspronkelijke staat en de Snowmads weg te jagen. Opbouw en basis Door dit verhaal is Donkey Kong Country: Tropical Freeze qua opbouw al anders dan zijn voorganger, waardoor de game grootser oogt dan Donkey Kong Country Returns. Toch is het qua hoeveelheid werelden minder: waar de originele Donkey Kong Country Returns acht werelden telt, heeft Donkey Kong Country: Tropical Freeze er slechts zes, bestaande uit gemiddeld tien levels. De werelden zijn echter qua thema’s een stuk leuker dan in het vorige deel. Alle eilanden kennen een tropisch uiterlijk, maar zijn genoeg onderscheidend om de variatie hoog te houden. Zo bevat de game de standaard jungle, maar is er ook een meer bosrijk gebied en een heuse savanne. Het selecteren van de levels gaat op eenzelfde manier als in het vorige deel. Middels een plattegrond van de wereld kies je de levels, al is het scrollen door de levels door de fysieke aanwezigheid van Donkey Kong op de kaart een stuk langzamer dan voorheen. Verder valt de game binnen hetzelfde genre als de andere Donkey Kong Country-games. Je beweegt je door de levels voornamelijk van links naar rechts en soms naar boven, naar beneden of de diepte in, waardoor de game meer diepte kent dan de standaard 2D-platformgame.

Apenvrienden Het belangrijkste nieuwe aspect van Donkey Kong Country: Tropical Freeze zijn de meerdere hulpjes die de game rijk is. Naast je vriendje Diddy Kong, heb je in dit nieuwe deel ook de beschikking tot Dixie Kong en Cranky Kong, elk met hun eigen speciale vaardigheden. Diddy Kong maakt nog steeds gebruik van zijn jetpack, waardoor hij samen met Donkey Kong voor een korte tijd door de lucht kan zweven, wat vooral van pas komt bij verder gelegen plekken en lastigere sprongen. Al snel merk je dat Dixie Kong een nog veel nuttigere toevoeging is. Dankzij haar paardenstaart kun je niet alleen een korte tijd door de lucht zweven, maar kun je ook op hoger gelegen plekken komen doordat ze met het zwiepen van haar paardenstaart Donkey Kong een stukje omhoog trekt. Ten slotte doet ook de oude vertrouwde Cranky Kong mee met het nieuwe avontuur. Dankzij zijn wandelstok kan hij zich, met Donkey Kong op zijn rug, verplaatsen over spijkerachtige ondergronden en iets hoger springen door het stuitereffect. Dixie en Cranky Kong zijn zeer leuke toevoegingen die ervoor zorgen dat er meer variatie in de game aanwezig is, maar gedurende de game merk je dat vooral Dixie Kong zeer efficiënt is in meerdere spelsituaties en verschillende soorten levels en dat Cranky Kong juist in zeer specifieke levels handig kan zijn. De hulpjes krijg je door middel van de verspreide tonnen met daarop de initialen van de bekende aapjes. Soms vind je tonnen waar maar één lid van de Kong-familie in verstopt zit, maar je zult vaker roterende tonnen tegenkomen waardoor je kunt kiezen welk hulpje je graag wilt hebben om je avontuur te vervolgen. De nieuwe hulpjes hebben ook een ander gameplay-element met zich meegebracht. Nieuw is dat je linksboven in het scherm een metertje vindt die zich vult als je bananen blijft verzamelen. Na honderd bananen is de meter gevuld, waarna je de zogenaamde Kong-POW kunt activeren. Dit werkt echter alleen wanneer je een partner bij je hebt. Op het moment dat je deze actie activeert, worden alle vijanden die op dat moment op het scherm te zien zijn veranderd in items. Speel je met Diddy Kong, dan ontvang je voor elke vijand een levensballon. Als je met Dixie Kong speelt, krijg je gouden hartjes waardoor je extra geraakt kan worden en als Cranky Kong je maatje is, ontvang je voor elke vijand één bananenmunt. Al met al is dit een aardige toevoeging, al zal je jezelf erop betrappen dat je het niet zo heel erg vaak zult gebruiken en het vooral handig is voor de beginnende speler.

Trekken Een element dat geïntroduceerd werd in Donkey Kong Country Returns, was het blaasprincipe. Donkey Kong had de mogelijkheid om bosjes weg te blazen, fakkels uit te blazen en meer om allerlei geheimen te onthullen. Dit werkte enigszins onhandig en haalde de flow uit de game, waardoor dit blaasprincipe nu veranderd is in het trekprincipe. Donkey Kong kan nu op bepaalde plaatsen dingen uit de grond trekken om geheimen te onthullen. Dit gehele principe doet denken aan het trekken van plantjes in Super Mario Bros. 2 en werkt een stuk aangenamer dan het blazen. Soms zitten de trekhendels goed verstopt, waardoor je er zomaar voorbij kan lopen en je items kunt missen. Daarnaast kun je nu sommige vijanden oppakken en ermee gooien als je eenmaal op hun hoofd gesprongen hebt. Achter deze trekhendels zitten vaak allerlei items verstopt, zoals bananenmunten, vliegende bananen of puzzelstukjes. Naast het simpelweg uitspelen van een level, is het verzamelen van alle KONG-letters en puzzelstukjes een belangrijk aspect voor het vrijspelen van allerlei extra’s, zoals levels en artwork. Hierdoor zal je goed om je heen moeten kijken dat je niet ongemerkt voorbij zo’n trekhandel wandelt. Leveldesign Een game als Donkey Kong Country: Tropical Freeze valt of staat met het leveldesign. De levels van Donkey Kong Country: Tropical Freeze zijn erg tof om te spelen, met sterke platformactie en erg leuke elementen. Hoewel niet elk level echt iets heel unieks presenteert, zijn ze wel onderscheidend genoeg om de variatie op pijl te houden. Zo word je de ene keer achterna gezeten door een reuze octopus, terwijl je in weer een ander level stuitert over een soort jelly-achtige ondergrond waardoor je een hele andere speelstijl aan moet nemen. Naast de normale platformactie bevat de game ook enkele speciale stages, zoals de mijnkarlevels en de levels waarin je op een vliegende barrel zit. Helaas komen deze levels net wat te weinig voor en zal je hier maar al te graag meer van willen zien. Waar je ook meer van zult willen zien dan in de game aanwezig is, zijn de levels met de meer dynamische en nieuwere vorm van gameplay. Er zijn enkele levels waarbij de camera de actie niet alleen vanaf de zijkant toont, maar ook van achteren of schuin van achteren. Hierdoor heb je niet meer het idee dat je een 2D-platformer aan het spelen bent, maar juist een veel uitgebreidere en grootser ogende 3D-game. Deze levels zijn bijzonder prettig om te spelen en zorgen ervoor dat de game zich onderscheidt van zijn voorganger. Daardoor is het des te jammer dat er maar weinig van dit soort levels zijn, omdat dit juist de hoogtepunten van de game zijn.

In sommige levels wordt Donkey Kong vergezeld door zijn vriendje Rambi de neushoorn. Rambi verschijnt in meerdere platformlevels en is een plezier om mee te spelen doordat het net even wat anders speelt dan alleen met Donkey Kong. Het is daardoor jammer dat hij maar in een aantal levels zit en dat de game niet meer verschillende dierenvrienden kent uit de Donkey Kong Country-games van het verleden. Zo had het leuk geweest als de zwaardvis Enguarde bijvoorbeeld zijn rentree zou maken in één van de onderwaterlevels. Na de afwezigheid van deze onderwater levels in Donkey Kong Country Returns, keren deze weer terug en zorgen voor de nodige variatie. Hoewel het wel gewenning vereist in verband met de tragere vorm van gameplay, zijn deze levels wel erg leuk om te spelen. Daarnaast hebben ook Diddy, Dixie en Cranky Kong zo hun eigen vaardigheden onderwater. Zo gebruikt Cranky Kong zijn stok om om zich heen te slaan, terwijl Dixie Kong haar paardenstaart als propeller gebruikt om sneller te zwemmen. Verborgen levels Een nieuw aspect in dit deel ten opzichte van Donkey Kong Country Returns zijn de verborgen levels. In elke wereld zijn er een aantal levels die je alleen kunt bereiken als je de verborgen uitgangen in de gewone levels gevonden hebt. Soms zijn deze goed verstopt, maar soms heb je een bepaald hulpje nodig om de verborgen uitgangen te kunnen bereiken. Hierdoor moet je nog meer op zoek gaan in de gewone levels, al hoef je nooit echt op zoek te gaan in welke levels er een verborgen uitgang is omdat je dat vaak al kunt zien aan de plattegrond bij het selecteren van de levels. Zodra je de twee verborgen levels in een wereld gehaald hebt, komt een derde level beschikbaar. Deze tempellevels, die ook al in Donkey Kong Country Returns zaten, zijn extra moeilijk, mede door het feit dat er geen tussentijdse checkpoints zijn. Voor het behalen van deze levels zal je geregeld tegen jezelf vloeken, omdat deze echt heel erg pittig zijn en meerdere pogingen vereisen om ze te volbrengen.

Elke wereld wordt afgesloten met een eindbaas, welke in Donkey Kong Country: Tropical Freeze erg vermakelijk zijn. Waar de eindbazen in de Mario-games vaak teleurstellen en wat betreft moeilijkheidsgraad wat laag liggen, is dat bij Donkey Kong’s nieuwste avontuur niet het geval. De eerste eindbaas, een grote walrus die in een soort halfpipe je het veld uit probeert te meppen, is qua moeilijkheidsgraad nog prima te doen, al zal je hem wel een behoorlijk aantal keer moeten raken. Bij andere eindbazen moet je vaak uitzoeken hoe en op welk moment je ze het beste kunt raken, zoals de grote ijsbeer die uitgerust is met een enorme hamer. Besturing en Wii U GamePad Eén van de grootste minpunten van de game is het gebruik van de speciale functies van de Wii U en zijn Wii U GamePad. Beter gezegd: de game maakt nauwelijks gebruik van de speciale functies die de Wii U te bieden heeft. Je kunt Donkey Kong Country: Tropical Freeze op meerdere manieren besturen. Het meest voor de hand liggende is het gebruik van de Wii U GamePad, maar de meest praktische is dat niet. Tijdens het spelen van de game wordt er op het touchscreen van de Wii U GamePad helemaal niets getoond. Het scherm wordt niet echt uitgezet, maar geeft enkel zwart beeld weer waardoor je er helemaal niks aan hebt. Het is ongelooflijk onhandig om zo’n relatief groot scherm tussen je handen te hebben, terwijl daar helemaal niks op weergegeven wordt. Zelfs het aantal items die je verzameld hebt, zoals KONG-letters en puzzelstukjes, wordt niet weergegeven terwijl dat uitermate handig zou zijn geweest, zoals dat ook op het onderste scherm van de Nintendo 3DS-versie van Donkey Kong Country Returns het geval is. Elk level heeft een aantal puzzelstukjes, variërend van vijf puzzelstukjes tot maar liefst negen puzzelstukjes. Als je zo tegen het einde van het level bent, is het handig om snel te weten hoeveel puzzelstukjes er ook alweer in het huidige level te verzamelen zijn en hoeveel je er momenteel hebt, zodat je weet of je nog heel erg op moet gaan letten op verborgen plekken of dat je in alle rust door het level heen kan gaan. Helaas wordt dit soort informatie nu geplaatst achter het pauzescherm, waardoor je de game onnodig moet pauzeren en je onderbroken wordt tijdens het spelen. Het is daarom praktischer om te spelen met de Wii U-controller Pro of de oude vertrouwde Wii-afstandsbediening en Nunchuk-combinatie, al zal je dan wel gebruik moeten maken van het schudden van de controllers om Donkey Kong te laten trommelen. De enige Wii U-functionaliteit die in de game gebruikt wordt, is Off-TV Play welke werkt zoals je verwacht. Wel is het jammer dat je deze helemaal moet activeren middels meerdere menu-opties en niet via een simpele druk op een knop.

Multiplayer en andere extra’s Je kunt de game ook met twee personen spelen, waardoor de ander met één van de drie andere Kong’s speelt. Deze co-op mode werkt prima en is leuk om met een vriend of vriendin te doen, al is het wel beter als diegene hetzelfde speelniveau heeft als jijzelf omdat het anders kan gaan irriteren. Mocht je de game helemaal uitgespeeld hebben, dan speel je nog een extra Hard Mode vrij. In deze Hard Mode zijn er geen hulpjes, waardoor je alles alleen met Donkey, Diddy, Dixie of Cranky Kong zal moeten doen. Het is in deze mode mogelijk om ook met één van de hulpjes te spelen in plaats van Donkey Kong, waardoor je ook alleen van hun vaardigheden kunt genieten. Tevens krijg je geen levenshartjes, waardoor je extra voorzichtig moet zijn. Net als elke Wii U-game kun je in Donkey Kong Country: Tropical Freeze je belevenissen delen via Miiverse, maar de game kent helaas geen in-game Miiverse-knop, waardoor het gebruik van Miiverse beperkt blijft tot de standaard functies. Je kunt in de Time Attack-modus tevens je scores uploaden naar de wereldwijde online ranglijsten, waardoor er ook nog een competitief element aan te pas komt. Je kunt zelfs replay’s van andere spelers downloaden, waardoor je kunt bekijken hoe zij op die snelle tijd gekomen zijn. Graphics en geluid De graphics van Donkey Kong Country: Tropical Freeze kunnen omschreven worden als sfeervol en een plezier voor het oog. Vooral de vacht van onze apenvrienden zijn erg mooi weergegeven, al geldt dat niet op alle momenten, zoals op de wereldkaart. Desalniettemin is er veel aandacht besteed aan de algemene uitstraling van de game, met name in de omgevingen en kleine details. Er gebeurt in de achtergrond een stuk meer dan in Donkey Kong Country Returns, waardoor de game levendiger overkomt. Een minder aspect van de technische kant van de game is dat de laadtijden aan de lange kant zijn, waardoor je net te lang naar een laadscherm aan het staren bent voordat je in de actie kan springen. Wat betreft muziek barst de game van typische Donkey Kong-muziekjes. Je komt zowel bekende als nieuwe tunes tegen, die stuk voor stuk sfeervol klinken en een zeer positieve bijdrage leveren aan de algehele presentatie van de game. De muziek is onder andere verzorgd door David Wise, de man die ook verantwoordelijk was voor de muziek in de oudere Donkey Kong Country-games. Voor dit nieuwste deel heeft hij weer een aantal zeer sterke nummers afgeleverd.

Conclusie Donkey Kong Country: Tropical Freeze is een goed deel in de Donkey Kong Country-serie en een plezier om te spelen. De game zit vol met sterke 2D-levels, maar het is meer dan jammer dat de dynamische gameplay niet zoveel aanwezig is als beloofd. Het is slechts een handjevol levels dat vanuit een nieuw camerastandpunt weergegeven wordt, wat simpelweg te weinig is. Daarnaast is het bijna onvergeeflijk dat alleen Rambi de neushoorn als dierenvriend aanwezig is, terwijl Retro Studios de kans had kunnen grijpen om veel meer bekende dierenvrienden terug te laten keren. Een andere gemiste kans is het gebrek aan gebruik van Wii U-exclusieve kenmerken, zoals het scherm op de Wii U GamePad. Hoewel het bijna niet van invloed is op de gameplay, was het wel bijzonder handig geweest wanneer op het scherm te zien was hoeveel puzzelstukjes en KONG-letters je verzameld had. Tegenover deze minpunten staat echter ook een aantal positieve punten, zoals de goede toevoegingen van Dixie Kong en Cranky Kong en hun bijkomende vaardigheden wat voor de nodige variatie zorgt. De moeilijkheidsgraad is ook van een goed niveau, waardoor de game voldoende uitdaging biedt. Het ontdekken van verborgen uitgangen en daarbij de nieuwe levels is een goede reden om levels nog eens te spelen en uit te pluizen. Hoewel je door de graphics op technisch vlak niet omver geblazen zult worden, oogt de game wel heel erg sfeervol en klinkt de muziek bijzonder goed in de oren. Tevens bevat de game toffe eindbazen waarbij je vaak uit moet vogelen hoe je ze het beste kunt verslaan. Kort gezegd is Donkey Kong Country: Tropical Freeze niet de game die laat zien waar de Wii U en de Wii U GamePad toe in staat zijn, maar het is wel een avontuur dat Wii U-bezitters aan het werk zal houden en veel plezier biedt.

N1 Score: 8.2

+ ["Goede variatie in thema\u2019s van werelden","Dixie Kong en Cranky Kong goede toevoegingen","Sterk leveldesign","Vrijspelen van extra levels door middel van verborgen uitgangen","Ziet er sfeervol en aantrekkelijk uit en klinkt goed"]

- ["Dynamische gameplay en levels op \u00e9\u00e9n hand te tellen","Slechts \u00e9\u00e9n enkele dierenvriend","Maakt, los van Off-TV Play, totaal geen gebruik van speciale Wii U-functies","Hoeveelheid levels valt wat tegen","Iets te lange laadtijden"]

Gekoppelde games

Donkey Kong Country: Tropical Freeze (Wii U)