[Review] Geschreven door Daan op 2014-03-11 22:53:40

The LEGO Movie Videogame

De laatste paar jaar hebben verschillende licenties een LEGO-make-over gekregen en niet altijd met hetzelfde succes. Zo waren de LEGO-versies van Pirates of the Caribbean en In de Ban van de Ring goed te pruimen op de Nintendo 3DS, maar was Marvel Super Heroes een ware verschrikking. Nu keren de bouwstenen terug voor een nieuw hoofdstuk, al ligt alles net even wat anders. De nieuwste telg is een directe overzetting van een film die simpelweg bekend staat als The LEGO Movie. Kan deze Nintendo 3DS-titel ons overtuigen om de handheld-versies van LEGO-spellen weer een kans te geven? Net als bij de film The LEGO Movie, volg je een personage in het LEGO-universum met de naam Emmet Brickowski. Hij lijkt een normaal leven te leiden als bouwvakker, maar hij wordt spoedig uit deze waan geholpen. Emmet moet het LEGO-universum redden en dit gebeurt met een grote dosis aan humor. Hoewel het verhaal wat standaard lijkt, geeft LEGO er een leuke twist aan en dit maakt het bijzonder leuk om de film te aanschouwen en de game te volgen. The LEGO Movie Videogame kent verscheidene cutscenes met gesproken dialogen. Tijdens het spelen wordt er echter gebruikgemaakt van geschreven tekst.

Reis door de werelden De vorige LEGO-titel op de Nintendo 3DS, LEGO Marvel Super Heroes, was geen pareltje. Gelukkig hebben de mensen bij TT Games dit ook gezien en hebben ze duidelijke veranderingen doorgevoerd. De basisprincipes zijn nog steeds hetzelfde en je zult door verschillende levels moeten reizen. Er zijn in totaal 45 levels om te voltooien, welke gemaakt voelen voor de handheld. De meeste levels bieden precies datgene wat je van een LEGO-spel zou verwachten. Je probeert kleinere opdrachten te vervullen met diverse personages en terwijl je bezig bent, verzamel je de welbekende LEGO-noppen. Door deze noppen te verzamelen, kun je diverse personages kopen, waaronder een simpele bandiet of de welbekende Batman. Ieder personage kent zijn eigen aanvallen en heeft speciale vaardigheden om het beste uit de omgeving te halen. Zo kan de cowboy van verre afstand op doelen schieten om paden te ontgrendelen en kan Batman boemerangs gooien om vijanden uit te schakelen. Ieder level heeft zijn eigen unieke opdrachten en zal je zonder twijfel uitdagen. Er zijn er de reguliere activiteiten zoals het uitspelen van een level of het vernietigen van bepaalde objecten in de omgeving. Er zijn daarnaast geheime paden om te vinden, mini-kits om te verzamelen en bepaalde objecten die je kunt bouwen. Je kunt hiermee nog meer personages ontgrendelen en zodoende een kleurrijke cast aan speelbare vrienden opbouwen. Naast de gewone levels is er een aantal actielevels en dit zijn echt de hoogtepunten van dit avontuur. Hierin zal je in grote gaten vallen en grote voertuigen besturen om aan de politie te ontkomen. Deze levels zijn super vermakelijk, maar jammer genoeg ook erg kort van stof. Je kunt er binnen negentig seconden klaar mee zijn, terwijl de reguliere levels een fiks aantal minuten in beslag nemen. In dit opzicht kent de game geen goede balans en vooral de werelden waar geen actielevels te bekennen zijn voelen hierdoor lang.

Dit betekent niet dat de reguliere levels geen interessante momenten kennen, maar je zult wel naar deze momenten moeten speuren. Zo heb je speciale minigames waar je objecten bouwt, wat een verfrissende verandering is. Je tikt dan op het touchscreen LEGO-blokjes aan en sleept ze naar de juiste plekken in een bepaald bouwsel. Ook interessant is hoe de makers proberen de speciale vaardigheden van de personages te mengen met puzzels in de omgevingen. Het vlug moeten wisselen tussen personages zorgt voor wat variatie en dat houdt de boel redelijk fris. Het verhelpt echter niet de korte speelduur van het spel die, als je geen interesse hebt in verzamelen, maar vijf uur bedraagt. Daarna ben je verplicht de oude content opnieuw te spelen om echt alles te zien en dat is niet bepaald voor iedereen is weggelegd. Opvallend is dat wanneer je alle levens verliest, je helemaal weer opnieuw met het level moet starten, wat de nodige frustraties met zich meebrengt. Het komt niet vaak voor, maar The LEGO Movie Videogame is uitdagend op sommige punten en het level opnieuw spelen, laat het spel soms goedkoop aanvoelen. Besturing De besturing is, ten opzichte van de LEGO Marvel-game, een hele verbetering en dit komt voornamelijk doordat LEGO Marvel Super Heroes verplichte aanvallen had die via het touchscreen uitgevoerd dienden te worden, hetgeen de game flink opbrak. Met The LEGO Movie Videogame zijn deze acties verplaatst naar de knoppen, zodat je niet de controle verliest over het personage. Je beweegt Emmet en de anderen rond met de Circle Pad, met de L- en R-toetsen wissel je het personage en de actietoetsen zijn altijd paraat om je bij te staan tijdens een gevecht. Wat echter een gemis is, is de mogelijkheid om te springen. Daar is op zich niets mis mee, maar het is wel degelijk een vreemde beslissing. Met de focus op de knoppen, wordt daarnaast het touchscreen nauwelijks ingezet. Je gebruikt het om de levels te selecteren en om via een alternatieve manier personages te wisselen, maar buiten de speciale minigames om wordt het touchscreen verder niet gebruikt.

Graphics en geluid Grafisch is de game prima te pruimen op de Nintendo 3DS, al hadden de cutscenes er wel beter uit mogen zien. Er is te veel compressie toegepast en dat is zeker zonde, maar het is niet storend. De stages zien er uitstekend uit op de handheld en de ontwikkelaars hebben duidelijk hun best gedaan. Het oogt vrij kleurrijk en alles, van de personages tot aan de omgevingen, ziet er gelikt uit. Het 3D-effect komt ook goed tot zijn recht, voornamelijk in de korte maar aangename actielevels. De soundtrack past perfect bij de verschillende omgevingen die het spel rijk is en als je een level hebt voltooid, dan speelt ''Everything is awesome!'' vrolijk door je speakers. Conclusie The LEGO Movie Videogame mag misschien niet de beste LEGO-game zijn die het systeem rijk is, maar je kunt je er wel degelijk mee vermaken. De game is wat aan de korte kant, maar de levels zijn vooral aangenaam en het bestuurt allemaal vrij goed. Het is jammer dat de levels niet bepaald evenredig aan elkaar lopen en we hadden heel graag gezien dat de actielevels wat langer waren geweest. Met echter genoeg LEGO-noppen om te verzamelen en opdrachten om te voltooien, zou het best kunnen dat je wat langer in de game blijft hangen. Het helpt dat de presentatie fijn is om naar te kijken en dat er vooral vrolijke deuntjes in je oren klinken. Voor een extra avontuur is de console-versie wellicht wat groter, maar voor wat handheld-plezier is deze versie zeker geen slechte aanschaf.

N1 Score: 7

+ ["Korte maar aangename levels","Soepele en vriendelijke besturing","Voornamelijk een prima presentatie","Goede overzetting van de film"]

- ["Game is niet al te lang","Cutscenes hadden beter gekund","Actielevels langer gemogen"]

Gekoppelde games

The LEGO Movie Videogame (Nintendo 3DS)