[Review] Geschreven door Benjamin op 2014-05-31 20:14:11

Scram Kitty and his Buddy on Rails

In verschillende games uit de Nintendo eShop voor Wii U spelen dieren de hoofdrol. Van kuikentjes in Toki Tori 2 tot konijntjes in Kung Fu Rabbit. Nu is het de beurt aan katten, zoals de titel al doet vermoeden. Is Scram Kitty and his Buddy on Rails een vermakelijke titel of is hij niet voor de poes? Scram Kitty and his Buddy on Rails is een platform-shooting game met een flinterdun verhaal. Alle katten zijn gevangengenomen door ratten in een ruimte-achtige omgeving en het is aan jou om ze allemaal te bevrijden. De game wordt vanaf een bovenaanzicht weergegeven en zwaartekracht speelt een grote een rol. Met een soort karretje hang je altijd aan een rails, om zo door de grote levels alle katten te bevrijden. De levels bestaan uit diverse soorten onderdelen, zoals ronde rails, rails waar je niet overheen mag en allerlei vijanden die je proberen te stoppen. Door de zwaartekracht word je altijd richting een bepaalde rails getrokken, waardoor er een soort Super Mario Galaxy-gevoel boven komt drijven op het moment dat je een sprong maakt naar een verder gelegen rails. Deze hele basis is een originele vorm van gameplay en is uiterst plezierig om te spelen.

Naast het platformen is schieten een belangrijk onderdeel van Scram Kitty and his Buddy on Rails. In de levels kom je verschillende vijanden tegen, soms in hele grote getale. Dit kan daardoor behoorlijk chaotisch zijn en het zal meer dan eens voorkomen dat je al je levens kwijtraakt en een level opnieuw moet beginnen. Mede daarom is Scram Kitty and his Buddy on Rails niet voor iedereen weggelegd: de game kan op sommige momenten behoorlijk pittig en daardoor frustrerend zijn. Het probleem is dan ook dat de levels geen checkpoint kennen, waardoor het zomaar het geval kan zijn dat je na een hele tijd spelen op het laatste moment af gaat en je daardoor het level weer helemaal opnieuw moet doen. Desalniettemin is geeft het wel een goed gevoel als je een level eindelijk volbracht hebt. Katten Het belangrijkste in de levels is om alle katten te bevrijden. Elk level kent vier verstopte katten die je allemaal op een andere manier dient te redden. De makkelijkste kat vindt je bij de uitgang van het level. Door alle honderd gouden muntjes te verzamelen, bevrijd je de witte kat. De zwarte kat komt pas tevoorschijn als je de hoofdvijand verslagen hebt en de laatste kat zal je steeds proberen te ontvluchten, waardoor je zo snel mogelijk achter hem aan moet gaan. Het is in elk level een hele uitdaging om alle vier de katten te pakken te krijgen, maar het is wel de bedoeling om er zoveel mogelijk te vangen. Met het bevrijden van de katten speel je nieuwe levels vrij, waardoor je zoektocht vervolgd kan worden. Het zal daardoor vaak voorkomen dat je levels meerdere keren moet spelen. Naast de hoofdmode kent de game nog een Challenge-mode. Hierin is het de bedoeling dat je binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk katten probeert te verzamelen, zonder daarbij af te gaan. De hoeveelheid katten die je aan één stuk door bevrijd, bepaalt je score. Helaas is deze score niet online te delen, waardoor je beperkt blijft tot het neerzetten van een highscore op je eigen Wii U-systeem.

Tijdens het spelen worden er twee verschillende beelden weergegeven op je televisie en de Wii U GamePad. De standaard actie is het best te volgen op het scherm van de Wii U GamePad, terwijl je op de televisie een groter overzicht van het geheel krijgt. Dit wordt echter zo nu en dan verstoord door Scram Kitty die een mededeling voor je heeft, maar dit is vaker onhandig dan dat je er wat aan hebt. Desalniettemin is het handig om zo af en toe je blik op de televisie te werpen voor het betere overzicht. Desgewenst kun je de schermen ook op elk moment switchen, waardoor de normale actie op de televisie vertoond wordt. Beeld en geluid Scram Kitty and His Buddy on Rails heeft een cartoony-achtige stijl met felle kleuren en heldere weergave. De graphics zullen je nooit echt omver blazen, maar het doet in deze game prima zijn werk. Het geluid biedt ook een goede ondersteuning voor het geheel, ook al kan de up-temp beatmuziek je soms een tikkeltje op de zenuwen werken. Ondanks dat is de algehele presentatie van Scram Kitty and his Buddy on Rails goed verzorgd.

Conclusie De gameplay en basis van Scram Kitty and his Buddy on Rails is uiterst origineel met een vermakelijke vorm van platform-actie en arcade-achtige momenten. Echter kan de game soms ook behoorlijk frustrerend zijn, doordat er een grote groep vijanden op je af komt en je genadeloos afgemaakt wordt, waarna je het gehele level weer opnieuw moet beginnen. Toch is de voldoening als je het uiteindelijk wel gehaald hebt groot, waardoor je toch de drang houdt om verder te spelen. Als je een fan bent van lastige platform-titels met een twist, dan is Scram Kitty and his Buddy on Rails een game voor jou.

N1 Score: 8

+ ["Zeer originele gameplay","Lekkere arcade-achtige momenten","Lastig maar bevredigend"]

- ["Soms wel erg oneerlijk pittig door ontbreken van checkpoints","Overzicht in levels soms beetje zoek"]

Gekoppelde games

Scram Kitty and his Buddy on Rails (Wii U eShop)