[Review] Geschreven door Daan op 2014-06-22 23:03:18

Pullblox World

Iets meer dan twee jaar geleden kwam Pullblox uit op de Europese Nintendo 3DS eShop en het bleek een grote verrassing. Nintendo, die vooral bezig leek met vertrouwde concepten, gooide een originele game in hun digitale winkel en ook nog eens één van een sterke ontwikkelaar. Intelligent Systems, bekend van Fire Emblem en Paper Mario, gaf deze puzzel-platformer zijn status en de executie was tot in de puntjes verzorgd. Nu keert de wereld van Pullblox weer terug naar het strijdtoneel en ditmaal op de Wii U eShop. De vraag is echter of Pullblox World dezelfde rol kan vervullen en het digitale menu naar nieuwe hoogtes kan helpen groeien. Het avontuur van Pullblox draait om een klein, bollig ventje genaamd Mallo. Mallo is een soort sumoworstelaar, maar zeer aandoenlijk in zijn doen en laten. Hij is teruggekeerd naar Pullblox Park, na de gebeurtenissen in het origineel, om wederom lekker in de weer te zijn met puzzels. In het prille begin kom je ook in aanraking een ander personage, Papa Blox. Deze vrolijke oude man heeft samen met zijn vrouw nooit kinderen gehad, maar beschouwt het gehele naastgelegen dorp als familie en heeft dit park gebouwd om de kinderen vrolijk te laten spelen. Zijn Engels geschreven dialogen zijn de enige soort van verhaalontwikkeling die je zult tegenkomen, maar dat betekent niet dat ze niet aangenaam zijn. Al gauw wordt duidelijk dat er een probleem gaande is in Pullblox Park: de hond van Papa Blox, Brutus, heeft de kinderen in verschillende Pullblox-puzzels opgesloten en hier kunnen ze niet uit eigen kracht uitkomen. Papa Blox kan vanwege zijn ouderdom niet helpen, maar jij als de goedhartige Mallo zal dit ondeugende dier eens laten zien wie de baas is!

Een herhaalcurcus Pullblox World is van het prille begin tot het eind een puzzelgame, maar hoe verder je vordert, hoe geavanceerder het wordt. In het spel staat het duwen van en trekken aan verschillende blokken, die de puzzels vormen, voorop. Het speloppervlak bestaat uit drie lagen, waarin je de blokken vanaf de voorkant vrij naar voren en naar achteren kunt bewegen met behulp van Mallo. Je begint langzaam met begrijpbare puzzels die niet veel denkwerk vereisen, maar wel noodzakelijk zijn om het principe goed te snappen. De geleerde technieken heb je later in het spel hard nodig om zelf met oplossingen te komen. Zo zul je 'side-pull' vaak gebruiken, welke je een laag naar voren laat schuiven vanaf de zijkant. Je staat daarbij links of rechts naast een laag, waarbij het noodzakelijk is dat je niet op de laag staat die je naar voren wil schuiven. Het is tevens een vereiste dat je genoeg ruimte hebt vanaf de zijkant om naar voren te bewegen, omdat Mallo anders bij het opschuiven van het blok zou vallen. De side-pull zorgt voor aanzienlijk meer diepgang in het spel en zorgt voor flink wat uitdaging. Wanneer je de blokken op de juiste wijze verschuift, kun je met Mallo omhoog springen om zo op een nieuwe 'verdieping' je weg te vervolgen. In deze reglementen kunnen we Pullbox ook als een platformer bestempelen. Door de blokken op een juiste manier te verschuiven, is het de bedoeling dat je Mallo veilig naar de top loodst zodat hij het kindje kan redden. De samenwerking van de elementen maakt dit spel nooit saai en laat bij de allermoeilijkste puzzels je hersenen kraken. Twee gouden regels zijn de hoeveelheid ruimte die je hebt voor een sprong en de hoeveelheid ruimte om een blok naar voren te duwen. Het is altijd wikken en wegen en soms gaan de handen letterlijk in het haar. Het is, net als bij de side-pull, te allen tijde noodzakelijk twee achter elkaar liggende lagen te hebben om een dergelijke handeling uit te voeren. Gezien het niet mogelijk is een blok te verschuiven wanneer je slechts één laag hebt om op te staan, zul je altijd goed uit moeten komen met je passen. Op die manier is het vaak de vraag of je de ene laag nu naar voren schuift of juist terug naar achteren, waarbij je keuzes gedurende één puzzel vaak zullen moeten wisselen.

Een saai begin, maar goed einde De meesten die Pullblox hebben gespeeld, kennen dit bovenstaande al en dit is eigenlijk het probleem. De tutorials aan de start zijn voor de veteranen uiterst vervelend, gezien het lijkt alsof ze alles opnieuw moeten leren. Als je eerlijk bent, kun je zelfs zeggen dat de openingsmomenten vrij saai zijn als je Pullblox hebt gespeeld. De eerste set aan puzzels is bijna letterlijk dezelfde tutorial als zoals we die in het origineel hebben gezien. Na een goed aantal puzzels komt het ritme langzaam terug en verschijnen puzzels die je werkelijk uitdagen. Het helpt dat vele elementen die het origineel zo complex maken terugkeren. Zo zijn er ladders te vinden, die je moet gebruiken om op hoger gelegen platformen te komen welke met een sprongetje niet te bereiken zijn. De ladders worden daarbij creatief ingezet: soms vind je ze ondersteboven om zo slimmer gebruik te moeten maken van de mechaniek van de blokken. Een ander voorwerp is de kleur-toets. Door op een kleur-toets te springen worden alle blokken van dezelfde kleur compleet naar voren geschoven. Dit is soms nodig om op dat ene laatste blok te komen, maar het kan je ook van de puzzel afduwen indien je voor een gekleurd blok staat dat dan naar voren wordt geschoven. De game introduceert ook splinternieuwe elementen met de speciale Mysterious Pullblox-puzzels. Dit brengt concepten zoals gekleurde blokken die tegelijkertijd bewegen of blokken waarbij je bewegingen moet timen. Wat wel licht teleurstellend is, is dat er maar eigenlijk vrij weinig van dit soort puzzels aanwezig lijken te zijn. Dit laat het aanvoelen alsof je bij de reguliere puzzels bepaalde elementen voldoende hebt gezien. Op een bepaalde manier is dat ook best wel waar, want World bouwt nou eenmaal op een vertrouwde basis. Daarnaast liet Pullblox World genoeg ruimte over om nog meer met de nieuwe elementen te doen en dat is zeker niet iets wat we konden zeggen van het origineel.

Eigen puzzels maken en delen Het gehele pakket bestaat uit iets meer dan 250 structuren om uit te vissen en dit houd je een goede tien uur bezig. Er valt echter nog genoeg te doen zodra je tijd met de personages erop zit. Je hebt de mogelijkheid om eigen puzzels te ontwerpen in de Pullblox Studio. Hier kun je aan de slag met een groot pallet aan gekleurde blokken, voorwerpen en obstakels die je tijdens het reguliere spel tegenkomt. Alles wat de developers gebruikten om hun eigen levels te maken, kan hierin gevonden worden. De werkzaamheden worden verricht op het touchscreen van de Wii U GamePad, waar je met de stylus tegeltjes aanklikt om iets snel en zorgvuldig tot leven te wekken. Wanneer je het maakproces hebt afgerond, speel je zelf de puzzel nog een laatste keer. Dit is om te bewijzen dat de puzzel ook werkelijk voltooid kan worden, want anders heeft het verspreiden van het level geen zin. Na het voltooien kun je de levels op tal van manieren delen. Je kon met de Nintendo 3DS-versie QR-codes aanmaken en dat kan nu nog steeds. Door een aantal instructies op te volgen, heb je zo een QR-code op een SD-kaart staan. Wat nog beter is, is dat sommige puzzels zelfs gedeeld kunnen worden met het origineel en dat je alle zelf ontworpen Nintendo 3DS-puzzels naar de Wii U kunt sturen. Dit werkt ook met de puzzels van anderen, die naar alle waarschijnlijkheid vele uren aan beide versies hebben gespendeerd. Door nieuwe puzzels in te scannen kun je je nog maandenlang vermaken, al kent de Wii U-versie een nog betere manier om dingen te delen. Door gebruik te maken van World Pullblox Fair, kun je puzzels uploaden of puzzels van anderen downloaden van Miiverse. Je kunt ze feedback geven, ze beoordelen met een ‘Ja’ en zelf wellicht wat inspiratie opdoen. Dagelijks komen er nieuwe puzzels bij en het resultaat is een actieve community die in de weer is met hun vindingen. Het is allemaal een kijkje waard!

Graphics en geluid Pullblox ziet er zeer kleurrijk en aandoenlijk uit. Verwacht geen gedetailleerde graphics, maar een stijl met een uniek charme die zeker aanspreekt. Het speelt, in combinatie met de uitstekende besturing, heerlijk weg en het duurt niet lang voordat er een glimlach op je gezicht wordt getoverd. De Nintendo 3DS-versie gaf een zeer isometrisch gevoel dankzij de 3D-effecten, waardoor sprongen makkelijk konden worden beoordeeld. Om het gemis van 3D enigszins goed te maken, kun je de camera op allerlei manieren draaien met de rechterstick op de GamePad en dit laat je genieten van de verscheidene elementen in de puzzels. De soundtrack is een mix van kalme muziek gemixt met chiptune tunes, wat verrassend goed past bij het thema. Het probleem is dat sommige muziek een exacte kopie van die in de originele Pullblox. Het neemt niet weg dat de deuntjes aanstekelijk werken, maar het is toch een beetje lui. Vooral tijdens de reguliere levels is dit een irritatie, gezien beide versies hetzelfde lichte scala aan muziek rijk zijn. Conclusie Pullblox World is op vele fronten een licht verbeterde versie van het origineel. Daar is in theorie vrij weinig mis mee, gezien het pakket garant staat voor minstens tien uur aan plezier. Toch is er voor de veteraan geen optie om de tutorials te omzeilen en zijn niet alle elementen per definitie nieuw. De nieuwe toevoegingen in de Mysterious Pullbox zijn aardig, maar daar had wel degelijk nog meer wel meer ingezeten. Dat gezegd hebbende, er is genoeg om blij over te zijn. Het spel straalt en speelt lekker weg en de verzameling aan puzzels zijn boven alles gewoon leuk om te doorlopen. Daarnaast zijn de manieren om puzzels te delen en te verkrijgen flink verbeterd, waardoor je elke paar dagen de World Pullblox Fair met een bezoekje zal vereren. Het zal misschien niet dezelfde status als op de Nintendo 3DS verkrijgen, maar het heeft wel zonder meer een degelijke plek veroverd in de Wii U-bibliotheek.

N1 Score: 8

+ ["Nette tien uur aan content","Vermakelijke puzzel-platformactie","Mysterious Pullblox komen met creatieve idee\u00ebn","Puzzels cre\u00ebren werkt top op Wii U GamePad","Miiverse om puzzels te downloaden en delen","Ziet er allemaal aandoenlijk uit "]

- ["Weinig muzikale variatie tijdens het spelen","Te trage opening voor de veteraan","Nieuwigheid is er een beetje vanaf"]

Gekoppelde games

Pullblox World (Wii U eShop)