[Preview] Geschreven door Daan op 2014-06-28 14:46:50

Yoshi's Woolly World

Yoshi lijkt weer terug van weggeweest! Na onze redelijke positieve ervaringen met Yoshi's New Island, staat het volgende avontuur voor de groene dinosaurus op het punt te beginnen. Yoshi's Woolly World combineert de ideeën van Kirby's Epic Yarn en de klassieke Yoshi-games en hoopt bij gamers een juiste snaar te raken. We keken of deze concepten goed samenkwamen in de E3-demo, die we aan een grondige test hebben onderworpen!

Welkom terug Yoshi Yoshi's Woolly World lijkt qua gameplay-concepten enorm veel op Yoshi's Story, die op de Nintendo 64 is verschenen. Baby Mario is nergens te bekennen en dit betekent dat onze groene vriend kan gaan en staan waar hij wilt. Spelers zullen met Yoshi gaan lopen, rennen, springen en zijn tong gebruiken om objecten op te slokken. Waar dit spel echter verschilt van alle andere Yoshi-games, is dat de game compleet gemaakt lijkt te zijn van garen. Door vijanden op te slokken, verander je vijanden niet meer in eieren maar in bolletjes stof. Met deze bolletjes wol zal je, zoals gebruikelijk, vijanden verslaan en in de omgevingen verschillende puzzels oplossen. En er zijn meer puzzelaspecten dan ooit in deze 2D-platformer. De bolletjes wol gebruik je om objecten te breien, hetgeen zorgt voor nieuwe, speelse mechanieken. Yoshi zal ook speciale delen in de omgevingen aan kunnen raken. Hierdoor verdwijnt garen en ontdek je geheime paden. Dit was allemaal bijzonder fraai. Dat Baby Mario niet aanwezig is, betekent echter dat niet dat er geen gevaar dreigt voor Yoshi. De levels in de demo waren iets pittiger dan verwacht en dat is op zich een verrassing. De vijanden, opnieuw van garen, proberen de dino ervan te behoeden een level succesvol te voltooien en zullen proberen te vreten aan zijn levensmeter. Deze levensmeter, die uit hartjes bestaat, houdt hem in de race zo dat hij waar mogelijk het nodige kan verzamelen. Vergelijkbaar met Kirby's Epic Yarn, verzamelt Yoshi in Woolly World smaragden, die samen je eindscore vormen. Je verliest smaragden als vijanden je aanraken. Naast deze schoonheden zijn er wederom vijf Happy Flowers in ieder level, waardoor je met nog meer leuks beloond kan worden. Wat dat precies is, is ons helaas niet verteld.

Besturing en multiplayer Yoshi's Woolly World speelt fantastisch weg op de Wii U GamePad. Yoshi's welbekende flutter jump en andere technieken werden perfect uitgevoerd en met simpele drukken op de knoppen kwam je een heel eind. Deze precisie bleek ook erg belangrijk in een bepaald level, waar je Huffin Puffin-kuikens gooide om wolkpaden te creëren. Het duurde een paar worpen voordat we perfecte paden konden maken, maar het zorgde voor de nodige uitdaging zonder meer. Dit miste in games als Yoshi's New Island en Kirby's Epic Yarn en het is duidelijk dat Nintendo hier van zijn fouten leert. Tijdens onze demo hadden we de optie met zijn tweeën levels te doorlopen en dit werkt verrassend goed. De multiplayer is uniek in het opzicht dat je zo veel kunt samenwerken als je zelf wilt. Yoshi’s verschillende vaardigheden helpen hierbij en er zijn zelfs elementen die exclusief zijn voor de multiplayer. Je kon de andere Yoshi opslokken, de vriend in een bol veranderen en hem gooien naar hooggelegen gebieden. Het opslokken en gooien vormt een beter wapen tegen vijanden, omdat je ze met een enkele gooi klein kunt krijgen. Het enige werkelijke probleem met de multiplayer is dat de tweede speler een Wii Remote moest gebruiken. Hiermee kun je de eieren alleen met de A-knop afvuren en dat is niet bepaald handig. Hopelijk komt er een optie om een Classic of Pro Controller te gebruiken, want het kan het geheel perfecter maken.

Graphics en geluid Yoshi's Woolly World zag er prachtig uit op de Wii U en alles in de werelden leek gemaakt van stof. Dat gaf de levels een uniek stijltje waar we met veel plezier naar keken en eigenlijk hadden we graag meer gezien. Het is een kleurrijk geheel en de 2.5D stijl geeft Yoshi en de wereld een breed perspectief. De muzikale omlijsting maakte de demo compleet met vrolijke deuntjes terwijl we door het level raasden. De muziek was aandoenlijk met lichte instrumenten om je hart te doen smelten. Voorlopige conclusie Yoshi's Woolly World liet een zeer sterke eerste indruk achter. De game is leuk om naar te kijken en de levels leken meer avontuurlijker dan voorheen. De besturing werkte als een zonnetje op de Wii U GamePad, maar bij de Wii Remote zetten we vraagtekens. Je zult de A-toets moeten gebruiken om eieren te schieten en dat is niet bepaald ideaal. Onze hoop is dat je in het uiteindelijke spel van verschillende controllers gebruik kan maken, zodat je dit probleem kan omzeilen. Dit vooral omdat de multiplayer degelijk in elkaar zit en het jammer zou zijn als het een ondergeschoven kindje zou worden. Hoe dan ook, we kijken er naar uit hoe de game zich zal ontwikkelen in 2015.

Gekoppelde games

Yoshi's Woolly World (Wii U)