[Review] Geschreven door Mink op 2014-07-25 13:00:00

Gravity Badgers

De oneindige ruimte met al haar mystieke en onbekende werelden is het podium geweest voor vele science fiction films, spellen en boeken. Ook in Gravity Badgers begint en eindigt het spel in de verste uithoeken van het heelal. Een elite groepje dassen heeft de taak op zich genomen om gouden bollen te verzamelen. Wanneer het gehele groepje, met uitzondering van het hoofdpersonage Bayback, gevangen wordt, is het aan Bayback om ze te bevrijden van het kwaad. Kan deze puzzelachtige game het gevaar van de ruimte goed in beeld brengen of is het geheel niets meer dan gebakken sterrenstof? Gravity Badgers is een op zwaartekracht gebaseerd, singleplayer puzzelspel waarbij dassen de hoofdrol spelen. Een setting welke we niet eerder hebben gezien, maar daarom niet per se leuk of interessant. In ieder level moet je drie goudgekleurde ballen verzamelen en in een zwart gat terechtkomen. Dit doe je door jouw das weg te schieten met het touchscreen en daarmee zwevend de juiste weg af te leggen. Er zijn echter genoeg obstakels om dit niet als gemakkelijk te kunnen omschrijven, maar uiteindelijk komt het altijd op hetzelfde neer. Er is één weg om het level perfect te halen en deze ligt meestal vrij voor de hand.

Gameplay In Gravity Badgers heb je zeven verschillende objecten met ieder zijn eigenschappen. Rode planeten trekken de dassen naar zich toe terwijl de blauwe planeten de dassen juist wegduwen. Verder heb je portalen, asteroïden, ijskubussen, verbogen pijpen en laserstralen. De portalen laten je teleporteren van de ene portaal naar de andere, asteroïden zijn echte obstakels en wanneer je deze raakt, ben je af. De verbogen pijpen zorgen ervoor dat je van richting verandert en de ijskubussen geven je de mogelijkheid om opnieuw je das weg te sturen. Het laatste object, de laserstraal, moet je raken om het schild om het zwarte gat te vernietigen, anders kun je het level niet halen. De verschillende obstakels verzorgen een aardige diepgang in het spel, maar worden helaas niet optimaal benut. Vrijwel geen enkel level, van de 124, maakt gebruik van alle obstakels en hierdoor hoef je bijna nooit met meer dan drie objecten rekening te houden. Al met al stelt de gameplay enorm teleur en het spel wordt na enkele levels vrij herhalend en saai. Gravity Na 24 gemakkelijke en vooral saaie levels mag je tegen een grote baas vechten. Hoewel je hoop tegen die tijd al enigszins verdwenen is, vraag je jezelf toch af hoe een spel zoals Gravity Badgers zich verleent voor grote bazen. Het juiste antwoord is: niet. Grote bazen schieten dodelijke laserstralen en Bayback is opeens tevens bewapend met een lasergeweer. Je personage schiet automatisch en na een “x”-aantal hits, vernietig je de eindbaas en red je één van jouw crew-leden. Het automatisch schieten, niet kunnen missen en de enorm lage moeilijkheidsgraad zorgen ervoor dat zelfs de grote bazen een saaie ervaring bieden.

Grafisch en Geluid Gravity Badgers kent een zeer simplistische presentatie. Alle personages hebben een 2D-model waarbij ze gespiegeld worden wanneer ze de andere kant op moeten kijken. Enige vorm van beweging is niet terug te vinden, alle modellen zijn “plat” en zullen het gehele spel niet bewegen. Dit is zeer jammer en 3D-modellen hadden het geheel er veel beter uit laten zien, wat het spel met de saaie gameplay nog enigszins had kunnen redden. Qua geluid weet Gravity Badgers ook geen prijzen te winnen, of überhaupt genomineerd te worden. Dit komt vooral door het feit dat de Wii U GamePad geluidloos is. Het gehele spel wordt op deze controller gespeeld, maar de ontwikkelaars vonden het onnodig om de controller ook te voorzien van geluid. Hierdoor ben je geneigd de televisie aan te zetten, zodat je geen geluidloos spel speelt. Echter, het geluid en de “geluidseffecten” van Gravity Badgers zitten op zo een laag niveau dat geluidloos inderdaad beter is.

Conclusie Gravity Badgers heeft een zeer unieke setting, maar dat is ook het enige positieve wat er gezegd kan worden. De puzzels zijn van een belachelijk laag niveau, het geheel ziet er niet anno 2014 uit en de achtergrondmuziek is het beste te omschrijven als ‘zwaar irritant’. De controls werken zoals er verwacht kan worden van een point-and-click-spel. Helaas is het geheel heel snel vervelend en stellen zelfs de grote bazen diep teleur. Dat je na tien levels al spijt hebt van je aankoop en verloren tijd, is tevens geen goed teken. Gravity Badgers’ saaie en herhalende gameplay heeft het spel duidelijk de das om gedaan.

N1 Score: 2.5

+ ["Rare doch unieke setting"]

- ["Saaie gameplay","Simplistische presentatie","Geen variatie","Wii U GamePad produceert geen geluid","Geen extra modi"]

Gekoppelde games

Gravity Badgers (Wii U eShop)