[Review] Geschreven door Daan op 2014-09-02 21:35:08

SteamWorld Dig

Een jaar geleden verscheen er een verrassende titel van een kleine Zweedse ontwikkelaar genaamd Image & Form. De game heet SteamWorld Dig en het maakte gelijk een sterke indruk. Door zijn strakke en kleurrijke design sprak het een grote groep mensen aan en verwierf het binnen een paar maanden tijd grote glorie. Het werd één van de meest gedownloade games in de Nintendo eShop en dat is zonder meer een pluim waardig. Nu keert deze titel terug naar het strijdtoneel en ditmaal op de Wii U. De vraag of dit een slappe port is kan gelijk gesteld worden, maar of dat het werk van Image & Form in diskrediet brengt, is de echte vraag. SteamWorld Dig draait om Rusty, een eenzame robot die aankomt in het stadje Tumbleton. Hij heeft een testament van zijn oom ontvangen, waarin staat dat Rusty nu de nieuwe eigenaar is van een mijn in de stad. Met Rusty's oom op het robotkerkhof is het nu aan hem om van Tumbleton een prachtige stad te maken. Gelukkig hoeft hij dit niet helemaal alleen op te knappen want Tumbleton kent een scala aan aangename personages, die ieder eigen plannen hebben over de toekomst van de plaats. De dialogen gaan niet al te diep, maar het verhaal is vermakelijk en het houdt zeker de interesse hoog tijdens de reis.

Verschillende onderdelen, één game In SteamWorld Dig ga je de diepe schachten van de mijn binnen om het onbekende te gaan ontdekken. Dit heeft heel wat weg van de oudere Metroid-spellen en je zult, net als in deze titels, speciale locaties ontdekken zoals grotten, waar je speciale vaardigheden kunt vinden om Rusty nog sterker te maken. Waar de aandacht echter enorm anders ligt in SteamWorld Dig, is dat er een grotere focus ligt op het platformen. Dit is waar de nieuwe vaardigheden belangrijk worden. Zo krijg je snel de mogelijkheid om te rennen en om een watergestuurde supersprong uit te voeren. De uiteenlopende obstakels spelen slim in op deze vaardigheden en ze zijn handig als je de grotere wereld aan het ontdekken bent. De grotere wereld van de mijnschachten ontdek je met een pikhouweel. Vele blokken zullen kapot geslagen moeten worden om zodoende nieuwe wegen te creëren. In het begin kun je nog maar weinig en dit is waar de mineraalstenen van belang raken. Door deze stenen te verzamelen en ze terug te brengen naar de aardkorst, kun je ze verkopen bij de trade shop in Tumbleton en hiermee verdien je aardig wat geld. Dit kan gespendeerd worden aan upgrades zoals betere pikhouwelen, waardoor je meer terrein kunt afstruinen. Andere opties zijn grotere tassen om meer mineralen te dragen of betere lantaarns, om langer onder de grond te blijven. Daarnaast zijn er reguliere voorwerpen te koop zoals ladders en lampen die je overal in de grotten kunt plaatsen. In SteamWorld Dig is het belangrijk alle kleine dingen onder controle te hebben terwijl je aan het spelen bent, wat in het begin wennen is. Het kost wat moeite om met het graven volledig op gang te komen, maar daarna is het een leuke bezigheid.

Het is belangrijk om te weten dat gevaar verstopt zit in bijna iedere hoek. De verscheidene omgevingen zitten tot de nok toe gevuld met vijanden die jou met alle plezier neer zullen halen als je niet oplet. Blokken kunnen zelfs soms onder je voeten wegbreken en zo word je opeens opgesloten met een vijand. Snelle reflexen en wat goede mijnbouwkunsten zijn absoluut noodzakelijk om jezelf in de race te houden. Het verslaan van vijanden levert altijd wat items op, waarmee je jouw gezondheidsmeter of de lantaarnoliemeter bij kunt vullen. Als je wordt geveld door een vijand of geplet door een rots, dan verlies je jouw gevonden stenen en de helft van je verdiende geld. Deze schatten kunnen weer teruggevonden worden op de plek waar je ze hebt achtergelaten en dit vormt een prima straf voor de speler die niet zat op te letten. Herspeelbaarheid, Wii U en presentatie SteamWorld Dig neemt ongeveer dertien uur in beslag om alles te zien en het spel blijft vermakelijk, ook om het spel meerdere keren te doorlopen. Hoewel de paden niet veranderen, zullen de mineralen en vijanden nooit op dezelfde plekken liggen en dit maakt een tweede doorloop fris. Ook kun je jouw strategieën omgooien elke keer dat je speelt, wat zorgt voor extra speelplezier. Het spel kent een begin en een einde, maar wat ertussen gebeurt, is vele malen belangrijker en zal nooit twee keer hetzelfde zijn. Het ontdekken van grotten en het creëren van nieuwe paden wordt nooit saai en hier straalt uit hoeveel aandacht aan het product is geschonken. Tevens ondersteunt het spel Off-TV Play, zodat je in bed verder kunt gaan met graven. Op het televisiescherm is het speelveld in zijn geheel te bezichtigen aangezien het touchscreen van de Wii U GamePad de inventaris toont, dit is met Off-TV Play echter niet het geval en daardoor iets minder ideaal. De inventaris is fraai weergeven en dankzij de grotere controller kan je de verschillende acties in het spel beter uitvoeren.

De grafische presentatie komt nog beter tot zijn recht op de Wii U dan op de Nintendo 3DS, met in het bijzonder hoe er gebruikgemaakt wordt van 2D sprite art om de wereld sfeer te geven. Hoewel sommige werelden allesbehalve kleurrijk overkomen, compenseert SteamWorld Dig dat door alles een solide gevoel mee te geven. Met het bredere beeld en scherpere resolutie kun je ook meer van de details genieten en dat maakt het opnieuw spelen van SteamWorld Dig o zo fijn. De muziek voegt daarnaast extra stijl toe, omdat elk nummer een sterk westerngevoel met zich meedraagt. De gitaren en geluidseffecten geven de omgeving extra sfeer. Conclusie Na dit spel een flink aantal keer te hebben doorstaan, is het duidelijk dat de Wii U-versie op geen enkele manier afwijkt van het origineel. Sterker nog, de lichte verbeteringen maken de ervaring zelfs nog leuker op de console. De strakkere visuals en de mogelijkheid om met Off-TV Play te spelen nodigen de speler uit en trekken het pakket net dat beetje strakker. Het probleem van het eentonig graven in het begin blijft, maar je houdt er nog steeds een onberispelijk avontuur aan over dat totaal geen concurrentie kent op de Wii U. Met ongeveer dertien uur aan content en genoeg redenen om de game meerdere malen te doorlopen, biedt SteamWorld Dig Wii U genot voor de nieuwkomer en veteraan.

N1 Score: 9

+ ["Sterke presentatie","Blijft interessant na vele playthroughs","Leuke gameplay-elementen","Gebruik van de Wii U GamePad"]

- ["Duurt nog steeds even voordat het graven van de grond komt"]

Gekoppelde games

SteamWorld Dig (Wii U eShop)