[Review] Geschreven door Daan op 2014-09-06 19:21:04

Master Reboot

Niemand heeft het eeuwige leven en toch dromen daar wel wat mensen van. In Master Reboot voor de Wii U eShop wordt deze droom werkelijkheid, maar dit blijkt al snel niet zonder gevaar. Het avontuur betreft een first-person ontdekkingsspel en hoopt door zijn unieke factoren veel bekijks te trekken. Dat Master Reboot iets bijzonders doet is gegarandeerd, maar betekent dit dat de game ook wel degelijk te pruimen valt? We gooiden onze ziel in de cloud en hoopten maar op een goede dataverbinding voor deze review.

Vast in het verleden Het verhaal en opzet van Master Reboot is vrij uniek in zijn soort. De onbekende hoofdrolspeler van dit avontuur is overleden en zijn/haar ziel wordt upgeload naar de Soul Cloud. Er gaat echter wat gruwelijk mis en door onverklaarbare omstandigheden is de hoofdrolspeler al zijn/haar herinneringen opeens kwijt. Van de speler wordt gevraagd om van gedachte naar gedachte te reizen en de puzzels in elke herinnering te voltooien. In elk level vind je collectibles om te pikken en zodoende leer je nog meer over de persoon waarmee je speelt. Sommige herinneringen eindigen ook met een cutscene en zodoende zie je hoe het leven raar kan lopen. Je loopt als het ware door het leven van deze persoon en dat maakt het zo ongelofelijk boeiend. Er kleven echter ook horrorelementen aan het spel vast, gezien de game je snel afschrikt met gedaantes en objecten die je liever zien verdwijnen. Zo zul je reusachtige speelgoedberen tegenkomen die je achtervolgen en je pijn doen. Het spel is grimmig en erg sci-fi in opzet. De omgevingen zijn verbonden met elkaar door de herinneringen en zo hop je van de ene locatie naar de ander. De enige manier waarop je toegang kunt krijgen tot de nieuwe locaties is door de puzzels te doorgronden. Deze puzzels variƫren enorm in kwaliteit en dat is op zich een probleem. Sommige vragen je om simpelweg voorwerpen te verslepen, terwijl andere echte doordenkers betreffen waarbij je hersens zullen kraken. De makkelijkste puzzels voelen goedkoop aan en lijken alleen maar te bestaan om de game langer te maken. Desondanks duurt de game maar vijf uur en dan heb je ook echt alles gezien. Hoewel het niet verkeerd is voor een downloadtitel van dit kaliber, hadden sommige van deze first-person avonturen iets beter uitgestippeld kunnen worden, en dat is een gemiste kans.

Wat ook iets beter uitgewerkt had mogen worden is de besturing. Hoewel je er prima mee uit de voeten kan, besteed je de eerste momenten met leren hoe je ermee om moet gaan. Het gaat allemaal wat te stroef en dit vooral als het aankomt op het springen. Het momentum voelt raar en in de onderdelen waarin dit benodigd is, zal de frustratie toch wat de overhand nemen. In een andere gedachte neem je controle over een auto en deze zwalkt maar wat heen en weer over het scherm zonder reden. Je gaat constant game over en dat was zonder twijfel het moment waar het huilen nader stond dan het lachen. Voor de rest, je raakt eraan gewend en dat is op zijn minst positief. Graphics en geluid Grafisch ziet Master Reboot er uitmuntend uit. De stijl past goed bij deze sci-fi horror en het brengt gelijk het gevoel van de diverse werelden over. Het is kleurrijk, maar de schimmige kant is nooit te ver weg. Master Reboot vindt hierin de juiste tussenweg. De soundmixing is daarnaast ook goed uitgewerkt en als het luguber wordt, begin je de keuzes te begrijpen. De muziek en geluidseffecten geven de game een onheilspellend karakter mee en daarvoor verdienen de developers een dikke pluim.

Conclusie Master Reboot is een degelijk spel voor de Nintendo eShop op de Wii U. De opzet en presentatie maken het uniek in zijn soort en dat maakt een aanschaf woest aantrekkelijk. Toch is niet alles goud wat blinkt en hadden sommige onderdelen duidelijk beter gekund. Sommige puzzels voelen wat zwak aan en de besturing is niet altijd even zo super. Als je je echter door deze tegenslagen heen kan bijten, dan staat er een coole sci-fi horror game op je te wachten!

N1 Score: 7.3

+ ["Bloedstollend avontuur","Interessant verhaal","Goede variatie in de puzzels en omgevingen","Strakke presentatie"]

- ["Aantal puzzels hadden beter gekund","Besturing is niet altijd even geweldig"]

Gekoppelde games

Master Reboot (Wii U eShop)