[Review] Geschreven door Daan op 2014-10-19 16:02:22

Teslagrad

Hoewel we vele platformers mochten verwelkomen op de Wii U eShop, is het aantal Metroidvanias nog niet al te best. Met Teslagrad probeert Rain Games hier wat verandering in te brengen en dat lijkt te lukken ook. Zo heeft de game een interessante stijl en brengt het een grote variatie aan puzzels met zich mee. Wist de game dit gevoel echter door de gehele rit vast te houden? Frustratie en wonder Teslagrad vertelt zijn verhaal anders dan gebruikelijk en dat maakt de game van het eerste moment opmerkelijk. Er is geen tekst, lange cutscenes of zelfs een bondige uitleg. Het spel laat de mysterie in zijn waarde en gooit je gelijk in de schoenen van een jongen. Hij ontdekt een reusachtige toren en gelijk met ons neemt hij kennis van de wereld waar deze zich in bevindt. Langzamerhand ontdek je feiten over de toren en de voormalig heerser van het gebied. Je zult er veel zelf over moeten denken en de game laat jouw opinie puur je eigen. Het zou zonde zijn om alles meteen te gaan verklappen over het verhaal, want dat verpest de manier waarop de game zichzelf presenteert.

De jongen loopt rond in een Metroidvania-achtige setting met vele gangen, puzzels en uitdagende obstakels. In vergelijking met de meeste games in het genre zijn er echter geen wapens of upgrades te bekennen. In plaats hiervan zul je gebruik moeten maken van hulpmiddelen die de polariteit kunnen manipuleren. Deze komen in de vorm van handschoenen en krachtvelden, die je in staat stellen om blokken en andere obstakels naar jouw wil te laten dansen. Teslagrad bestaat niet alleen uit blokpuzzels, want in andere puzzels zul je zweven op een blok of aan het plafond blijven kleven. Er zit constant een goede variatie in, wat ervoor zorgt dat de game ook vlotter verloopt dan je wellicht denkt. Tegen het einde van de rit komen complexe aspecten de hoek om kijken en dit maakt het platformen een flink stuk moeilijker. Het uitvoeren van een aantal perfecte moves kan tot flinke frustratie leiden als je niet goed oplet. Je zult vanaf het begin niet licht over de game moeten denken, want Teslagrad is van aard een pittig spel. De jongen kan maar één keer geraakt worden en dan valt hij al bewusteloos op de grond. Er is een oneindig aantal levens en de checkpoints zijn grotendeels op goede locaties geplaatst, maar de frustratie is er zeker niet minder om. Dit was overduidelijk het geval met de baasgevechten, want na een keer te pletter te zijn gevallen, zul je het gehele traject opnieuw moeten doorlopen. Gelukkig kun je lekker door blijven spelen op de Wii U GamePad, want de game support zowaar off-TV Play. Als je op de televisie speelt, dan kun je op het touchscreen een kaart vinden en hiermee bepalen waar je precies bent.

Graphics en geluid Grafisch is Teslagrad is een pareltje. De getekende stijl in de game heeft uitermate veel weg van Herge, die bekend stond om Kuifje. Het is prachtig om op het grote scherm te aanschouwen en de personages lopen rond op een aandoenlijke manier. Het staat in schril contrast met de donkere atmosfeer van de game, die soms als onheilspellend kan worden gekenmerkt. De omgevingen worden getypeerd door Oost-Europese architectuur en het is duidelijk dat Rain Games hier lang over heeft nagedacht. De muziek past uitermate goed bij de donkere tonen en het wordt nooit en te nimmer het bovenliggende aspect binnen het geheel. Hoewel het prima is aangekleed en de game prima ondersteunt, is het duidelijk waar de aandacht aan opgaat. Conclusie Teslagrad is een unieke Metroidvania voor de Wii U eShop. Er is geen focus op voorwerpen of upgrades, maar op puzzels die gevuld zijn met hoogspanning. Rain Games weet hun eigen ontwikkelde hulpmiddelen sterk en strak te gebruiken en de game blijft elke keer verbazen met zijn puzzels. Dit gaat echter wel gepaard met frustratie, want Teslagrad is helemaal niet gemakkelijk. Het is een uitdaging om de game heelhuids te verlaten, maar wat een bevrijding als het moment toch daar is. Met een gave stijl en verhaal zonder enige tekst is Teslagrad een ervaring die je absoluut niet mag missen!

N1 Score: 8.5

+ ["Verhaal wordt op een interessante manier gebracht","Gameplay valt goed te begrijpen","Sterke variatie in de puzzels","Prachtige presentatie"]

- ["Ongelofelijk moeilijk"]

Gekoppelde games

Teslagrad (Wii U eShop)