[Review] Geschreven door Kitty op 2014-12-23 13:20:00

Tetris Ultimate

De allereerste versie van Tetris kwam uit in 1984 en sindsdien is er aan het basisconcept niets veranderd. Het puzzelspel is in talloze varianten uitgegeven en Ubisoft waagt zich opnieuw eraan met Tetris Ultimate op de Nintendo 3DS. Is het spel zo ultiem als de titel doet vermoeden? Het principe van Tetris is eenvoudig: op het scherm vallen blokken, telkens bestaande uit vier blokjes in variabele vorm, van boven naar beneden. Aan de rechterkant van het scherm zie je telkens de aankomende vijf blokken, zodat je vooruit kunt plannen. Met een druk op de L-toets kun je een blok bewaren tot later. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat deze tetromino’s rijen gaan vormen. Dat doe je door ze te roteren en ze op de juiste wijze op te stapelen. Heb je een rij vol, verdwijnt hij van het scherm en krijg je punten. Meer punten krijg je door verschillende rijen tegelijk weg te spelen of door blokken sneller te laten vallen. Met je punten stijg je in level, en hoe hoger je level, hoe sneller de blokken vallen.

De standaardmodus in Tetris Ultimate volgt deze regels. Jammer genoeg kun je niet met de Circle Pad spelen, waardoor je op de D-Pad aangewezen bent. Op het bovenste scherm zie je het Tetris-veld en op je onderste scherm een overzicht van onder andere je score, het aantal rijen dat je gemaakt hebt en de speeltijd van het huidige potje. Het is een recht-toe-recht-aan potje Tetris zoals je van de franchise gewend bent. Het spel biedt verder nog een aantal varianten op dit gegeven: maak zo snel mogelijk veertig rijen, scoor zo veel mogelijk punten binnen drie minuten, of speel tegen een AI-tegenstander. Wanneer je tegen een tegenstander speelt, krijgt de ander telkens een rij onderaan het speelveld erbij met één leeg blok, zodat je goed je best moet doen om deze weer weg te kunnen spelen. Het aangename van de varianten op de normale modus, is dat je meer een doel hebt om naartoe te spelen, in plaats van eindeloos rijen maken. Het biedt echter ook niet zoveel nieuws, dat je erdoor weggeblazen zult worden. Meer variatie biedt de Challenge modus, met allerlei uitdagingen zoals een modus waarbij de blokken niet geroteerd kunnen worden of met onzichtbare blokken. Deze opties zijn vrij frustrerend, maar voor de echt fanatieke speler wellicht interessant. Meer uitdagingen speel je vrij door zogenaamde badges te verdienen, die vergelijkbaar zijn met achievements. Deze haal je door bijvoorbeeld de modi uit het hoofdmenu uit te spelen, of door bepaalde scores te behalen. Een groot deel van de achievements is gebaseerd op uitdagingen tijdens het online spelen. Echter is er online (nog) niet veel te beleven, gezien er geen enkele online modus is waarbij een andere speler gevonden kon worden. Dit maakt het halen van badges ook een stuk trager en minder leuk.

Online mogelijkheden De mogelijkheden om online te spelen zijn in principe uitgebreid: je kunt een snel potje spelen tegen een willekeurige tegenstander, of je bij een ‘community’ voegen waar vaste spelers elkaar treffen voor potjes tegen elkaar. Daarnaast kun je met vrienden spelen die online zijn. Ook lokaal kun je met of tegen je vrienden spelen. Dit maakt een singleplayer game als Tetris een stuk socialer en kan de uitdaging ook flink vergroten. Via StreetPass en Spotpass kun je replays, highscores en badge data delen. Je kunt tegen de replays van vrienden spelen, waarmee je meteen een badge - en dus nieuwe uitdaging - voor in de Challenge modus kunt verdienen.

Graphics en geluid Zowel in het menu als tijdens het spelen speelt een nogal zenuwslopend muziekje. Het psychedelische deuntje ben je waarschijnlijk snel zat en je kunt dan ook beter zonder de soundtrack spelen. Grafisch is het spel prima, maar niet opvallend. Het 3D-effect is een goede toevoeging, het creëert een mooie, heldere diepte. Een leuk detail is dat je Mii constant aan de linkerkant van het scherm te zien is, die geschokte gezichtjes trekt wanneer je in een duel een zet tegen je krijgt.

Conclusie Tetris Ultimate is niet zo ultiem als de titel doet vermoeden. Het spel biedt een aantal interessante variaties op het alom bekende thema, met een aantal uitdagingen en uitgebreide mogelijkheden om online te spelen. Echter, voor een nieuwe uitgave van een concept dat al zo vaak uitgebracht is, biedt het niet genoeg om de prijs volledig waard te zijn.

N1 Score: 6.5

+ ["Veel online mogelijkheden","Vari\u00ebrende uitdagingen"]

- ["Online (nog) niet veel te beleven","Irritante muziek"]

Gekoppelde games

Tetris Ultimate (Nintendo 3DS)