[Review] Geschreven door Nathan op 2014-12-28 21:00:00

Tengami

Toen de Britse studio Rare, bekend van games als GoldenEye 007 en Banjo-Kazooie voor de Nintendo 64, werd verkocht aan Microsoft, nam acht jaar later een aantal medewerkers ontslag en zij richtte hun eigen studio Nyamyam op in 2010. Hun debuuttitel Tengami neemt je mee naar een prachtige wereld in een uitklapboek, vol kenmerkende elementen uit het oude Japan, zoals wolven, tempels en kersenbloesem. Dit is heel andere koek dan we van ze gewend zijn uit het Nintendo 64-tijdperk, maar heeft de kwaliteit van Tengami daar onder te lijden?

In Tengami speel je als een man uit het oude Japan en is het de bedoeling om de wereld waarin je leeft te verkennen. Een echt verhaal heeft de game helaas niet en de motieven van je personage blijven hierdoor onduidelijk. Dit is erg jammer, maar wanneer je eenmaal aan het spelen bent doet dit fenomeen je weinig te kort. Dit komt doordat Tengami meer een puzzelspel is dan een avonturengame. Je speelt Tengami volledig op het touchscreen van de Wii U GamePad, de knoppen worden niet ondersteund en wanneer je het televisiescherm gebruikt, laat deze hetzelfde zien als de Wii U GamePad. Dit komt waarschijnlijk doordat de Wii U-versie van Tengami een port is van het origineel, die verscheen voor iOS. Uniek Tengami is meer een puzzelspel met een avontuur dan een avonturengame met puzzels, zoals in de vorige alinea al werd aangehaald. De game bevat geen typische elementen uit avonturenspellen. Om deze genres toch een beetje te mixen, hebben de ontwikkelaars bedacht dat je de problemen die je op je reis tegenkomt in de spelomgeving moet oplossen. Wanneer je op een bepaalde plaats tikt, loopt jouw personage - indien mogelijk - daar vanzelf naartoe. Doordat het spel zich in een uitklapboek afspeelt,is het mogelijk om stukken van de omgeving om te slaan waardoor er een andere omgeving voor in de plaats komt. Daar waar eerst nog een muur was, komt nu bijvoorbeeld een trap naar een hoger gelegen gebied. Deze plekken worden gemarkeerd met een oplichtend rondje. Met een swipe kun je de pop-up dan omslaan. Dit werkt zeer intuïtief en geeft het spel meer diepte.

Daarnaast zijn er veel puzzels waarbij objecten uit de natuur bij het spel betrokken zijn. Zo is er een puzzel met een oude boom, waar lantaarns in hangen. Bij elke lantaarn staat een witte wolf. Wanneer je een lantaarn laat bewegen met de stylus, gaat de wolf huilen en vervolgens slapen. Door de wolven in de juiste volgorde te laten slapen, kun je verder in het spel. Deze puzzels worden naarmate je vordert een stuk lastiger en houden Tengami levendig. Helaas is het spel in een korte tijd uit te spelen en zijn er geen extra modi om je mee te vermaken. De replay-waarde is hierdoor aan de lage kant. Om de speeltijd toch iets te verlengen kun je binnen de spelwereld tien stempels vinden, die je in de Tengami-community op Miiverse kunt gebruiken. Beeld en geluid Tengami heeft een unieke grafische stijl die fris oogt. De kartels van het papier waaruit de bomen, bergen, alle dieren en de ondergrond gevormd zijn, dragen sterk bij aan de sfeer van het uitklapboek. Tengami heeft geen uitgebreide soundtrack en dat is eigenlijk ook niet nodig. De muziek versterkt de sfeer van de rustige natuur in het oude Japan, en is plezierig om naar te luisteren.

Conclusie Tengami is een uniek spel, vooral vanwege de puzzels en de grafische stijl die het uitklapboek met zich meebrengt. De muziek versterkt de sfeer en is erg fijn om naar te luisteren. Helaas maken het gebrek van knoppenintegratie, de lengte van het spel en het gebrek aan een verhaal pijnlijk duidelijk dat dit spel eigenlijk bedoeld is voor tablets. Tengami is duidelijk een ander soort spel is dan de Rare-klassiekers van vroeger, maar in een andere tijd en voor andere platforms is experimenteren met nieuwe soorten gameplay een logische keuze.

N1 Score: 7.7

+ ["Mooie grafishe stijl","Goede sfeermuziek","Perfect voor Off-TV Play","Miiverse-stempels"]

- ["Knoppen worden niet gebruikt","Kort spel met lage replay-waarde","Geen verhaal"]

Gekoppelde games

Tengami (Wii U eShop)