[Special] Geschreven door Patrick op 2015-01-05 19:00:00

N1ntendo's Top 10 van 2015

Ondertussen zit 2014 er weer op en kunnen we ons gaan richten op 2015. Net als ieder jaar geven we jullie weer een kijk op de games waarvan wij in 2015 het meeste verwachten. Het afgelopen jaar was voor de Wii U een schitterend jaar met toppers als Bayonetta 2 en Super Smash Bros. for Wii U, terwijl bezitters van de Nintendo 3DS er met een karige line-up vanaf komen ten opzichte van 2013. Dit tweede lijkt in 2015 niet te gaan veranderen, want in onze top 10 komt helaas maar één Nintendo 3DS-game voor en dat is ook nog eens een remake van een oude topper. Desondanks belooft het voor de Wii U wederom een fenomenaal jaar te worden met de terugkeer van Star Fox, een nieuwe The Legend of Zelda en Nintendo’s eigen kijk op het shootergenre met Splatoon. Helaas zijn er net als vorig jaar nog niet heel veel games bevestigd voor Europa in 2015. Deze top 10, en de eervolle vermeldingen die gaan volgen, is samengesteld uit een lijst van ongeveer dertig titels. Iedere redacteur heeft individueel een top 10 samengesteld waarna we door punten toe te kennen tot onderstaande top 10 zijn gekomen. Dit jaar vinden we twee games terug in de lijst die ook in de lijst van vorig jaar stonden en één eervolle vermelding van vorig jaar maakt zijn opwachting in de lijst. Let erop dat deze top 10 is samengesteld uit games waarvan we al weten dat ze (waarschijnlijk) uit gaan komen dit jaar. Deze lijst is verre van compleet, want er komen gedurende het jaar vast en zeker nog nieuwe games bij. 10. Kirby and the Rainbow Paintbrush (Wii U) Onze koddige roze vriend Kirby bijt het spits af in onze top 10. Het afgelopen jaar konden we genieten van Kirby Triple Deluxe voor de Nintendo 3DS. Kirby spatte in al zijn roze pracht en praal van het scherm in 3D en we konden weer hordes vijanden opslokken. In 2015 komt Kirby naar de Wii U, alleen dit keer op een geheel andere manier. Kirby and the Rainbow Paintbrush is een vervolg op de Nintendo DS-klassieker Kirby: Power Paintbrush. In deze klassieker kon Kirby geen vijanden opslokken en bestuurde je Kirby door lijnen te trekken op het touchscreen van de Nintendo DS. Deze gameplay keert in 2015 terug naar de Wii U. Op de Nintendo DS zag de game er al uniek uit en in deze Wii U-versie gaat Nintendo nog net een stapje verder. De wereld en Kirby zijn deze keer geheel van klei gemaakt wat een bijzonder uiterlijk met zich meebrengt. We hebben wel nog onze twijfels over de muziek in de game omdat we alleen nog maar remixes van bestaande deuntjes gehoord hebben, maar we hebben er al het vertrouwen in dat dit helemaal goed gaat komen.

9. Mario Party 10 (Wii U) In 2015 gaat alweer het tiende deel in de Mario Party-reeks uitkomen. Mario Party is de partygame bij uitstek op Nintendo-platforms en van deze jubileumeditie verwachten we veel. We kunnen niet wachten om weer gezellig met vrienden op de bank de vele verschillende minigames te spelen. Helaas is onze speeltijd nog erg beperkt en hebben we alleen enkele van de nieuwe minigames kunnen uittesten waardoor je de game niet hoger terugvindt in deze top 10. Ook is het sinds de E3 akelig stil rondom de game, wat we erg jammer vinden. Tijdens onze korte speelsessie vielen vooral de vijfspeler-minigames op. Eén speler gebruikt hierbij de Wii U GamePad en neemt de rol van Bowser aan. Wat Nintendo buiten vijfspeler-minigames nog meer voor ons in petto heeft moet nog blijken, maar gezien het feit dat dit de tiende game uit de serie is, zou het ons niets verbazen als Nintendo het gehele partygamegenre weet te verfrissen met unieke en innovatieve nieuwe gameplay-elementen.

8. Captain Toad: Treasure Tracker (Wii U) Captain Toad luidt de start van het nieuwe jaar in en is sinds 2 januari verkrijgbaar in Europa. Onze review is ondertussen alweer een maand geleden verschenen en hierin wist de game een nette 8.0 te scoren. Hiermee heeft Captain Toad: Treasure Tracker onze verwachtingen waargemaakt. De puzzelachtige gameplay komt goed uit de verf, het leveldesign is goed en de game geniet van een erg strakke presentatie. Toch zijn er ook enkele minpuntjes te vinden waardoor je de game op deze achtste positie terugvindt. Zo is de game relatief simpel, erg kort en laat de bediening van de camera soms te wensen over. Toch heeft Nintendo van Captain Toad een mooi baasje weten te maken die samen met Toadette nog vele avonturen tegemoet gaat!

7. Mario Maker (Wii U) Vele modders en programmeurs hebben in de afgelopen jaren getracht nieuwe Super Mario Bros.-levels te maken. Een heuse leveleditor die ook toegankelijk is voor de “gewone” mens is er echter nooit van gekomen. Nintendo gaat in 2015 inspelen op deze vraag met Mario Maker voor de Wii U. In de game kun je jouw eigen 2D Super Mario-levels creëren en vervolgens delen met je vrienden en de wereld. Momenteel zijn er al vier stijlen aangekondigd voor de game en kun je zodoende levels maken in stijl van Super Mario World, Super Mario Bros. 3, Super Mario Bros. en New Super Mario Bros. We zijn erg benieuwd wat er nog meer toegevoegd gaat worden, maar de eerste beelden spreken ons in ieder geval erg aan. Vooral de online mogelijkheden klinken ons als muziek in de oren. Het is nog even afwachten of de uitvoering van de online functies ook volledig tot zijn recht komt, maar als dit het geval is kunnen we in 2015 weer aan de slag met heel erg veel interessante nieuwe Super Mario Bros.-levels. Daar zitten we in ieder geval allemaal op te wachten!

6. Star Fox (Wii U) Het is ondertussen al weer bijna tien jaar geleden dat Star Fox schitterde in een nieuw avontuur, maar in 2015 komt er eindelijk een vervolg. Tijdens de afgelopen E3 kondigde Miyamoto aan druk bezig te zijn met een nieuw Star Fox-avontuur voor de Wii U en in december liet hij weten dat de game eerder uit gaat komen dan de nieuwe The Legend of Zelda voor de Wii U. Helaas is er nog vrij weinig bekend over dit nieuwe deel maar deze aankondiging is ons niet in de koude kleren gaan zitten. Wat wel al bekend is dat de Wii U GamePad een belangrijke rol gaat spelen en dat is iets wat wij alleen maar kunnen toejuichen. De Wii U GamePad is toch hetgeen de Wii U uniek maakt en helaas zijn er veel te weinig games die echt goed gebruikmaken van de mogelijkheden van het tweede scherm. Met Project Giant Robot en Project Guard liet Miyamoto tijdens de E3 al zien dat hij unieke gameplay kon creëren met de Wii U GamePad en we zijn erg benieuwd hoe hij dit voorwerk gaat gebruiken in Star Fox Wii U.

5. Xenoblade Chronicles X (Wii U) Vorig jaar stond Xenoblade Chronicles X nog onder de naam “X” op de derde plaats in onze toplijst. Helaas is de game in 2014 niet meer uitgekomen waardoor je de game ook dit jaar weer in de lijst terugvindt. Nintendo heeft echter niet stilgezeten en zodoende zijn er dit jaar vier titels die een hogere notering genieten in de toplijst. Echter is dit zeker geen reden om niet enthousiast te zijn over deze game, want een vervolg op de ijzersterke Wii-game Xenoblade Chronicles doet onze RPG-harten sneller kloppen. Met Xenoblade Chronicles liet Monolith Software zien dat ze het absolute maximum uit de Wii konden halen en we verwachten dat ze dit nu nog eens stilletjes over gaan doen op de Wii U. Daarnaast was Xenoblade Chronicles al gigantisch met meer dan honderd uur gameplay, maar in dit vervolg propt de ontwikkelaar doodleuk even een wereld die maar liefst vijf keer zo groot is. Daar gaat onze vrije tijd!

4. Yoshi’s Woolly World (Wii U) Dit jaar staat Yoshi’s Woolly World al voor de derde keer in deze top 10, hoewel de game in de vorige lijsten nog "Yarn Yoshi" heette. We hadden de game eigenlijk al in 2013 verwacht maar over de jaren heen bleef het helaas akelig stil rondom deze titel. Dit veranderde afgelopen E3 waar Nintendo met een speelbare demo kwam. Deze demo hebben we uitgebreid kunnen spelen en liet een zeer sterke indruk achter. Vandaar ook dat je de game dit jaar twee plaatsen hoger terugvindt in deze lijst. Het lieflijke uiterlijk waarin alles uit garen bestaat past gewoon geheel binnen een Yoshi-game. Dit spel wordt gezien als een spiritueel vervolg op Kirby’s Epic Yarn dat in 2011 verscheen voor de Wii. Die game wist toen ook hoge ogen te gooien en we verwachten daardoor dat het deze keer ook raak zal zijn. Onze eerste ervaringen zijn erg positief en vooral het co-op gedeelte sprak ons aan. De controllermogelijkheden zijn daarbij nog een kleine kanttekening, want het spelen met een Wii Remote beviel ons minder terwijl het heerlijk wegspeelde op de Wii U GamePad. We hopen snel weer meer informatie over de game te krijgen want we kunnen haast niet wachten om met deze brei van garen aan de slag te gaan.

3. The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D (Nintendo 3DS) Sinds het verschijnen van The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D vraagt de hele wereld naar een Nintendo 3DS-versie van The Legend of Zelda: Majora’s Mask. In 2015 gaat Nintendo gehoor geven aan deze wens, want tijdens de Nintendo Direct van 6 november liet Satoru Iwata weten dat ze druk bezig waren met een opfrissing van deze Nintendo 64-klassieker. In het tweede kwartaal van 2015 kunnen we weer aan de slag met dit grimmige avontuur. Als fans van het origineel kunnen we niet meer doen dan uitkijken naar deze remake want ook wij hadden deze al lang op ons verlanglijstje staan. Met de inhoud van de game zit het wel goed, we kennen het origineel, en als we bekijken wat Nintendo van The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D gemaakt heeft hoeven we ons nergens zorgen over te maken! Dit is een game waar menig persoon al jaren op wacht en 2015 gaat wat ons betreft het jaar van Link worden.

2. Splatoon (Wii U) Splatoon is zonder twijfel één van de grootste verrassingen van het afgelopen jaar. Dat deze verrassing goed uitpakt zie je ook terug in onze lijst. Een tweede plaats voor een nieuwe IP waar we eigenlijk nog niet eens heel erg veel van gezien hebben is een bijzondere prestatie. Splatoon is Nintendo’s kijk op het shootergenre en alles aan de eerste indruk laat blijken dat dit een zeer interessante kijk is. Het afschieten van tegenstanders blijft een belangrijk onderdeel van de gameplay maar het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk territorium te bekladden met verf voor jouw team. Alles aan de game straalt 'Nintendo' uit en de innovatieve gameplay-elementen, zoals het kunnen veranderen in een inktvis, leveren direct een uniek gevoel op. De mogelijkheden in de eerste demo waren nog redelijk beperkt en ook over de singleplayer-modus is nog weinig bekend. Toch is voor ons gevoel het enige wat het succes van Splatoon nog in de weg kan zitten de online functionaliteiten. Splatoon is een tactische competitieve shooter die online gespeeld dient te worden. Laat dat nou net iets zijn waar Nintendo over het algemeen niet zo sterk in is. Splatoon zou in het tweede kwartaal van 2015 moeten gaan verschijnen en we hopen zodoende snel meer informatie te krijgen. Niet eerder waren we zo enthousiast over een nieuwe IP, want de eerste indruk kwam ontzettend goed uit de verf!

1. The Legend of Zelda (Wii U) Het zal niet als een verrassing komen. Eerder lieten we al doorschemeren dat 2015 wat ons betreft het jaar van Link gaat worden. The Legend of Zelda Wii U is de game waar wij in 2015 het meeste naar uitkijken en het meeste van verwachten. Binnen de redactie zijn de meningen over The Legend of Zelda nogal verdeeld. Toch lijkt die verdeling bij deze opkomende titel minder aanwezig te zijn. In een game van Nintendo met een grote open wereld en Link in de hoofdrol kan iedereen zich wel vinden. Mink gaf aan: “Skyrim spelen in de wereld van The Legend of Zelda! Dit is de eerste keer dat ik echt uitkijk naar een nieuwe The Legend of Zelda-game”. De eerste gameplaybeelden die tijdens The Game Awards 2014 geshowd werden waren adembenemend mooi en ook kregen we direct een eerste indruk van de grootte van de wereld. En die indruk loog er niet om. We hebben vele beloften voorbij zien komen het afgelopen jaar en zijn erg benieuwd naar wat Nintendo met deze nieuwe kijk op deze prachtige serie gaat opleveren. Als alle beloften waargemaakt worden luidt dit spel een nieuw tijdperk in voor de The Legend of Zelda-serie. We kijken ontzettend uit naar de E3 van het aankomende jaar, want daar zou veel duidelijk moeten worden maar wat ons betreft hebben we al meer dan genoeg gezien en gehoord om The Legend of Zelda Wii U dit jaar de hoogste notatie te geven in deze lijst.

Met The Legend of Zelda Wii U concluderen wij N1ntendo’s Top 10 van 2015. 2015 belooft een topjaar te worden voor de Wii U. Zo komen er negen Wii U-games terug in deze top 10. Toch moet even gemeld worden dat dit dus ook betekent dat er maar één Nintendo 3DS-game is die de top 10 gehaald heeft dit jaar. Hopelijk gaat de komst van de New Nintendo 3DS daar dit jaar nog iets aan doen, want zoals het er nu uitziet wordt 2015 zeker geen goed jaar voor Nintendo 3DS-bezitters. We gaan zien wat 2015 ons verder nog gaat brengen! We zijn erg benieuwd wat jullie gedachtes zijn over dit jaar.

Gekoppelde games

The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Wii U)

The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D (Nintendo 3DS)

Yoshi's Woolly World (Wii U)

Xenoblade Chronicles X (Wii U)

Star Fox Zero (Wii U)

Kirby and the Rainbow Paintbrush (Wii U)

Mario Party 10 (Wii U)

Super Mario Maker (Wii U)

Captain Toad: Treasure Tracker (Wii U)

Splatoon (Wii U)