[Review] Geschreven door Michiel op 2004-05-08 04:37:11

Super Monkey Ball Jr.

De launch van de GameCube, daterend van 3 mei 2002, was niet echt denderend te noemen qua spelaanbod. Het waren vooral middelmatige games op een paar uitzonderingen na. Zo had je Star Wars: Rogue Leader, werkelijk een prachtige game op grafisch gebied, en Wave Race, op bijna alle fronten wel goed. Een van de grootste verrassingen was Super Monkey Ball, een spel met een erg simpel concept maar o zo doeltreffend. Het speelde erg lekker weg, en was daarbij ook nog eens heel verslavend. Een mooie omschrijving van een GBA-game zou je zo denken, en SEGA dacht hier precies hetzelfde over.

Aap in een bal. Voor de mensen die, als deze überhaupt nog bestaan in de virtuele gameswereld, niet weten waar Super Monkey Ball (Jr.) over gaat, zal ik het nog even in het kort uitleggen. In Super Monkey Ball (Jr.) is het de bedoeling dat je een Aap door een level heen krijgt en zodoende de finish bereikt. Het enige nadeel is dat deze Aap in een bal zit, wat de game gelijk een stuk ingewikkelder maakt. Ook bestuur je niet de Aap/bal zelf, maar het level. Hierdoor moet je het level bewegen wat als effect heeft dat de bal gaat rollen. In het begin is het vrij simpel, vaak is het een kwestie van vooruit bewegen en een simpele bocht maken, maar naarmate je verder in het spel komt wordt het toch een tikkie moeilijker.
Zoals ik al eerder meldde bevat Super Monkey Ball Jr. ook een aantal mini-games. Als de main game van Super Monkey Ball je niet echt boeit, kan je ook nog over de streep gehaald worden door deze hilarische mini-games. Echt veel zijn het er echter niet, welgeteld drie, maar ze zijn net zo leuk als de main game. Allereerst heb je Monkey Fight, mijn favoriet, waarin je 3 andere Apen van het level af moet stoten met behulp van een (grote/kleine) bokshandschoen. Daarnaast heb je nog Monkey Bowling, wat eigenlijk niet meer is dan de naam al zegt. Je moet met je aap die, jawel, nog steeds vastzit in z’n bal, zo veel mogelijk kegels omver werpen. Vrij simpel, maar wederom erg leuk en verslavend. Als laatste is daar Monkey Golf, die ik persoonlijk de minste van de drie vind. De bedoeling is alweer erg eenvoudig. Je moet je Aap-in-bal in zo min mogelijk slagen zien te putten. Erg veel diepgang heeft de game niet, maar dat zijn we gewend van de mini-games, maar jammer genoeg mist het de verslaving die ik wel had bij de andere twee. Graphics. Grafisch is alles wel in orde met Super Monkey Ball Jr. Echt hoogstaande kwaliteit is het niet, maar wel is alles in 3D gezet met een respectabele framerate van ongeveer 30 fps. Daar komt ook nog eens bij dat de menu’s dik in orde zijn, en graphics niet het belangrijkste zijn van Super Monkey Ball, en de graphics dus gewoon ruim voldoende zijn.
[img]http://www.m-gaming.nl/showscreen.php?screen=SMBJR001.jpg border="1"[/img]
Sound. Geluid is nooit het sterkste punt geweest van GBA-games. Ook bij Super Monkey Ball Jr. is dit het geval. Het deuntje tijdens de main game is in het begin wel aardig, maar na een tijdje wordt het toch echt irritant en krijg je de neiging om het geluid maar uit te zetten. Wat nog steeds even irritant is, in vergelijking met de console versie, is het geschreeuw van je Aap wanneer deze eraf valt. Gelukkig is dit niet negatief irritant, maar bevordert het juist je ergernis en dus de drang om het uit te spelen. De melodietjes die je te horen krijgt tijdens de mini games zijn wel weer aardig, en gaan ook niet echt vervelen aangezien je hooguit 60 seconden intensief over een spel doet. Ook op geluid scoort Super Monkey Ball Jr. dus zeker ruim voldoende, niet veel op aan te merken. Conclusie. Al met al heb ik erg genoten van Super Monkey Ball Jr. Ik heb de game geruild met Forum Administrator Pieter voor Beyond Good & Evil, en om eerlijk te zijn heb ik er geen spijt van gekregen. Zoals Pieter zelf al zei “hoort de game eigenlijk meer op de GBA thuis, aangezien graphics er niet echt toe doen”. Hierbij wou ik het laten, en rest mij alleen nog de taak om Super Monkey Ball Jr. te bekronen met een 89.

N1 Score: 8.9

+

-

Gekoppelde games

Super Monkey Ball (Game Boy Advance)