[Review] Geschreven door Benjamin op 2015-01-10 20:38:25

LEGO Batman 3: Beyond Gotham

Het is weer zover, een nieuwe LEGO-game ligt in de schappen. Net als in de vorige LEGO-games bestaat LEGO Batman 3: Beyond Gotham, een vervolg op het tweede deel, uit een hele hoop plastic personages. Is de formule na al die verschillende LEGO-games nog wel leuk? LEGO Batman 3: Beyond Gotham is alweer de zoveelste LEGO-game die in korte tijd op de markt verschenen is. We zitten inmiddels alweer op het derde deel van deze specifieke serie en de game lijkt dan ook te beginnen zoals de vorige twee. Je begint met Batman en Robin en komt al snel veel bekende personages tegen, zoals Wonder Woman en Superman. Superman en Batman moeten weer samenwerken en vertrekken deze keer naar de ruimte om het daar op te nemen tegen bekende vijanden als The Joker, Solomon Grundy en Cheetah. Toch is het in deze game net even anders, omdat het verhaal en lichte en aangename twist krijgt, wat prettig is voor de verandering. Wat minder prettig is, is dat de game nogal langzaam op gang komt waardoor het begin van de game een worsteling is. Verder is het spelverloop redelijk lineair en ontbreekt bijvoorbeeld de semi open wereld uit LEGO Batman 2: DC Super Heroes.

Pakken De verandering zit hem duidelijk niet in de gameplay. Net als in de vorige games heb je de beschikking over meerdere personages waar je tussen kunt wisselen. De selectie aan personages is divers en zeer uitgebreid. Welke personages je in welk level kunt gebruiken, is in je eerste speelsessie niet aan jou, waardoor je het zult moeten doen met de van tevoren bepaalde selectie. Elk personage heeft zo zijn of haar eigen krachten en zwaktes. Daarnaast heeft elk personage de beschikking over meerdere kostuums die elk hun eigen functie hebben. Zo kan het krachtpak zwaardere voorwerpen breken, zorgt het ruimtepak ervoor dat je met een jetpack kunt vliegen en brengt het schildpak extra bescherming tegen giftige goedjes. De pakken brengen veel afwisseling, maar op den duur wordt het geheel wel erg verwarrend, aangezien je met zoveel verschillende personages te maken hebt en je op een gegeven moment niet meer weet welk personage nou welke acties moet uitvoeren. Hierdoor ben je continu aan het switchen tussen niet alleen de personages, maar ook nog eens hun verschillende pakken waardoor het geheel onnodig ingewikkeld wordt.

Herhaling Naast het platformen en puzzelen met de pakken, bestaat de game voornamelijk uit aspecten afkomstig uit eerdere LEGO-games: het slopen en bouwen van voorwerpen. Door allerlei spullen in de omgeving kapot te meppen, vind je voorwerpen zoals nieuwe pakken, maar ook losse LEGO-steentjes die bij elkaar weer een nieuw voorwerp vormen om zo het verhaal te kunnen vervolgen. Hierdoor ben je ruim drie kwart van de tijd bezig met slopen door op de Y-knop te rammen, waardoor het soms nogal eens repetitief wordt. Het andere gedeelte van de tijd voer je simpele gevechten tegen nogal domme tegenstanders door ook hier herhaaldelijk op dezelfde knop te drukken. Daarnaast kun je veel spullen verzamelen, zoals rode blokken en andere zaken, waar je weer personages mee vrijspeelt. Al deze acties en mogelijkheden zijn hetzelfde als in de vorige LEGO-games, waardoor het voor veteranen nogal aanvoelt als een herhaling van zetten. Nieuwelingen zullen echter voldoende plezier beleven aan deze titel, mits je niet teveel uitdaging verwacht. Helaas zijn er naast de herhaling ook een aantal andere jammerlijke punten. Ten eerste werkt de computer niet echt mee. Op het moment dat je bijvoorbeeld met Batman speelt worden de andere personages bestuurd door de computer. Soms zijn er handelingen van twee personages tegelijk nodig, zoals het tegelijkertijd overhalen van een hendel. Door een fout wil het soms echter niet lukken dit tegelijkertijd te doen, omdat de computer net te vroeg of juist net te laat de actie uitvoert, wat frustrerende momenten oplevert. De enige oplossing is dan om een tweede controller erbij te pakken en zelf het tweede personage te besturen. Net als de vorige LEGO-games bevat LEGO Batman 3: Beyond Gotham een co-op mode. De gehele game kun je met twee spelers spelen, wat het geheel wel een stuk leuker maakt. Je kunt er zelfs voor kiezen om de ene speler alleen met de Wii U GamePad te laten spelen, terwijl de tweede speler de televisie voor zichzelf heeft. Hierdoor heb je geen last van een gesplitst scherm, wat een duidelijke meerwaarde is.

Wii U GamePad Andere functies van de Wii U GamePad zijn beperkt tot Off-TV Play en enkele handelingen op het touchscreen. Naast het wisselen van personages met de knoppen, kun je ook een menuutje op het scherm van de Wii U GamePad gebruiken. In essentie zou dat eenvoudiger zijn, omdat je dan direct kunt kiezen welk personage je bestuurt, maar de interface op het scherm reageert aan de trage kant, waardoor dat toch niet helemaal lekker werkt. Duidelijk een gemiste kans. Andere speciale opties van de Wii U GamePad zijn niet aanwezig. Presentatie Net als elke andere LEGO-game steekt ook deze game wat betreft presentatie er met kop en schouders bovenuit. De vele speelbare personages, meer dan 150 in totaal, zijn allemaal goed verzorgd en een plezier om mee te spelen. Elk personage heeft zijn eigen unieke identiteit en vooral de belangrijkere personages als Robin, Batman, Superman en The Joker komen in de tussenfilmpjes volledig tot hun recht. Ook de kenmerkende LEGO-humor speelt in deze game een rol in grappige situaties. Toch is de game wat betreft humor een tandje minder dan bijvoorbeeld de Wii U-exclusieve titel LEGO City Undercover. Tot slot ziet de game er strak uit met deze keer weinig grafische oneffenheden en een goed verzorgde soundtrack, waardoor de sfeer goed op het beeld overkomt.

Conclusie De ontwikkelaar heeft bij LEGO Batman 3: Beyond Gotham de nadruk op het verkeerde aspect gelegd. Er is zeer veel aandacht besteed aan de presentatie van de game, het verwerken van de vele personages en de aanwezige humor, maar daardoor is de vernieuwing wat betreft gameplay erbij ingeschoten. De game speelt hetzelfde als de vorige LEGO-games. Doordat er zoveel personages met zoveel pakken zijn, raak je op den duur het overzicht kwijt welk personage nou welke vaardigheden heeft, waardoor je onnodig vaak van personage noemt wisselen. Toch biedt de game best wel wat vermaak, vooral voor de jongere speler of degenen die nieuw zijn met dit concept. Veteranen van de serie kunnen de game misschien beter links laten liggen, tenzij je razend benieuwd bent hoe Batman en Superman het samen in de ruimte opnemen tegen verschillende vijanden.

N1 Score: 7

+ ["Sterke presentatie","Hoop verschillende personages","Leuke co-op mode"]

- ["Veel te weinig vernieuwing","Te makkelijk","Komt te langzaam op gang"]

Gekoppelde games

LEGO Batman 3: Beyond Gotham (Wii U)