[Review] Geschreven door Erik op 2015-01-13 10:00:00

Phoenix Wright: Ace Attorney - Trilogy

De populariteit van de Nintendo DS zorgde ervoor dat een aantal niche Japanse titels ook voor ons beschikbaar werd. Neem bijvoorbeeld Phoenix Wright: Ace Attorney, wiens drie Game Boy Advance-titels allemaal een tweede leven kregen op de dubbelschermige handheld. Deze Nintendo DS-remakes zijn in Phoenix Wright: Ace Attorney - Trilogy op hun beurt gebundeld en in een nieuw jasje gegoten voor de Nintendo 3DS. Weten ze ook nu nog te bekoren? De trilogie is exact hetzelfde als zijn Nintendo DS-voorgangers (die op hun beurt maar weinig verschillen van die op de Game Boy Advance). Als je deze allemaal al tot in de puntjes hebt doorgespit, valt er eigenlijk niets nieuws te beleven. Nieuwkomers kunnen echter genieten van drie topspellen uit het zogenoemde ‘visual novel’-genre: Phoenix Wright: Ace Attorney, Justice for All en Trials and Tribulations. Als advocaat Phoenix Wright moet je in dertien verschillende cases de onschuld van je cliënt bewijzen. Anders dan gebruikelijk is in het rechtssysteem, is de verdachte bij deze spellen per definitie schuldig. Aan jou de taak om de waarheid naar boven te halen.

Objection! Dit volstrekt zich meestal in twee stappen, die afhankelijk van de case ook wel eens herhaald worden. Allereerst gaan jij en je lieftallige compagnon Maya Fey op zoek naar aanwijzingen bij verschillende plaatsen die in verband staan met het misdrijf. Je inspecteert omgevingen als een mysterieus meer of een populair circus en maakt een praatje met de personages in de buurt. Het inspecteren is mogelijk via het touch-screen, maar dit werkt helaas heel onhandig. Met de knoppen spelen is daarom aan te raden. De verschillende personen die je tegenkomt hebben allemaal een heerlijke cliché persoonlijkheid en zijn in meer of mindere mate verbonden met de verdachte of misschien zelfs het misdrijf zelf. Door kritische vragen te stellen ontluik je zo stukje bij beetje meer van waarheid en verover je cruciaal bewijsmateriaal. Toch geven sommige personages hun verhaal niet zomaar kwijt. Justice for All en Trials and Tribulations maakt dit soort gesprekken treffend spannender middels het ‘Psyche Lock’-systeem. Alleen door het juiste bewijsmateriaal te presenteren, geeft je ondervraagde uiteindelijk zijn of haar geheimen bloot. Deze spanning is ook wel een beetje nodig, gezien er tijdens deze sessies maar weinig van de speler verwacht wordt. Hoewel de vijfde case van het eerste deel (die speciaal voor de Nintendo DS-versie is ontwikkeld) een beetje speelt met de verbeterde mogelijkheden van het tweede scherm – komt dit verder nergens naar voren. Hier laat de tand des tijds helaas wel een aantal duidelijke sporen achter. Een case komt tot een climax in de rechtszaal, waarin jij en de aanklager het uitvechten om het lot van de verdachte. Ook hier speelt het bewijsmateriaal een grote rol, maar wordt er veel verwacht van je geheugen en vermogen om verbanden te leggen. Je moet goed lezen om contradicties in de getuigenissen van de ehm.. getuigen te vinden die de aanklager aan de jury gepresenteerd heeft. Dit zal in het begin wat wennen zijn – maar na een tijdje ben je helemaal gewend aan de denkwijze van de franchise en schreeuw je vol zelfvertrouwen ‘objection’ door de microfoon van je Nintendo 3DS.

Vernuftige verwijzingen Eén van de krachten van de franchise is zijn extravagante personages en hun persoonlijkheden. Je bouwt al gauw een band op met hoofdpersonages als de onhandige rechercheur Gumshoe, je mentor Mia Fey of Phoenix’ aartsrivaal Miles Edgeworth – waardoor je meer gemotiveerd bent om je best te doen wanneer zij zelf in een benarde situatie komen. Toch zijn het vooral de getuigen die de show stelen. Je moet de typische Japanse stijl kunnen waarderen, maar de verschillende personages zijn allemaal gezegend met een overdreven persoonlijkheid. Een gniffel valt moeilijk te onderdrukken als de getuige een meisje is waar de jury en aanklager spontaan verliefd op worden of als het een galante huurmoordenaar betreft die klantvriendelijkheid boven alles stelt. Hier valt ook meteen op dat – op een aantal rare spelfouten na – het verhaal en de bijbehorende dialogen subliem geschreven zijn. Hoewel het van origine Japans spellen zijn, is de vertaling goed aangepast naar Westerse doelgroepen en zit het barstensvol grappige verwijzingen richting bekende series en films. Je zult dikwijls kunnen gniffelen om referenties naar The Lord of The Rings, The Fresh Prince of Bel-Air of zelfs een meer recente serie als How I Met Your Mother. Een klein smetje op het verhaal is dat vrijwel alle rechtszaken met nagenoeg dezelfde aanleiding beginnen (moord). Toch is dit ietwat te verwaarlozen: ze zitten vol plottwists en nagenoeg elke ‘case’ gaat een stuk dieper dan het op het eerste gezicht lijkt, waardoor je altijd geboeid blijft. Vooral het eerste deel weet hiermee te excelleren, door de verschillende zaken bij elkaar in verband te brengen en je in haast uitzichtloze posities te zetten.

Presentatie Dat Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy geen enkele verbetering kent, is niet helemaal waar. Grafisch zijn er wel de nodige aanpassingen gedaan. De getekende, cartooneske beelden spatten nu scherp en helder van je scherm en hebben zelfs een 3D-behandeling gekregen. Dit komt het spel ten goede. Hoewel de driedimensionale modellen uit recente delen ontbreken, valt het bijna niet op dat de spellen eerst op de Game Boy Advance kwamen. Muzikaal gezien is die connectie een stuk sneller te maken, maar de deuntjes zijn onderhoudend en bij vlagen bijzonder leuk. De titel weet ondanks zijn geluidsbeperkingen ook goed met de spanning te spelen, door bijvoorbeeld een korte stilte te laten vallen op het moment dat er iets bijzonders staat te gebeuren. Iets wat het gevoel van voldoening alleen maar weet te versterken bij het onderuithalen van die waterdicht lijkende getuigenis.

Het oordeel Phoenix Wright: Ace Attorney - Trilogy is simpelweg een bundeling van de drie eerste spellen die op de Nintendo DS verschenen. Is dit erg? Niet per se, maar als je de vorige delen al gespeeld hebt, zorgt dit ervoor dat er – behalve de grafische update - geen enkele reden om dit spel in huis te halen. Dankzij superieure recente delen valt ook op dat de tand des tijds niet helemaal doorstaan is. Nieuwkomers kunnen echter hun hart ophalen: de games zitten na al die jaren nog steeds goed in elkaar. Het visual novel-genre blijft verfrissend en Phoenix Wright: Ace Attorney - Trilogy zit barstensvol extravagante personages, spannende plottwists en uitgekiende dialogen om dit uit te buiten. Ongemerkt houdt het spel je zo vele tientallen uren bezig, al is drie titels achter elkaar misschien wel ietsjes te veel van het goede. Zaak gesloten.

N1 Score: 8.1

+ ["Drie Phoenix Wright-delen voor de prijs van \u00e9\u00e9n","Leuke extravagante personages","Verhaaltechnisch bij vlagen briljant","Visual Novel-genre nog altijd verfrissend","Objection!"]

- ["Na al die jaren nog steeds een spelfoutje hier en daar","Inspecteer-sessies doorgaans nauwelijks spannend","Als je ze al gespeeld hebt, is er niets nieuws te beleven"]

Gekoppelde games

Phoenix Wright: Ace Attorney - Trilogy (Nintendo 3DS eShop)