[Review] Geschreven door Daan op 2015-01-18 19:27:34

Persona Q: Shadow of the Labyrinth

Persona is een franchise die niet iedereen zal kennen, vooral als je uitsluitend op Nintendo-platformen speelt. Toch waagde Atlus zich aan een gewaagde gok en ze besloten om een spin-off op de Nintendo 3DS uit te brengen. Deze spin-off, die de naam Persona Q draagt, combineert de wereld van de franchise met de gameplay van Etrian Odyssey. Het kan niet onder stoelen of banken worden gestoken dat deze games van altijd hoge kwaliteit zijn. In de laatste twee recensies gaven we de spellen een 8.5, wat ze zonder meer verdienen. Kan deze nieuwe combinatie de franchises echter naar een nog hoger niveau tillen? Puur Japans Persona Q: Shadow of the Labyrinth laat er vanaf het begin geen gras over groeien. Een kleurrijke opening met opbeurende muziek brengt je gelijk in de mood en de chibi-versies van Persona-personages knallen op het scherm. Het verhaal brengt de werelden van Persona 3 en Persona 4 samen voor een grote mengelmoes aan persoonlijkheden. Nieuwkomers zullen vraagtekens plaatsen bij de dialogen en dit vooral als je geen geschiedenis hebt met Persona. Daarnaast zijn de dialogen te lang en het duurt daarom ook even voordat alles op gang komt. Persona Q: Shadow of the Labyrinth vraagt om je geduld en dit geduld wordt absoluut beloond.

Je krijgt geanimeerde cutscenes voorgeschoteld en in-game cutscenes waar aardig wat audio in verstopt zit. Het voelt allemaal uiterst verzorgd aan, al is het jammer dat er geen Japanse stemmen in Persona Q verwerkt zitten. Je zult het moeten doen met de Amerikaanse voice cast, wat best te pruimen is. Daarbij nemen ze nog steeds Japanse terminologie aan. Er is niets in de vertaling misgegaan, maar de impact is wel licht minder door de keuze. De verhaallijn is strak uitgewerkt en dit zal je zeker op het puntje van je stoel houden. Het draait allemaal om een mysterieuze klokkentoren, alternatieve dimensies en een vervloekte school. Etrian Odyssey meets Persona Zodra je de game voor de eerste keer opstart, heb je de keuze uit vijf moeilijkheidsgraden. Je zult de keuze zorgvuldig moeten maken en bij dit alles telt een belangrijke vraag: heb je wel eens Etrian Odyssey gespeeld? Hoewel het verhaal echt puur als een Persona-game aanvoelt, wordt de gehele gameplay-structuur netjes geleend van die andere Atlus-franchise. Je kunt misschien denken dat dit nooit en te nimmer goed kan uitpakken, maar dan staat er een grote verrassing op je te wachten. Persona Q is de beste mogelijkheid om te ontdekken wat de first-person dungeon crawler zo interessant maakt.

In deze Role-Playing Game is het aan jou om dungeons vanuit een first-person perspectief te verkennen. Je beweegt stapje voor stapje en kan alleen op het bovenste scherm zien wat er recht voor je gebeurt. Hoe meer je beweegt en de omgevingen goed doorzoekt, hoe meer je paden op de kaart onthult. Deze kaart, die je kunt vinden op het touchscreen, blijft echter voor de rest leeg. Je zult de plattegrond zelf moeten voorzien van deuren, geheime doorgangen en alle andere ongein die je bent tegen gekomen. Dit houdt het geheel interessant tijdens de langzame momenten, maar gevaar ligt altijd op de loer. Een meter op het bovenste scherm laat je weten of vijanden bij je in de buurt zitten. Zodra deze rood wordt, begint het gevecht en zul je een team paraat moeten hebben. Vechten werkt zoals het gebruikelijk is in de Persona-games en het vertaalt zich sterk naar de Nintendo 3DS. De speler selecteert de aanvallen voor elk teamlid en dan is het afwachten hoe alles uitpakt in een turn-based extravaganza. Er zijn heel wat elementen die om de hoek komen kijken bij zwaardere gevechten en hier zul je harde afwegingen moeten maken.

Het kiezen van de juiste aanvallen is overduidelijk, maar de personages hebben een nog grotere rol. Met de beide casts aanwezig zullen liefhebbers al snel hun favorieten kiezen en dit is niet altijd even handig. De kerkers zijn groot, duren lang en daarnaast veranderen er wat regels als je een nieuwe vloer betreedt. Je zult vijanden van verschillende elementen tegenkomen en deze kunnen je reis aardig moeilijk maken. Je kunt je kansen verbeteren door de personages van speciale Sub-Personas te voorzien. Sub-Personas zijn speciale creaturen die je kunt koppelen aan een bepaald personage en dit zorgt ervoor dat je meerdere elementen kunt toepassen tijdens een gevecht. De monsters voegen nieuwe mogelijkheden toe aan je arsenaal en dat is bovenal fraai. Hoewel het vooral op strategie aankomt, ligt de schuld niet altijd bij de speler. De monsters hebben geluk, vernietigen het complete team en de kerker moet dan deels opnieuw gespeeld worden. Behalve als je voor de laagste moeilijkheidsgraad gaat, stuurt het spel je zonder pardon naar het titelscherm. Dat doet zonder meer pijn. Graphics en geluid Persona Q oogt fantastisch op de Nintendo 3DS. De kerkers, achtergronden en personages stralen op het scherm en de game is met heel veel zorg in elkaar gezet. De kerkers verdienen in het bijzonder een pluim, want deze zien er veel aantrekkelijker uit dan een reguliere Etrian Odyssey-titel. De soundtrack staat net zo hoog aangeschreven. De battle tune is vrij uniek, want hij is vrolijk en straalt vooral optimisme uit. Daarnaast is de muziek zorgvuldig gekozen voor de omgevingen en dit geeft alles wat extra atmosfeer.

Conclusie Persona Q: Shadow of the Labyrinth kwam als een verrassing. Etrian Odyssey en Persona vormen samen een mooi geheel, al is de reis niet voor iedereen weggelegd. Je zult wat voorkennis moeten hebben van Persona om er volledig van te kunnen genieten. Daarnaast is de game pittig en vraagt het bovenal geduld van de speler. Daartegenover staat een sterke presentatie en een solide ervaring waar je vele uren bezig mee zal zijn!

N1 Score: 8.5

+ ["Sterke verhaallijn","Goede mix tussen Persona en Etrian Odyssey","Komt aardig wat strategie bij kijken","Heerlijk uitdagend avontuur","Fantastische presentatie "]

- ["Helpt als je de Persona-franchise kent","Monsters hebben heel af en toe geluk","Geen optie voor Japanse stemmen"]

Gekoppelde games

Persona Q: Shadow of the Labyrinth (Nintendo 3DS)