[Review] Geschreven door Mink op 2015-02-08 10:20:00

Tetrobot and Co.

Tetrobot & Co. brengt je het verhaal van een Psychobot die de meest belangrijke robots ter aarde, Tetrobots, moet repareren van binnenuit. Deze klus oogt wat simplistisch, maar de Psychobot moet langs laserstralen, ventilatiepijpen en andere mechanische objecten om alles tot een goed einde te laten brengen. Het verhaal laat je al spoedig roesten, maar de Psychobot zeker niet. Het spel heeft een grote focus op repareren, maar zitten er bij Tetrobot & Co. zelf niet enkele schroefjes los?

Een puzzelspel in de Nintendo eShop van een indie ontwikkelaar, dat klinkt als dertien in een dozijn. Tetrobot & Co. weet zich op dat front dan ook niet te onderscheiden van de overige titels. Het spel heeft geen imponerend verhaal en gebruikt qua besturing alleen het touchscreen van de Wii U GamePad. Daarbij oogt alles vrij simplistisch en zijn de gameplay-elementen op het eerste oog niet indrukwekkend. Maar schijn bedriegt en het spel is niet zó gemakkelijk in een hokje te stoppen. Tetrobot & Co. is het vervolg op Blocks That Matters, een spel dat nooit verschenen is voor een Nintendo-console, en hiervan zijn de invloeden goed te vinden. Zo is Tetrobot een personage uit dat spel. Het verhaal is daarom voor spelers die het eerste deel niet hebben gespeeld niet te volgen. Gelukkig heeft het verhaal toch geen grote betekenis in het spel en krijg je de stukjes informatie via een journaal. Hierdoor kun je alles op je gemak nalezen wanneer je er tijd voor hebt en kun je tijdens het puzzelen je focus behouden.

Mechanisch hulpje Deze puzzelgame weet geen indruk achter te laten verhaaltechnisch, het betreft een onderzoeker, een queste en een plot. Niet de meest originele elementen, maar Tetrobot & Co. is er dan ook niet om bij te gaan zitten tranen tuiten, maar juist om je hersenen eens flink te laten kraken. Het spel weet dankzij haar minimalistische uiterlijk een zeer duidelijke atmosfeer te creëren waardoor het puzzelen zeer fijn aanvoelt. Psychobot kan verschillende dingen: rondvliegen door het level, schakelaars gebruiken en gehele blokken opeten en vervolgens weer geheel intact uitspugen. Dit zal je allemaal nodig hebben om het einde van ieder level te bereiken. Doe je dit goed, dan vind je tevens drie geheime stukjes software in het lichaam van de Tetrobot. Deze zijn vrij lastig te verkrijgen en je dient goed op te letten en alles af te struinen als je ze allemaal wil verzamelen. Na vijf levels in een sector moet je vechten tegen een grote baas. Deze verslaan is vrij lastig maar nodig om naar de volgende sector te vertrekken.

The Puzzle Master De beginselen van het puzzelen zijn vrij simplistisch, het is de bedoeling een weg te vinden naar ieder einde zonder geraakt te worden door vernietigende obstakels. Hierdoor zal je laserstralen moeten uitschakelen met de juiste schakelaar, de juiste ventilatiepijpen doorkruisen, bepaalde blokken op druksensoren moeten neerzetten en door de slijmachtige delen zien te komen. In totaal zijn er dertien verschillende soorten blokken, van simplistisch hout tot slijm tot staal. Al deze blokken reageren weer anders op bijvoorbeeld de laserstralen. Zo zal een houten blok in brand vliegen en alle aangrenzende houten blokken ook in brand steken. Tetrobot and Co. is een leuk variërend spel waarbij iedere fout beloond wordt met een stapje dichterbij de oplossing. Waar je in het begin nog amper rekening hoeft te houden met dodelijke elementen, krijg je daar later een overdosis aan terug. Iets wat de uitdaging van het spel duidelijk ten goede komt. Graphics en geluid De simplistische look van Tetrobot and Co. zorgt voor een rustige uitstraling welke enorm fijn is bij iedere puzzelgame. Daarbij is de kleine Psychobot een leuke en schattige protagonist. Qua muziek zit het spel ook zeer strak in elkaar. De achtergrondmuziek heeft een heerlijk upbeat-tempo en is een genot voor het oor. De soundtrack is leuk, op een goed hoog tempo en wordt daarbij nooit eentonig of vervelend. Absoluut een top staaltje werk.

Conclusie Tetrobot and Co. is over het algemeen een zeer goed product. Het zal indie-games niet naar een nieuw niveau tillen en het is ook niet bepaald innoverend voor het puzzel-genre. Desalniettemin is het enorm leuk en heeft het een verslavende factor. Jammer genoeg weet het verhaal vrij teleur te stellen en is het voor eigenaren van Nintendo-consoles teleurstellend dat we geen extra informatie krijgen over het verhaal van de prequel. De simplistische look en geweldige muziek zijn beide pluspunten en daarmee is de presentatie “uitmuntend” te noemen. Al met al een spel dat zijn tien euro in de Nintendo eShop meer dan waard is.

N1 Score: 7.7

+ ["Een uitmuntende presentatie","Leuke en uitdagende puzzels","Veel variatie"]

- ["Niet echt overweldigend"]

Gekoppelde games

Tetrobot and Co. (Wii U eShop)