[Review] Geschreven door Daan op 2015-02-10 22:34:20

Monster Hunter 4 Ultimate

Het is bijna twee jaar geleden sinds we de eerste Monster Hunter-game op de Nintendo 3DS mochten verwelkomen. De remake van de Wii-klassieker Monster Hunter 3-Tri kon ons goed bekoren en we gaven de game uiteindelijk een 8.5 in onze recensie. Speltechnisch voelde het spel echter een tikkeltje verouderd aan en het online-aspect was super omslachtig geïmplementeerd. Capcom heeft duidelijk naar deze klachten gekeken en heeft veel tijd gespendeerd aan het verbeteren van de speelervaring. Het resultaat is Monster Hunter 4 Ultimate en verschijnt op de lanceerdatum van de New Nintendo 3DS. Is deze titel het lange wachten waard of overheerst de teleurstelling? In tegenstelling tot het vorige deel begint Monster Hunter 4 Ultimate op een geheel andere toon. Nadat je een personage in elkaar hebt geflanst, krijg je een uitgebreide tutorial over hoe je hem of haar moet besturen. Deze is iets aan de lange kant, maar het weet gelijk effectief over te brengen wat er van je wordt verwacht. Daarnaast is er gelijk gevaar, omdat je probeert een groots zandmonster de baas te blijven. Dit gevoel wist Monster Hunter 3 Ultimate niet bepaald goed over te brengen en het duurde vier uur voordat het spel redelijk op gang kwam. Monster Hunter 4 Ultimate doet dit vele malen beter, al zijn de openingsmomenten wel wat makkelijk.

Nadat je dit hebt overleefd, begin je het eerste dorp van dit avontuur te ontdekken. Je komt aan in Val Habar en het is hier waar je alle basisbegrippen van Monster Hunter leert. Monster Hunter 4 Ultimate begint vanaf nul en dit heeft meerdere redenen. De besturing is vriendelijker, de bewegingen zijn dynamischer en het gevoel is toch een tikkeltje anders. Voor nieuwkomers is dit het perfecte beginpunt en Capcom was erop gebrand om de introductie leuk te maken voor de nieuwkomer. Deze openingsmomenten zijn wellicht wat minder te pruimen voor de veteraan, maar je vliegt er doorheen en komt al snel terecht waar het duidelijk om draait: het jagen op zich! Klaar voor de jacht Monster Hunter 4 Ultimate wordt gespeeld met een personage in een third-personperspectief. In de dorpen loop je rond, koop en verkoop je items, praat je met dorpsbewoners en sla je je spelgegevens op. Hier begin je ook met het kiezen van een quest, waarmee je de ruige wereld van het avontuur instapt. Deze taken betreffen de hoofddoelen van het spel, waardoor je hier de meeste tijd aan zult besteden. De queesten verschillen enorm: van het vermoorden van een reusachtige hagedis tot het verzamelen van flora en fauna. Zodra je een opdracht gekozen hebt, ga je de wijde wereld in en probeer je je missie succesvol te voltooien.

De grote wereld is opgedeeld in diverse kleinere gebieden. Deze hebben thema's als ijs en vuur en het ligt aan de quest welke wereld je zult gaan bezoeken. Je bent hier vervolgens vrij om aangrenzende gebieden te doorgronden, wat je doet door naar de rand van je locatie te lopen. Vervolgens krijg je een heel kort laadscherm te zien, maar deze belemmert het spelverloop niet. Toch is het jammer dat de game niet één grote, open wereld betreft, maar het komt de overzichtelijkheid van het spel wel ten goede. Wat opvalt aan de werelden van Monster Hunter 4 Ultimate, is dat ze dynamischer aanvoelen dan voorheen. Iedere vlakte kent zijn eigen details en het voelt zonder meer allemaal uniek. Dit werd gelijk duidelijk in de eerste wereld genaamd de Ancestral Steppe, waar hunters op flinke muren kunnen klimmen en grotten vol Jaggi-monsters kunnen doorkruisen. Ontdekking is hier het codewoord en Monster Hunter doet zonder meer zijn best om het als een action-adventure over te laten komen. Je speelt de quests niet meer in mini-sandboxes, maar kleurrijke en strak getrokken werelden. Het voelt leuker voor de speler, maar dat maakt het niet minder een uitdaging om te weten waar je heen moet. Het is hierbij belangrijk om je kaart in de gaten te houden. Deze vertelt je wat de verschillende gebieden in een wereld zo in hun mars hebben. De kaart kun je zowel op het bovenste als onderste scherm plaatsen, zodat je de ervaring naar eigen inrichting vorm kunt geven. Je kunt op het touchscreen ook andere informatie meer toegankelijk maken, zoals je huidige voorwerpen en wat je moet doen om de quest te voltooien. Dit houdt het bovenste scherm vrij voor het gevecht en dat is bijzonder fraai.

Een pittig gevecht Naast de verbeteringen in de werelden, is het bewegen van het personage nog verfijnder. De jager kan sneller rennen over het speelveld en zal actief springen als hij/zij van rotsen naar beneden valt. Over springen gesproken: hunters kunnen zelf sprongen maken en dit zorgt voor meer vrije bewegingen in het heetst van de strijd. Deze strijd zal geleverd moeten worden tegen ongeveer honderd verschillende creaturen en dat is het grootste aantal ooit in een Monster Hunter-game. Ga nu echter niet zitten denken dat de monsters nu makkelijker zijn om te verslaan: er komt nog steeds een hoop strategie en planning bij kijken. Tijdens de gevechten zul je je eerst tegen de monsters moeten verdedigen, zodat je goed hun patronen kan leren en eventuele openingen kunt bespeuren. De krijger heeft metertjes voor zijn of haar levenskracht en voor het uithoudingsvermogen, maar het monster heeft dit niet. Hierdoor blijft het giswerk hoeveel kracht je er precies in moet stoppen om het beest te verslaan. Er zijn zo heel veel dingen waar je op moet letten, iets wat typerend is voor een Monster Hunter-game en zo ook de ervaring fris houdt. Je hebt met Monster Hunter 4 Ultimate wel meer het idee dat je recht op het creatuur af moet gaan, een goed pak slaag moet uitdelen en dan snel een rustig plekje op moet zoeken. Het zorgt meer afwisseling tussen alle strategie door, wat een schone zaak betreft! Daarnaast is de keuze van je wapen uitermate belangrijk. Naast de twaalf verschillende opties die al bestonden, zijn er twee gloednieuwe soorten aan toegevoegd. Ze blijken leuke nieuwe mogelijkheden, al was het beter om gebruik te maken van eerder verkregen kennis. Wanneer je snel over het speelveld wil bewegen, ben je verplicht een licht wapen met je mee te dragen. Een goed voorbeeld hiervan is het zwaard en schild, die tevens een gebalanceerde combinatie qua defensie en offensief leveren. Ben je echter meer van het zwaardere geschut en maakt snelheid je niets uit, dan kun je voor een grote hamer gaan of een zwaar booggeweer. Het is per missie wikken en wegen, maar het goede van alles is dat je vrij bent in een keuze. Het is plezierig om hiermee te experimenteren en te kijken wat je persoonlijk het beste ligt.

Zoveel te doen, zoveel te zien Uiteraard kent Monster Hunter 4 Ultimate een bizar grote collectie aan quests. De verschillende dorpen hebben hun eigen selectie en daarnaast vind je er nog meer in de Gathering Hall, waar je samenkomt voor multiplayer. Het is hier dat je er op uit gaat om samen te vechten in missies, arena-gevechten tegen monsters of speciale Expeditions. De Expeditions veranderen de map lay-out elke keer dat je speelt en door de verscheidenheid aan doelen is het een vrij unieke optie. Je kunt alleen (of samen met je offline kattenvrienden) de strijd aangaan, lokaal samenkomen of ver weg elkaar op het internet treffen. Elke optie werkt uitermate soepel, maar het hoogtepunt is de online multiplayer en dat valt niet te ontkennen. Voorheen was het zo dat je dit alleen maar op een omslachtige manier kon bewerkstelligen, maar Monster Hunter 4 Ultimate doet het in-game zonder enige moeite. Je staat binnen de kortste keren bij elkaar op de stoep en strijdt met elkaar om verscheidene opdrachten tot een goed einde te brengen. Het is een unieke ervaring en door de hoeveelheid aan content zul je zeker niet snel klaar zijn met je vrienden. Uiteraard hoef je niet online of lokaal te spelen, maar het maakt de missies wel gemakkelijker. Daarnaast verdeel je de buit en dat is nooit een slechte deal! Graphics en geluid Monster Hunter 4 Ultimate is gemaakt voor de Nintendo 3DS. Het straalt op de schermen van het systeem en is een goed voorbeeld voor andere ontwikkelaars. De game loopt als een zonnetje met een stabiele framerate en solide vormgeving. Als je de 3D-slider omhoog gooit, krijgt alles ook nog eens extra diepte en ziet het er nog prachtiger uit. Het sound design is, zoals met andere Monster Hunter-spellen, te omschrijven als fantastisch. Er is een grote variatie aan deuntjes in de soundtrack en ze zouden niet misstaan op een draagbare muziekspeler. Vooral de muziek in de dorpen zijn uiterst doeltreffend en slaan een rustige toon aan die spelers zal aanspreken. De effecten in de omgevingen verdienen zeker ook een pluim met zeer natuurlijke geluiden voor watervallen, bossen en open vlaktes. De overtuigende schreeuwen van de monsters maken het geheel af en zorgen voor een festiviteit in het gehoor.

Spelen met of zonder New Nintendo 3DS Monster Hunter 4 Ultimate verschijnt op de lanceerdatum van het New Nintendo 3DS-systeem. Het spel is absoluut goed speelbaar op reguliere systemen en als je Monster Hunter 3 Ultimate hebt gespeeld, weet je precies wat je kunt verwachten. Er zijn echter duidelijke voordelen aan het spelen op de nieuwe handheld. Zo kun je gebruik maken van de C-stick, wat spelers in staat stelt om de camera op een solide manier te besturen. De positie van de stick maakt het switchen tussen camera en gameplay simpel, wat doeltreffend kan zijn in de hectische momenten. Je kunt uiteraard de Circle Pad Pro op de reguliere Nintendo 3DS gebruiken, maar het vroeg bij Monster Hunter 3 Ultimate toch om wat gewenning. Buiten dat om zijn sommige textures vele malen scherper op de New Nintendo 3DS. Objecten kennen een betere schaduw en bijvoorbeeld de grond textures zijn nog verfijnder tijdens al dat geweld. Mocht je de keuze hebben, dan zijn er absoluut redenen te bedenken waarom een keuze voor het nieuwe systeem slim is. Conclusie Monster Hunter 4 Ultimate is precies wat het zegt in de titel. Dit ultieme avontuur voor je Nintendo 3DS kent vele verbeteringen ten opzichte van de vorige delen en je zult er vele uren aan speelplezier mee beleven. Met unieke opties voor de multiplayer en een dynamische structuur zal het zelfs na vele uren niet gaan vervelen. De enige smet op het geheel is dat de opening veel te makkelijk is voor de veteraan, maar na een uur of twee zijn zij ook al snel om. Monster Hunter 4 Ultimate is Capcom's grootste overwinning in een lange tijd en dat maakt het de perfecte lanceertitel voor de New Nintendo 3DS in Europa.

N1 Score: 9

+ ["Game komt aardig snel op gang","Vele prachtige werelden en gebieden","Variatie als het aankomt op tactisch spel","Groot aantal wapens, monsters en missies","Solide multiplayer-opties voor lokaal en online","Geknipt voor de New Nintendo 3DS"]

- ["Begint allemaal wat makkelijk"]

Gekoppelde games

Monster Hunter 4 Ultimate (Nintendo 3DS)