[Review] Geschreven door Mark op 2015-02-24 23:59:24

Puzzle Monkeys

Puzzle Monkeys is een puzzelspel voor de Wii U eShop, dat elementen leent uit verschillende games uit hetzelfde genre en deze samenvoegt. Zo zijn er vallende blokken in de game verwerkt die afkomstig lijken te zijn van het welbekende Tetris en doet ook Candy Crush Saga, het populaire mobiele spel, enigszins zijn aantrede in Puzzle Monkeys. De grote vraag is echter of ontwikkelaar Log Games er goed aan heeft gedaan om elementen uit verschillende games samen te voegen of er beter aan had gedaan om zelf wat meer elementen te bedenken. Want hoewel Log Games apetrots is op haar spel, is het maar afwachten of de spelers Puzzle Monkeys waarderen. In Puzzle Monkeys is het de bedoeling dat je alle blokjes met apenhoofden in het spel wegspeelt. Dit kan in twee verschillende speelmodi: Mode A en Mode B. In Mode A gebruikt Puzzle Monkeys net als Tetris een rechthoekig veld, waar van bovenaf vierkante blokken naar beneden vallen. Deze blokken bestaan elk weer uit vier kleinere gekleurde blokjes en hiervan moet je er drie op één rij weten te krijgen. In totaal zijn er vier kleuren: rood, blauw, geel en groen. Het veld is al lichtelijk opgevuld met gekleurde blokjes waar een apenhoofd op staat en die één van de vier kleuren als achtergrond kennen. Het grote vierkant blok dat naar beneden valt, is de sleutel om de blokken te vernietigen. Als er drie blokjes horizontaal, verticaal of diagonaal op een rij liggen, verdwijnt de rij en levert dat punten op. Mocht een apenblokje zich ook in diezelfde rij bevinden, dan zal ook deze verdwijnen. Wanneer je een level gehaald hebt, ga je automatisch door naar het volgende niveau.

Mode B heeft hetzelfde doel als Mode A: je moet wederom alle apenblokjes in het speelveld wegspelen. Deze keer vallen er echter geen vierkante blokken naar beneden, maar zal er bovenin het speelveld vanaf de rechterkant een horizontale rij gevormd worden van blokken. In deze reeks zitten af en toe lege plekken. Als de rij van blokken de linkerkant van het veld raakt, zal deze automatisch naar beneden vallen. Aan beide zijkanten van het speelveld staan vier grote blokken, met dezelfde kleuren als de kleine vierkante blokjes. Wanneer je op één van die blokken drukt op de Wii U GamePad, dan zullen alle blokjes met dezelfde kleur in de horizontale rij kapot gaan. De rest van de rij valt ongehinderd naar beneden. Doordat slechts deze twee modi in het spel verwerkt zijn, wordt het spel snel saai en repetitief. Het doel van beide modi is hetzelfde en de manier waarop de blokken het speelveld betreden, maakt de variatie in het spel niet heel veel groter. Na enkele minuten is daarom de uitdaging en de motivatie weg. Simpel, simpeler, simpelst, of toch niet? De simpliciteit van Puzzle Monkeys blijft niet alleen bij de gamemodi opgemerkt, maar schijnt ook flink door in de menu’s van het spel. Deze menu’s zien er allemaal ontzettend kaal uit en weten niet uit te nodigen om het spel überhaupt op te starten. Wanneer het eerste menu doorlopen is, zal je al snel eenzelfde menu tegenkomen en het hart zinkt pas echt in je schoenen wanneer het volgende menu wederom een dieptepunt aan eenvoud kent. De menu’s geven je de keuze tussen speelmodi, snelheid, achtergronden, muziek en niveau. Er zijn negen niveaus waaruit gekozen kan worden en elk hiervan verhoogt het aantal blokjes dat moet worden weggespeeld met negen. Zo zijn er in de gemakkelijkste moeilijkheidsgraad negen apenblokjes te vinden en op het hoogste niveau 81. Het doorlopen van het menu en het laden van het spel duurt allemaal vrij lang, zeker voor een simpel menu als in Puzzle Monkeys. Door lelijke en simplistische effecten, zoals ronddraaiende knoppen, loopt de laadtijd op, waardoor uiteindelijk de zin om het spel te spelen langzaamaan wegzakt en er juist irritaties worden opgewekt.

Alles in het menu wordt bestuurd door middel van het touchscreen van de Wii U GamePad. Mode A is te spelen zonder, terwijl Mode B vereist om het touchscreen te gebruiken. In Mode A kun je met de ZR- en ZL-knoppen en de ABXY-knoppen de vallende blokken laten draaien. De D-Pad wordt gebruikt om de positie van de blokken te bepalen en om ze sneller of onmiddellijk naar beneden te laten vallen. Echter kun je ook in Mode A de grote blokken aan de zijkant van het speelveld gebruiken om een deel van de vierkante blokken die vallen kapot te maken. Dit is alleen niet altijd even gemakkelijk om te gebruiken, doordat er dan constant gewisseld moet worden tussen touchscreen en fysieke knoppen. Tevens is er met deze manier van spelen niet echt de mogelijkheid om op de televisie te kijken, wat jammerlijk is van de mooiere graphics. Verder is het jammer dat de analoge sticks niet gebruikt kunnen worden voor het plaatsen van de blokken. Het ergste element in het spel is dat er totaal geen uitleg van de knoppen gegeven wordt, wanneer Puzzle Monkeys voor het eerst gespeeld wordt. De aap komt pas uit de mouw op het moment dat de speler zelf op zoek gaat in het menu naar uitleg van het spel. Heel de simpelheid van Puzzle Monkeys wordt hierdoor teniet gedaan. Op de zomerse tour Puzzle Monkeys kent een kleurrijk en vrolijk uiterlijk dat tevens goed is vormgegeven. Alles wordt in het thema van zon, zee en strand op het scherm gepresenteerd. Daarnaast past de muziek in het spel goed bij het thema en de simpelheid van de game zelf. Er zijn drie verschillende liedjes waaruit gekozen kan worden. Zo kan een langzaam nummer gekozen worden, een snel liedje of een muziekje dat er een beetje tussenin hangt. De muziek begint echter wel al snel te vervelen, aangezien er maar weinig afwisseling is. Een uitbreiding van het arsenaal aan muziekstukken zou hier wellicht een leuke verandering in hebben gebracht.

Conclusie Puzzle Monkeys heeft goed geprobeerd om gamers aan te trekken met een zomerse look, maar het spel zelf is niet zo indrukwekkend. De besturing komt niet altijd even logisch over, waardoor ook het spelen op de televisie niet altijd even gemakkelijk is. Daarentegen ziet Puzzle Monkeys er grafisch wel goed uit, zeker op het grote scherm. De muziek is echter alleen de eerste paar minuten draaglijk om aan te horen, maar nadien eerder verschrikkelijk dan aangenaam. Voor de speler die graag puzzelt en van Tetris-achtige games houdt, zal dit een vermakelijk spel zijn. De overige groep gamers zal helaas snel verveeld raken door dit spel en zal deze game eerder voor aap vinden staan.

N1 Score: 4

+ ["Goede vormgeving"]

- ["Lange laadtijden","Weinig variatie in muziek","Geen uitleg van knoppen aan begin van het spel","Wordt snel saai door te weinig diepgang"]

Gekoppelde games

Puzzle Monkeys (Wii U eShop)