[Preview] Geschreven door Patrick op 2015-02-26 16:01:00

Mario Party 10

De Mario Party-reeks gaat ondertussen al vele jaren mee. Zo kwam de originele Mario Party voor de Nintendo 64 in 1998 uit. Zeventien jaar later zijn we bijna aangekomen bij de release van het tiende deel in deze reeks die hoogtepunten en dieptepunten kende. Met een vernieuwde aanpak in Mario Party 9 op de Wii in 2012 wist Nintendo jong en oud te verrassen na enkele mindere Mario Party-games uitgebracht te hebben. De grote vraag is nu of ze deze positieve lijn met Mario Party 10 doorzetten. De verwachtingen voor deze jubileumuitgave zijn dan ook erg hoog. Opvallend is de keuze om van Mario Party 10 geen full-priced spel te maken. Of dit afdoet aan de kwaliteit valt nog te bezien. Wij zijn ondertussen aan de slag gegaan met de vele minigames. Mario Party is een partygame pur sang en is het beste te genieten met drie, of in dit geval vier, vrienden, wat altijd leuker is dan tegen AI spelen. Toch heeft Nintendo altijd nog wel wat spelelementen toegevoegd waardoor je ook in je eentje een leuke speelervaring kunt hebben. Mario Party 10 kent weer verschillende unieke speelborden waar je de strijd tegen elkaar aangaat of in de nieuwe Bowser Party voor de grote boze Bowser moet vluchten door samen te werken. Dit alles doe je door een dobbelsteen te gooien. Het aantal ogen dat je gooit komt overeen met het aantal posities dat je op het speelbord vooruit gaat. Het speelbord kent verschillende soorten vakjes met verschillende eigenschappen. Zo heb je in Mario Party 10 blauwe vakjes waar je een speciale dobbelsteen kunt verdienen, vakjes waarop een minigame start en vakjes met een uitroepteken waardoor een special evenement geactiveerd wordt. Naast de Party Mode en de Bowser Party heeft Nintendo de amiibo Party-modus toegevoegd. Deze modus staat in het teken van het amiibo-fenomeen dat Nintendo met de komst van Super Smash Bros. for Wii U gelanceerd heeft. Van de Party Mode hebben we ondertussen een goede eerste indruk.

Weer in hetzelfde bootje Voor de Party Mode is ditmaal wederom gekozen voor de opbouw van Mario Party 9. Zo zit met je tegenstanders in hetzelfde bootje en ga je een lineair speelbord af naar de finish. Je kunt niet instellen hoeveel beurten een speelbord duurt en ook lijken de minigames door deze aanpak een stuk minder aanwezig en dat is erg jammer. Bij Mario Party draait het om de minigames, maar die speel je vrij weinig in één speelbord. Je brengt zodoende de meeste tijd door op het speelbord en dat valt niet geheel in de smaak. De variatie in speelborden is groot, de Party Mode kent vijf unieke speelborden en nog enkele extra modi waarin het uitsluitend draait om minigames. Het eerste speelbord is in Mushroom Kingdom-stijl, met het kasteel van Peach op de achtergrond, er is een speelbord dat zich geheel onderwater afspeelt en ook een speelbord gevuld met lava mag niet ontbreken. Ieder kennen ze enkele unieke gameplay-elementen die ervoor zorgen dat ze een unieke feeling met zich meebrengen. Zo moet je op het speelbord met lava Bowsers vuuraanval zien te ontwijken door op de juiste vakjes terecht te komen. Gooi een ongelukkig aantal ogen dan ben je ineens de helft van je verzamelde sterren kwijt en dat is net voor het einde niet wenselijk.

Er zitten veel minigames in Mario Party 10 en dat is iets wat we alleen maar kunnen toejuichen. Het gros is erg vermakelijk maar ook erg herkenbaar van eerdere delen. Veel oude bekende minigames komen terug in een nieuw jasje. Dat is op zich niet heel erg maar het gevoel dat alles net even wat simpeler gemaakt is, is helaas wel aanwezig. Er zijn sommige minigames die bijna niet te doen zijn en er zijn minigames die gewoon niets voorstellen. De besturing is vaak niet meer dan, druk op de A-knop of beweeg met de D-pad terwijl je met de 2-knop kunt springen. Partygame pur sang Tot nu toe voel je wellicht een duidelijke negatieve ondertoon in deze hands-on en dat klopt ook. De Party Mode valt met de Mario Party 9 opbouw in herhaling en in je eentje is er eigenlijk nauwelijks iets te doen. Echter las je al dat Mario Party 10 een party game pur sang is, die het beste te vertoeven is met drie of vier vrienden en de eerste indrukken van het samen spelen zijn erg positief. Vooral de minigames waarbij je elkaar een hak kunt zetten vallen goed in smaak. Mario Party staat hoe dan ook garant voor leuke avonden op de bank met vrienden en daar doet dit tiende deel niets aan af. In de Party Mode strijd je tegen elkaar en degene die aan het einde de meeste sterren heeft verzameld wordt gekroond tot Super Star. Vele gemene blikken vliegen tijdens het spelen door je huiskamer daarvan ben je verzekerd.

Voorlopige conclusie De eerste indrukken van Mario Party 10 zijn overwegend negatief. Het lijkt erop dat Nintendo niet heeft uitgepakt voor deze jubileumuitgave en dat is jammer. Dit zou zomaar eens één van de redenen kunnen zijn waarom dit ook geen full-priced game is. In de Mario Party-reeks draait het om de minigames en ook dit keer zijn de minigames, zeker met vrienden, erg vermakelijk. Toch zijn de minigames die ondertussen voorbij gekomen zijn wel erg simpel en er mist een zekere flair die in sommige andere Mario Party-games wel aanwezig was. De Party Mode die normaal gesproken vol met minigames zou moeten zitten stelt daarin ook teleur. Eén speelbord in Party Mode duurt gemiddeld dertig minuten en van die dertig breng je het merendeel door op het speelbord. De unieke set-up van Mario Party 9 werkte voor de Wii erg goed maar valt nu in herhaling. Grafisch is er tot dusver niets aan te merken op Mario Party 10 en ook qua geluid zit het wel snor. Wellicht kunnen de overige modi nog iets aan deze negatieve eerste ervaringen veranderen maar voor nu zijn de verwachtingen naar beneden bijgesteld.

Gekoppelde games

Mario Party 10 (Wii U)