[Preview] Geschreven door Daan op 2015-03-05 15:00:00

Xenoblade Chronicles 3D

Het is drieënhalf jaar geleden sinds we Xenoblade Chronicles mochten verwelkomen voor de Wii. Deze reusachtige Role Playing Game stond garant voor urenlang rondzwerven in een prachtige wereld. Met een groot aantal queesten, een uniek gevechtssysteem en een meeslepend verhaal was het één van de allerbeste Wii-spellen ooit. Voor Nintendo smaakte dit succes naar meer en zo werd er besloten om dit avontuur naar de New Nintendo 3DS te porten. Xenoblade Chronicles 3D is het eerste exclusieve spel voor dit nieuwe systeem en daarmee pakt het gelijk een grote. De vraag is echter of de ervaring wel zo goed vertaald naar een kleiner scherm. Van console naar handheld In deze preview liggen de zaken toch wat anders. Normaliter wordt de potentie van een game aangekaart, maar dat is moeilijk aangezien Xenoblade Chronicles zich al flink heeft bewezen. Het spreekt boekdelen dat we het origineel met een 9,6 beoordeelden. Waar puur de grootste verschillen liggen, is dat het nu op een handheld wordt gespeeld en dit als de eerste ware test van de New Nintendo 3DS wordt beschouwd. Aan de content van de game, die ontzettend diep gaat, is geen steek veranderd en dat is een heel positief punt. Om een game te hebben waar je potentieel honderd uur in gaat stoppen is fantastisch, maar maakt dit de game wel geschikt voor onderweg?

De eerste reactie van velen is dat ze het liever op een televisie spelen en deze reactie is erg begrijpelijk. Er gaat niets boven de diepte in staren, een controller in je handen en de knop op oneindig zetten. Wat deze port echter zo goed doet, is dat dit gevoel van diepgang nooit en te nimmer verloren gaat. Hoewel het allemaal op een kleiner formaat wordt weergegeven, zijn de werelden nog steeds een lust voor het oog. De dialogen, cutscenes en interacties tussen de verschillende personages komen duidelijk en haarfijn over en je mist niets van het grootse en meeslepende verhaal. Wat wel dan weer jammer is, is dat je alleen voor de Engelse stemmen kunt kiezen en dat is een groot gemis. Naast het gevoel telt ook dat je op elk gegeven moment kunt opslaan en dit maakt de game niet onaangenaam voor die dertig minuten in de trein. De klik Xenoblade Chronicles is altijd een uitdagend spel geweest en de 3D-port verandert daar tot nu toe vrij weinig aan. Waar nieuwkomers en veteranen aan zullen moeten wennen is hoe het gevechtssysteem voelt op de New Nintendo 3DS. Gezien de knoppen anders liggen dan de verschillende Wii-controllers is het de eerste paar uur flink zoeken totdat je het goed door hebt. Xenoblade Chronicles 3D kent een dynamisch gevechtssysteem en de verschillende personages zullen automatisch aanvallen terwijl je verschillende commando's kiest. Deze aanvallen kies je door met het D-Pad de opties door te scrollen en dat is niet handig als je gevaar uit de weg wilt gaan. De Circle Pad, die er net boven ligt, zal je los moeten laten en dit maakt een zet van de tegenstander gemakkelijk. Je zult er een goede balans in moeten vinden en het duurt wel even voordat je dit probleem de baas bent.

Buiten dit probleem om speelt Xenoblade Chronicles 3D vrij lekker weg. Dit is vooral te merken als je in de werelden rondloopt en ze beetje voor beetje verkent. Het bewegen met de Circle Pad voelt soepel en alle knoppen om het systeem worden optimaal benut om je extra mogelijkheden te verschaffen. Zo kun je met ZL-toets de camera op nieuwe manieren besturen, terwijl je met ZR heel snel de kaart te voorschijn kan laten toveren. Daarnaast werkt de C-Stick uiterst soepel in de game en draait het de camera op de juiste snelheid rond. Naast Monster Hunter 4 Ultimate is deze game het beste excuus om de extra besturingsmogelijkheid in te zetten. Het touchscreen biedt vrij weinig unieke aspecten, maar je vindt er vooral nuttige informatie. Zo kun je de status van de personages in één oogopslag zien en een mini-map aanschouwen zodat je weet waar je naar toe moet. Nieuwe extra's Spelers hebben op de New Nintendo 3DS toegang tot de ''Collection Mode'' in het hoofdmenu. Door speciale tokens te verkrijgen kun je muziek en 3D-modellen uit Xenoblade Chronicles ontgrendelen. Je hebt in het begin alleen toegang tot een select aantal, maar spelenderwijs zullen er meer deuren voor je open gaan. Het grootste probleem is dat de tokens aardig moeilijk te verkrijgen zijn. Je krijgt er drie voor het inscannen van de amiibo van Shulk, twee voor elke speler die je ontmoet via StreetPass en één voor vijf Play Coins. In eerste instantie lijkt dat niet verkeerd, maar het verbruiken van één token garandeert geen nieuw voorwerp. De developers zijn wat sneaky geweest hierin en mocht je liever zekerheid willen, dan zal je drie tokens moeten inzetten. Hoewel het leuk is om dagelijks iets vrij te spelen met de Shulk-amiibo, was het fijner geweest als je iets meer kreeg voor de moeite.

Graphics en geluid Xenoblade Chronicles 3D ziet er prima uit op de schermen van de New Nintendo 3DS. Er is een goed gevoel van diepte, al is de lagere resolutie een beetje merkbaar. Het is niet zo'n stralend spektakel, maar het doet zijn werk goed genoeg. De gezichten van de personages hadden allemaal wat meer verdiend, want die zijn verreweg van perfect. Xenoblade Chronicles 3D maakt ook gebruik van de 3D-effecten van het systeem, maar het voegt nauwelijks wat toe. Er zijn wat elementen die duidelijk naar voren komen, maar de werelden maken dit aspect niet zo heel bijzonder. Wat wel bijzonder is dat de titel vloeiend loopt en dat de game lekker vlot speelt, wat het helemaal niet zo verkeerd maakt. De muziek, geluidseffecten en voice acting zijn nog steeds van hetzelfde kaliber als op de Wii. De interessante dialogen en meeslepende deuntjes brengen je in vervoering en je wilt het gewoon blijven spelen. Mocht je even geen zin om te struinen, dan kun je naar de Collection Mode gaan. Hier kun je een muziekstuk aanzetten, een koptelefoon erin pluggen en de New Nintendo 3DS zelf sluiten. Zo stopt het plezier nooit!

Voorlopige conclusie Xenoblade Chronicles 3D lijkt bijna dezelfde game te blijven als een aantal jaar terug. Er zitten wat minpuntjes aan de port, maar het grote geheel telt hier zonder meer. Dit bijzondere avontuur zal zijn poorten openen voor een nieuw publiek en deze zullen hopelijk smullen van de vele uren aan speelplezier. Hoe de port uiteindelijk zal uitpakken moeten we nog afwachten, maar de eerste indrukken zijn toch wel positief te noemen!

Gekoppelde games

Xenoblade Chronicles 3D (Nintendo 3DS)