[Review] Geschreven door Daan op 2015-03-25 15:00:00

Xenoblade Chronicles 3D

In onze preview voor Xenoblade Chronicles 3D gingen we al diep op de titel in. De eerste tien uur bleken vermakelijk, interessant en het speelde allemaal lekker weg op de New Nintendo 3DS. Nu is het einde van de game bereikt en is elke hoek uitgepluisd om een laatste oordeel te kunnen vellen. Is het wederom vermakelijk om diep in de game te duiken of kan de Wii-versie beter weer uit de kast worden getrokken? Xenoblade Chronicles 3D is de ware test voor dit nieuwe systeem en het kan zich niet bepaald een misstap veroorloven!

Verhaal om lief te hebben Het verhaal in Xenoblade Chronicles 3D draait om Shulk en zijn vrienden. Ze leven op de fossiel van de grote god Bionis en staan bekend als een ras genaamd Homs. Ze kunnen gezien worden als redelijk normale mensen, al leven ze in een wereld die meer verbonden is met de natuur. De Mechon proberen deze balans te verstoren en hun enige doel is om de Homs geheel uit te moorden. Hun basis is gevestigd op de duistere wederhelft van Bionis genaamd Mechonis en dat is geen fijne locatie. De strijd tussen beide zijden wordt je vanaf het eerste moment duidelijk en het laat zware slag zien van een jaar geleden. De rust lijkt uiteindelijk te zijn teruggekeerd, maar schijn bedriegt en de Mechon keren terug voor meer dodelijke slachtoffers. Na een bloedige slag gaan Shulk en zijn vriend Reyn op pad om de werelden te verkennen en de gehate machines te vernietigen. Het verhaal van Xenoblade Chronicles is uiterst fraai vormgegeven. De game kent een groot aantal cutscenes en dialogen om het gehele verhaal interessant te houden. Er zijn rustige momenten tijdens het reizen door de wereld, maar alle momenten die ertoe doen staan als een huis. Van de bloedstollende strijd tegen de Mechon tot aan tijden waarop je de verschillende personages beter leert kennen, alles is tot in de puntjes verzorgd. De game bevat traditionele Engelse voice acting. Er waren een paar stemmen waar je je licht aan zal ergeren, maar het wordt nooit te vervelend. Toch is het jammer dat de Japanse stemmen uit het pakket zijn gevist, want er zullen mensen zijn die op het op de originele manier willen blijven spelen. Heb je moeite met de Engelse stemmen, dan kun je zo nodig de Engelstalige ondertiteling lezen en het allemaal blijven volgen tot het einde!

Geen hout veranderd Xenoblade Chronicles 3D is ten opzichte van het origineel geen steek veranderd en dat is uiterst positief te noemen. De game kent een uitgestrekte wereld en waar je kunt gaan en staan waar je wilt, wat aantrekkelijker klinkt dan een reguliere Role Playing Game deze dagen. Gezien dit een RPG betreft, is dit een wereld gevuld met quests, waar je ook komt. Je zult er een flink aantal moeten voltooien om het verhaal verder uit te diepen, maar er is gelukkig een groot aantal sidequests te vinden. Je zult nauwelijks quests tegenkomen die niet leuk zijn om te voltooien en dat maakt Xenoblade gelijk zo verslavend. Je kunt wel lief en braaf het verhaal blijven volgen, maar op een gegeven moment ga je toch je neus achterna. Vanaf dat moment gaat de wereld werkelijk voor je open en ga je vooral lekker doen waar je zelf zin in hebt. Het is een verrijking voor het genre en een aanwinst voor Nintendo 3DS-speler die regelmatig een half uur in de trein zit. Je kunt snel iets ondernemen, de game opslaan en doorgaan met je dag. Dat perspectief maakt de New Nintendo 3DS-versie zo fraai om bij je te hebben en het is een zegen dat hij bestaat. Daarnaast is het nooit alsof je iets verliest in de overstap naar de handheld. Het gevoel van diepgang is nooit en te nimmer verloren gegaan en dat laat maar weer zien hoe sterk het spel zijn mannetje staat. Hoewel het allemaal op een kleiner formaat wordt weergegeven, zijn de werelden nog steeds een lust voor het oog.

Toch wat gewenning De eerste paar uur zul je besteden aan het leren van alle systemen die het spel te bieden heeft en dat is geen slappe hap. Dit geldt vooral voor het gevechtssysteem, want het is niet je reguliere turn-based RPG. Xenoblade Chronicles 3D kent een dynamisch gevechtssysteem en de verschillende personages zullen automatisch aanvallen terwijl je verschillende commando's kiest. Deze commando's, arts genaamd, zijn sterkere aanvallen die een status toekennen aan je personage of je vijand. Zo zijn er zwaardslagen om vijanden om te gooien, te laten bloeden of te bevriezen. Het is erg belangrijk om tijdens de gevechten je positie in de gaten te houden. Zo zullen bepaalde aanvallen meer schade aanrichten als je een gerichte plek van de tegenstander raakt. Jij en je computergestuurde vrienden moeten samenwerken om een vijand snel klein te krijgen en dat is een vrij uniek gegeven. Er zijn games die met vergelijkbare elementen werken, maar je hebt ze in Xenoblade allemaal nodig om succesvol te zijn. Hoewel beide versies identiek werken in dat opzicht, is er toch een ding dat aangemerkt moet worden. In de New Nintendo 3DS-versie moet je de aanvallen met het D-Pad selecteren en dat is niet handig als je gevaar uit de weg wilt gaan. De Circle Pad, die er net boven ligt, zal je los moeten laten en dit maakt een zet van de tegenstander gemakkelijk. Je zult er een goede balans in moeten vinden en het duurt wel even voordat je dit probleem de baas bent. Het zal helemaal zuur zijn voor de Wii Remote plus Nunchuk spelers van het origineel, want een andere optie is er simpelweg niet. Buiten dat specifieke probleem om speelt Xenoblade Chronicles 3D wel lekker weg op het nieuwe systeem. Het bewegen met de Circle Pad voelt soepel en alle knoppen op het systeem worden optimaal benut om je extra mogelijkheden te verschaffen.

Graphics en geluid Xenoblade Chronicles 3D ziet er prima uit op de schermen van de New Nintendo 3DS. Er is een goed gevoel van diepte, al is de lagere resolutie een beetje merkbaar. Het is niet zo'n stralend spektakel, maar het doet zijn werk goed genoeg. De gezichten van de personages hadden allemaal wat meer werk verdiend, want die zijn verre van perfect. Xenoblade Chronicles 3D maakt ook gebruik van de 3D-effecten van het systeem, maar het voegt nauwelijks wat toe. Er zijn wat elementen die duidelijk naar voren komen, maar de werelden maken dit aspect niet zo heel bijzonder. Wat wel bijzonder is, is dat de titel vloeiend loopt en dat de game lekker vlot speelt, wat het helemaal niet zo verkeerd maakt. Wat je ook als aangenaam kunt bestempelen is hoe kort de laadtijden zijn in Xenoblade Chronicles 3D. Je ziet dit vooral als je de game opstart, bepaalde events inlaadt of gebruikmaakt van de fast-travel optie. De game kent een grote rits aan landmarks en als je die hebt bezocht, komen ze beschikbaar op je kaart. Zo hoef je je niet helemaal suf te lopen en kan je al snel de weg vervolgen door op een landmark te klikken. Mocht je ervoor kiezen om het spel op een reguliere manier te spelen zonder hulpmiddelen, dan zul je nauwelijks laadtijden tegenkomen. Sommige aspecten in de wereld komen dan alleen tevoorschijn als je dichterbij komt, maar de actie stopt nooit en te nimmer. Voor een game met de grote schaal van Xenoblade Chronicles, hebben de developers van de New Nintendo 3DS port dat heel slim aangepakt.

De muziek, geluidseffecten en voice acting zijn nog steeds van hetzelfde kaliber als op de Wii. De interessante dialogen en meeslepende deuntjes brengen je in vervoering en je wilt het gewoon blijven spelen. Conclusie Xenoblade Chronicles 3D kent zeker wat minpuntjes, maar het is een aanschaf waardig. De game ziet er niet te spectaculair uit en de game vraagt wat gewenning op het kleinere scherm. Als je dat kan overbruggen, staat er een groots avontuur op je te wachten waar je uren mee bezig kunt zijn. Met een grote uitgestrekte wereld, een flink aantal quests en vele interessante systemen weet dit spel te blijven boeien en dat lukt niet iedere Role Playing Game. Het feit dat je het avontuur overal kunt opslaan maakt het zo perfect voor de New Nintendo 3DS. Het is een exclusive die aanspreekt en je gaat gelijk hopen dat meer titels de overstap zullen maken.

N1 Score: 8.3

+ ["Groots avontuur waar je makkelijk 100 uur in kunt stoppen","Zeer korte laadtijden","Speelt goed weg op de New Nintendo 3DS","Interessant verhaal en wereld","Opslagsysteem maakt snelle speelrondes mogelijk","Fantastische selectie qua muziek","Vele vrijheiden en features"]

- ["3D-effecten voegen nauwelijks wat toe","Game ziet er niet te overweldigend uit","Aanvallen selecteren is niet zo fijn als op de Wii","Geen Japanse stemmen is toch wel een gemis"]

Gekoppelde games

Xenoblade Chronicles 3D (Nintendo 3DS)