[Special] Geschreven door Nathan op 2015-04-02 18:00:00

Nintendo Direct 02.04.2015 - de nabeschouwing

De Nintendo Direct van gisterenavond: na afloop lag ik wakker van de adrenaline. Wat een aankondigingen! Ik begon de uitzending met enige scepsis. De Nintendo Direct van 14 januari had al een aantal mooie momenten en ik verwachtte dat het deze ronde in kwestie van trailertje hier, releasedatum daar zou worden. Er waren genoeg games aangekondigd voor de komende maanden, alleen de releasedata ontbraken nog. Echter, nu, nadat deze Nintendo Direct heeft plaatsgevonden ben ik weer de Nintendo-fanboy die ik bij de release van Mario Kart 8 of Super Smash Bros. for Wii U was. Shibata is mijn Sinterklaas. En ik zal uitleggen waarom!

Are you ready for the next battle? Laten we bij het begin beginnen. De Nintendo Direct begon met een spectaculaire openingstrailer omtrent Mewtwo. De Pokémon met nummer 150 wordt door vele fans, waar ik er één van ben, al sinds de aankondiging van de vechtspellen gemist en nu is eindelijk duidelijk geworden dat hij vanaf 15 april kan worden gedownload in Super Smash Bros. door Club Nintendo-leden. Andere spelers zullen een weekje langer moeten wachten en hem moeten kopen. Ik ben echter niet zo'n Super Smash Bros.-fanaat die elk personage dat ooit op deze wereld is ontworpen in Super Smash Bros. wil kunnen spelen, maar met Mewtwo ben ik blij. Lucas en de betaalde kostuums voor de Mii-vechters echter zullen waarschijnlijk schitteren in afwezigheid op mijn Wii U. In ieder geval begon de uitzending lekker: degenen onder ons die langzaam in slaap dreigden te vallen waren met deze frisse opener ook weer wakker geschud. Wat we echter niet wisten, is dat het echte vuurwerk nog moest komen...

Nieuwe modus Ik hou van erg veel verschillende soorten games, maar de hype is bij mij toch net iets groter bij RPG's, actiespellen, en Splatoon als uitzondering die de regel bevestigt. En juist de laatstgenoemde game kwam na een kwartier kijken aan bod. Ik ben absoluut geen fanatieke speler van shooters, maar Splatoon heeft een bepaalde charme die mij wel aanstaat. Ik wil graag meer weten en ik was vooraf aan deze Nintendo Direct dan ook vooral benieuwd naar de nog onaangekondigde modi. Extra stages en wapens maakten mij dan ook niet erg veel uit. En daar was Sinterklaas Satoru Shibata die, na verleidelijk zachte Yarn Yoshi-amiibootjes te showen die mij mijn keuze om geen amiibo te kopen doen heroverwegen, mij flink liet genieten van de spetterende actie van de lokale multiplayermodus van Splatoon: de Battle Dojo. Eén speler speelt met de Wii U GamePad en zijn of haar tegenstander speelt op de tv. Het doel is om ballonnen kapot te schieten. Nog even wachten tot de E3 voor meer informatie, want hoewel we nu meer over het spel te weten zijn gekomen, was het snoep niet in zulke getale aanwezig dat we er echt van genoten hebben. Misschien weet Shibata ons met iets anders verrassen.

Is this real life, is this just fantasy? Helaas kwamen na Splatoon een aantal indiegames en Virtual Console-titels. Daar heb ik op zich niks tegen, maar het is niets waar ik me mee vermaak. Tijd om even wat te drinken te halen dus, terwijl je al luisterend nog het één en ander meepikt. Snel, snel, want voor je het weet is de beste man alweer bij het volgende onderwerp. Na een heleboel Wii-spellen te hebben behandeld die binnenkort in de Wii U eShop zullen verschijnen, viel daar ineens een stilte. “Please take a look at this”. En toen de video startte, dacht ik al “Meen je dit, Shibata? Is dit werkelijk dat spel waarvan iedereen al maanden, zo niet jaren zegt dat het project afgeschoten is?” Ja, het was waar. De crossover van mijn twee favoriete RPG-franchises zal toch verschijnen voor de Wii U! Shin Megami Tensei x Fire Emblem is een feit! De mede-redactieleden kunnen het jullie navertellen. De aankondiging was gedaan, Shibata bevestigde het toch een keer en na een kort moment barstte de fanboy in mij los. Wat heb ik toentertijd naar deze game uitgekeken! Wat was ik teleurgesteld toen ik hoorde dat deze game waarschijnlijk nooit werkelijkheid zou worden, maar wat ben ik ontzettend blij dat ik binnenkort dan deze game, de game die de moderne setting van Shin Megami Tensei met de middeleeuwse oorlogsstrategie van Fire Emblem verbindt, toch zal kunnen spelen! Ik kan niet wachten!

Weer eens kunnen griezelen En toen ging Shibata, die Japanse Sinterklaas, ineens in sneltreinvaart verder met het aanreiken van het volgende cadeau. De enige first-party game van Nintendo voor de Wii U die niet buiten Japan was verschenen. Ik snapte niet hoe Nintendo ons games kon achterhouden voor een console die enorme periodes van droogte kent. En hoewel ik de kans op de aankondiging van deze game voor Europa groter achtte dan die van Shin Megami Tensei x Fire Emblem, kon ik mijn geluk helemaal niet meer op toen Shibata – in stijl – bekendmaakte dat het vijfde deel van de Project Zero-serie dit jaar nog in Europa zal verschijnen voor de Wii U. De survival-horrorgame waar niet het lood van een kogel maar de lichtflits van de camera van de Wii U GamePad je laatste redmiddel is. Ik begon oprecht even te twijfelen of dit geen uitgestelde 1-aprilgrap was. Het tweede moment in vijf minuten dat de fanboy in mij overheerste was een feit. Twee voor mij geweldige aankondigingen voor de Wii U waren er twee meer dan ik had gehoopt. Echter heeft Nintendo nog een apparaat te voorzien van een goede line-up, de Nintendo 3DS. Dit deel van de uitzending was echter wel een stuk zakelijker: been there, done that. Met de korte trailers van Azure Striker Gunvolt, Mighty Gunvolt, Box Boy!, Pokémon Rumble World, de nieuwe features van het StreetPass Mii Plaza en Puzzle & Dragons Z + Puzzle & Dragons: Super Mario Bros. Edition werden veel softwaretitels in korte tijd behandeld. Toen was het echter tijd voor het echte werk.

Wat als...? Nadat de game aan het begin van dit jaar werd aangekondigd, werd ons vannacht getoond hoe het verhaal van Fire Emblem if, zoals de Nintendo 3DS-game in Japan heet, is opgebouwd. Het verhaal in de game kun je namelijk op twee manieren volgen. Het spelerspersonage, dat je zelf mag creëren, is geboren in het vredelievende koninkrijk Hoshido, maar opgegroeid in het oorlogszuchtige Nohr. Aan jou de keuze of je loyaal blijft aan Nohr of dat je toch terugkeert naar je echte familie in Hoshido. Je keuzes hebben invloed op de ontwikkeling van het verloop en einde van het verhaal en de ik als role-playing gamer kan hier alleen maar van smullen. Deze game combineert de Fire Emblem-gameplay met een verhaal met een interessant plot en een fantastische structuur. De perfecte formule voor een overweldigende Strategy RPG. Helaas moeten we waarschijnlijk nog meer dan een jaar wachten totdat deze game ook daadwerkelijk in de winkels zal liggen.

Nog iets anders dan RPG's? Voor mij bestond deze Nintendo Direct vooral uit DLC, updates van informatie van spellen waar we al veel van weten, amiibo en RPG's. Echter moet ik van mijzelf zeker ook de Animal Crossing x Mario Kart 8 DLC aanhalen. Waar ik zeker veel plezier heb beleefd aan het eerste pakket met DLC voor Nintendo's nieuwste racer, vond ik de banen behoorlijk standaard. Waar in het eerste DLC-pakket de muntjes in het Hyrule Circuit door rupees waren vervangen en de standaardmuziek door The Legend of Zelda-muziek, werd ik daar bij de aankondiging niet zo door overweldigd als door de verschillende seizoenen van de racebaan van Animal Crossing. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar alle andere banen en de voertuigen in het pakket. Daarbij komt dat deze nieuwe features niet pas in mei maar al over drie weken te downloaden zijn! Toen Iwata ook nog eens de nieuwe moeilijkheidsgraad en motorinhoud van 200cc aankondigde, wist ik zeker dat ik de rest van de nacht geen oog meer dicht zou kunnen doen. Zoveel om over na te denken, zoveel om naar uit te kijken. En dan te bedenken dat, als het mee zit, ditzelfde verhaal zich over ruim twee maanden op de E3 zal herhalen...

Gekoppelde games

Super Smash Bros. for Wii U (Wii U)

Super Smash Bros. for Nintendo 3DS (Nintendo 3DS)

Tokyo Mirage Sessions #FE (Wii U)

Mario Kart 8 (Wii U)

Project Zero: Maiden of Black Water (Wii U)

Splatoon (Wii U)

Fire Emblem Fates: Birthright (Nintendo 3DS)

Fire Emblem Fates: Conquest (Nintendo 3DS)