[Review] Geschreven door Kitty op 2015-04-16 15:46:56

Trine Enchanted Edition

Trine Enchanted Edition is een remake van Trine, dat ruim vijf jaar geleden verscheen voor PC en PlayStation 3. Deze remake maakt gebruik van dezelfde engine als Trine 2: Director's Cut, dat exclusief verkrijgbaar is in de Wii U eShop. Is deze remake de moeite waard, of is het zonde van de moeite?

In een koninkrijk waar Het Kwaad steeds meer de overhand krijgt, komen de drie helden van het verhaal door een speling van het lot terecht in hetzelfde kasteel. Dit zorgt ervoor dat deze drie personages met elkaar verbonden raken via de magische Trine. Ten eerste Amadeus the Wizard, die objecten kan verplaatsen aan de hand van telekinese, en kisten en planken kan creëren. Daarbij speel je als Zoya the Thief, die een grijphaak en pijl en boog gebruikt om door de levels heen te komen, en Pontius, de dappere ridder die met zwaard en schild vijanden een kopje kleiner maakt. Samen gaan ze op weg om de verbinding tussen hun zielen ongedaan te maken. Het verhaal is niet superdiep, maar wel vermakelijk en het wordt bovendien op een leuke manier verteld via een voice-over tussen de levels door. Het spel is te spelen in twee modi: met de hardcore modus zit er een limiet op het aantal keer dat je een gevallen personage weer terug kunt halen, en je kunt je voortgang niet opslaan tijdens een level. In de normale modus komt een personage dat stierf weer terug met de helft van zijn of haar totale HP, zodra je bij een healing spot komt. Vooral voor de meer onervaren spelers is dit een aangename optie, gezien je vrij snel door je HP heen kunt raken.

Besturing Trine Enchanted Edition is een puzzel platformer met RPG-elementen, waarbij je je met de drie personages een weg baant door verschillende levels. Je komt hier verschillende vijanden tegen en allerlei obstakels. Om verder te komen moet je de krachten van de personages te combineren. Zo kan de Thief een grijphaak uitgooien om hogerop te komen of om rond te slingeren, en kan de Wizard blokken of planken creëren die je kunt gebruiken om constructies te maken. Het switchen tussen personages werkt redelijk snel en aangenaam, met de R-knop op de Wii U GamePad of Wii U Pro Controller of via het touchscreen. Alle aanvallen kunnen ook ofwel via het touchscreen ofwel via de knoppen worden uitgevoerd. Het verschilt per personage wat hierin handig is. Voornamelijk het creëren en verslepen van items als Wizard werkt een stuk fijner via het touchscreen, terwijl je met de Knight vooral de knoppen zult gebruiken. De besturing vergt wat gewenning, gezien het niet lekker werkt om alles op één manier te besturen. Je zult ernaar neigen om te blijven switchen, waardoor je soms in de knoei komt op momenten dat het niet handig uitkomt. Dit wordt echter nooit écht frustrerend. Creatief puzzelen Door de levels verspreid liggen flesjes die je experience points geven wanneer je ze opraapt. Bij vijftig punten gaan je personages een level omhoog en kun je hun krachten sterker maken: meer pijlen, meer items tegelijk creëren, of een variatie op een aanval, zoals de Knight die zijn hamer op de grond slaat om zo meerdere vijanden in één keer te verslaan. Het verzamelen van experience points gaat in een prima tempo en de flesjes liggen op leuke plekken verstopt, wat uitnodigt tot het nadrukkelijk doorzoeken van levels. Ook liggen er schatkisten met verschillende items, zoals gear om je personages sterker te maken of nieuwe skills. De levels zijn goed in elkaar gezet, met een aangename hoeveelheid uitdaging. De puzzels zijn geen typische puzzels met één oplossing. Vaak kun je met de krachten van verschillende personages tot andere uitkomsten komen, waardoor je op een leuke, creatieve manier de levels doorloopt. Hierdoor voelt het ook niet snel aan als een herhaling van kunstjes, omdat je op je eigen manier kunt proberen iets op te lossen.

Minder interessant zijn de gevechten. Hoewel je met elk personage een vijand zou kunnen uitschakelen, ga je al snel met de Knight even op iedereen inhakken. Met de andere twee personages is de timing lastiger te pakken te krijgen en staat de vijand te snel voor je neus, waardoor je niet snel genoeg iets kunt doen. De gevechten vormen echter geen groot deel van de gameplay, waardoor dit niet heel vervelend is.

Naast de singleplayer kun je het spel lokaal en online met meerdere mensen spelen. Tijdens het spelen kunnen andere spelers op elk gewenst moment meedoen of weer ophouden. Zij nemen dan de rol aan van één van de niet-actieve personages. Zo kun je samen alle levels doorlopen, wat een leuke toevoeging is. Het lijkt erop dat het online spelen niet erg populair is, want op het moment van schrijven zijn er geen online multiplayer-games beschikbaar, waardoor hier verder niets over te zeggen is. Betoverend Trine Enchanted Edition ziet er prachtig uit. De levels hebben oogstrelende contrasten tussen licht en donker en de omgevingen zijn gedetailleerd en sfeervol. Het verhaal leidt je door bossen, ruïnes en kerkers en alles ziet er geweldig verzorgd uit. De muziek is redelijk simpel, maar zorgt voor een prima ondersteuning van de levels. De dialogen zijn voorzien van volledige voice-acting, met overtuigende stemmen die passen bij de personages.

Conclusie Trine Enchanted Edition is een aangenaam uitdagende puzzelplatformer met enkele RPG-elementen. Door de krachten van je verschillende personages te bundelen, doorloop je op een vernieuwende manier verschillende levels. Doordat er niet één oplossing is voor de problemen op je pad, blijf je op een creatieve manier zoeken hoe je verder kunt komen. Daarbij ziet het geheel prachtig uit, met indrukwekkend gedetailleerde levels. De besturing vergt wat gewenning, maar er wordt leuk gebruikgemaakt van het touchscreen van de Wii U GamePad. De gevechten met vijanden zijn minder interessant, gezien er weinig tijd is voor tactiek met verschillende personages. Dit is echter overkomelijk, omdat dit geen heel groot of tijdrovend deel van de gameplay beslaat. Het geheel heeft een vrolijke, goede sfeer en is zeker een aanrader, ook als je niet zo'n fan bent van het platformgenre!

N1 Score: 8

+ ["Creatieve puzzels","Prachtig uiterlijk"]

- ["Gevechtssysteem minder interessant","Besturing niet altijd even praktisch"]

Gekoppelde games

Trine Enchanted Edition (Wii U eShop)