[Nieuws] Geschreven door Jeroen K. op 2015-07-07 14:38:26

Kotaro Uchikoshi over terugkerende thema's in Zero Escape 3 dat zich op Mars afspeelt

Schrijver van de Zero Escape-serie Kotaro Uchikoshi deelt meer info. Op de Animé Expo is bevestigd dat Spike Chunsoft werkt aan een vervolg op Virtue's Last Reward, welke onder de voorlopige naam Zero Escape 3 gaat. De Zero Escape-serie draait om de 'Nonary Game', gekoppeld aan een 'escape the room'-structuur, waar je al puzzelend uit een bepaalde kamer moet ontsnappen. Daarnaast is de serie heel verhaal gedreven en sterk afhankelijk van de keuzes die jij als speler maakt. Virtue's Last Reward kende bijvoorbeeld liefst 24 eindes. De titel verschijnt in de zomer van 2016. Op dezelfde Anime Expo waar het spel bevestigd werd vond een panel plaats met schrijver Kotaro Uchikoshi. Hieruit zijn meer details over het spel bekend geworden (vertaald):

"Een groep mensen merkt dat ze in een testruimte op Mars zijn, waar de logistiek van een op Mars levende kolonie wordt getest, en ook de psychologie van wat er zou kunnen gebeuren met de groep mensen en hun interacties terwijl ze in de besloten kolonie-ruimte leven."
De subtitel, zoals 999: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors en Virtue's Last Reward, moet nog bedacht worden. De verdeling tussen verhaalelementen en puzzelruimten zal vergelijkbaar zijn met de verdeling in de voorgaande twee games. Dit derde deel zal bovendien als eerste een dier bevatten, want er is een rol weggelegd voor een hond. Schrijver Uchikoshi heeft voorlopig ongeveer 50 procent van het verhaal geschreven en werkt nog aan de overige 50 procent, terwijl de ontwikkeling van de game zelf pas net gestart is. Uchikoshi blikte ook even terug op het verleden tijdens de panel. 999 zou eerst een los verhaal worden, maar had zo veel succes in Japan én internationaal dat hij twee vervolgen schreef - Virtue's Last Reward en Zero Escape 3 - maar omdat Virtue's Last Reward in Japan een stuk slechter presteerde was de toekomst van Zero Escape 3 even niet zo zeker meer. Mocht Virtue's Last Reward succesvoller verkocht hebben, zou Zero Escape 3 een stuk sneller zijn verschenen. Sterker nog: toen Uchikoshi op twitter melde dat Zero Escape 3 wellicht nooit het daglicht zou zien, kwamen er zo veel teleurgestelde reacties dat deze massale vraag naar een derde deel een belangrijke reden is geweest dat Zero Escape 3 toch ontwikkeld werd. Met de thema's in de eerste twee games wilde Uchikoshi spelers laten afvragen wat 'common sense' is. Hij wilde de speler laten stoppen en nadenken over situaties en beslissingen die in eerste instantie heel logisch lijken, maar misschien niet de beste keuzes zijn. Dit past bij het thema van vertrouwen en verraad, dat hij in Zero Escape 3 graag terug laat keren (vertaald):
"Voor Zero Escape 3 wil ik nog dieper op deze thema's ingaan en ga ik jou als speler filosofieën bevragen, wat rechtvaardig is en wat waarden zijn. Het zal een game worden waarin je veel thema's voor jezelf zult herevalueren."
Ook Kazutaka Kodaka, scenario-schrijver van de vergelijkbare Danganronpa-serie, betrad nog even het podium. Hij heeft het einde van het script voor Zero Escape 3 al gelezen en noemde het een fenomenaal einde, bedacht door een genie. Hij hoopt ooit met Uchikoshi samen te werken aan een game. Ook werd de eerste afbeelding uit de game gedeeld, die je onderaan dit nieuwsbericht terugvindt. Daaronder kun je het gehele panel terugkijken. Zero Escape 3 verschijnt in de zomer van 2016 voor de Nintendo 3DS.

Gekoppelde games

Zero Escape: Zero Time Dilemma (Nintendo 3DS eShop)