[Preview] Geschreven door Marco op 2015-07-08 19:15:00

Metroid Prime: Blast Ball

Nintendo staat bij veel mensen bekend als een bedrijf dat continu met vernieuwing en innovatie op de proppen komt. Zo worden er regelmatig frisse concepten bij populaire franchises als The Legend of Zelda en Super Mario geïntroduceerd, of wordt er een geheel nieuwe IP als Splatoon uit de grond gestampt. Op de E3 van dit jaar was Metroid aan de beurt; een serie die bij veel fans hoog in het vaandel staat en waarbij men al jaren reikhalzend naar een vervolg uitkijkt. De grote vraag is nu echter: gaat Nintendo hier punten mee scoren?

Om maar met de deur in huis te vallen: de onthulling van Metroid Prime: Federation Force werd verre van positief ontvangen. Het is zelfs zo erg dat op het moment van schrijven slechts tien procent van de kijkers positief is over de trailer. De vermoedelijke reden hiervoor is dat Nintendo een beetje is doorgeschoten met het aanbrengen van veranderingen aan de bekende Metroid-formule. Zo wordt de game wordt ditmaal gespeeld vanuit een ander perspectief, dat van een soldaat van de Galactic Federation en is Samus in geen velden of wegen te bekennen is. Dit op zichzelf hoeft geen slecht punt te zijn, maar tevens lijkt de game zich grotendeels te focussen op co-op met vier spelers en is de grafische stijl een stuk kleurrijker en minder serieus. Iconische aspecten, zoals het verkennen van de wereld en het verzamelen van voorwerpen kwamen niet echt voor in hetgeen wat Nintendo heeft laten zien. Wel heeft Nintendo laten weten dat de game meer op actie gericht is en dat je het in verschillende missies moet opnemen tegen de Space Pirates. Metroid Prime: Federation Force was echter niet speelbaar op de beursvloer, dus ondanks een wat teleurstellende eerste indruk kunnen we nog geen oordeel over de game vellen. Een explosief potje voetballen De game die wij echter wel voorgeschoteld kregen had niets te maken met het jagen en vangen van allerlei ruimte gespuis. Nee, wij mochten aan de gang met de titel die een dag eerder werd onthuld als Blast Ball en uiteindelijk onderdeel bleek te zijn van Metroid Prime: Federation Force. In Metroid Prime: Blast Ball duik je met maximaal vijf andere spelers in een kleine arena voor een explosief potje voetbal. Letterlijk explosief, want in plaats van je voeten maak je nu gebruik van een groot robotpak dat is uitgerust met een armkanon. Deze gebruik je om de uit de kluiten gewassen bal met neon verlichting door de rechthoekige arena te knallen. De games worden gespeeld in een opstelling van drie tegen drie, en zodra één van de teams scoort wordt het goal van de tegenstander een slag kleiner gemaakt. Potjes hebben een vaste tijdsduur en kunnen vroegtijdig worden beslist zodra één van de teams als eerste drie goals maakt.

Nu klinkt dit misschien erg simpel, maar tijdens het spelen kwam er toch nog wat strategie om de hoek kijken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de bal tegen andere spelers aan te schieten of ze direct onder vuur te nemen met je armkanon. Dit zorgt er voor dat de betreffende speler voor een aantal seconden uitgeschakeld is, zodat je als team de overhand kunt nemen. Ook lagen er power-ups zoals een snelheidsboost of een extra schild door de arena verspreidt, waar een groot voordeel mee behaald kon worden. Bij een voetbalgame denk je vaak aan razendsnelle actie en controls, maar dat is bij Metroid Prime: Blast Ball zeker niet het geval. De besturing zelf is simpel van opzet en lijkt veel op dat van Metroid Prime: Hunters, maar voelt voor een voetbalgame veel te traag en soms wat frustrerend aan. Met de L-knop kan je op de bal locken om jezelf precies achter de bal te positioneren, maar vaak gaat dit te langzaam en rolt de bal doodleuk aan je voorbij. Zodoende gebeurde het vaak dat de bal een willekeurige kant op geschoten werd om het andere team te dwarsbomen. Schieten gebeurt met de A-knop en het ingedrukt houden leverde voor Metroid-fans het welbekende en krachtige charge shot op. Het was best bevredigend om de bal met een charge shot keihard tegen een andere speler aan te beuken of om na veel moeite eindelijk een goal te scoren. Al met al is Metroid Prime: Blast Ball best leuk om te spelen, maar blijft het een vreemde keuze van Nintendo om dit als een Metroid-game te bestempelen. Voorlopige conclusie Het is moeilijk ontkennen dat het gros van de Metroid-fans, net als de N1-redactie, flink teleurgesteld waren na het zien van de eerste trailer van Metroid Prime: Federation Force. Nintendo heeft echter niet genoeg van de game laten zien om er een eerlijk oordeel over te kunnen vellen. De game wordt geleverd met Metroid Prime: Blast Ball, waar wel een speelbare demo van was. Blast Ball voelde voor een voetbalgame erg langzaam aan en lijkt na het spelen van de demo zeer weinig overeenkomsten te hebben met de rest van de Metroid-serie. Wij zetten dan ook vraagtekens bij de keuze van Nintendo om dit een Metroid Prime-game te noemen. Desondanks was het toch best vermakelijk om de grote lichtgevende bal door de arena te kunnen rondschieten en andere spelers te bestoken.

Gekoppelde games

Metroid Prime: Federation Force (Nintendo 3DS)