[Review] Geschreven door Patrick op 2015-08-16 10:00:00

Mercenaries Saga 2

Er zijn enkele goede tactische role-playing games verkrijgbaar voor de Nintendo 3DS. Zo kunnen we genieten van de Shin Megami Tensei: Devil Survivor-serie, waarvan binnenkort een remake van het tweede deel in Europa verschijnt, en Fire Emblem: Awakening. Helaas ontbreekt één van de beste series in dit genre nog altijd voor Nintendo 3DS. De Final Fantasy Tactics-serie deed eerder de Game Boy Advance en Nintendo DS aan, maar een vervolg voor de 3DS is vooralsnog niet aangekondigd. Mercenaries Saga 2: Order of the Silver Eagle is een eShop-titel die prima in dit rijtje past. Als je trailers bekijkt van de game zal het je direct opvallen dat Final Fantasy Tactics een grote inspiratiebron is voor de ontwikkelaars. Kan Mercanaries Saga 2 zich meten met bovengenoemde grootheden? Mercenaries Saga 2: Order of the Silver Eagle is een tactische role-playing game en lijkt in de basis veel op Final Fantasy Tactics. Zelfs zoveel dat je in het begin bijna het gevoel hebt een kloon te spelen. Dat is niet per se iets slechts, maar uniek is de game daardoor zeker niet. Mercenaries Saga 2 weet zich niet goed te onderscheiden. De potentie is aanwezig maar de uitvoering is minder. Dit geldt zeker voor het verhaal.

Red de prins, zoek het tegengif! Het verhaal begint met een aanvaring met een groepje huurmoordenaars. De prins is samen met zijn ridders op pad en wordt aangevallen. Claude, de leider van de ridders, slaagt erin de huurmoordenaars te verdrijven. Helaas is de prins daarbij gewond geraakt en ernstig vergiftigd. Claude gaat op zoek naar het juiste tegengif en moet daarvoor de hele wereld over reizen. Je zou zeggen dat dit het begin is van een groots avontuur maar helaas is dit alles qua verhaal. Je bent toch zeker een uur of twintig zoet met dit spel en in die twintig uren zoek je naar het juiste tegengif. Het verhaal is erg saai en kent verder weinig diepgang. Daarnaast worden er ook geen verhalen opgebouwd rondom de personages, waardoor je weinig connectie met ze opbouwt. Alles wat de game fout doet op verhaalgebied doet de game goed met de gameplay. Het betreft een solide tactische RPG die veel spelelementen leent van Final Fantasy Tactics. Het spel voelt dan ook direct erg vertrouwd. De gevechten zijn interessant en niet altijd even gemakkelijk. Je personages bevinden zich op een speelbord en turn-based kun je je gehele groep verplaatsen en gebruiken om aan te vallen. De richting waaruit aangevallen wordt is hierbij van belang. Val je de tegenstander van achteren aan dan doe je extra schade. Dit systeem is een kopie van het gevechtssysteem uit Final Fantasy Tactics en werkt nog altijd even goed.

Het spel kent vele verschillende soorten personages. Zo zijn er veel klassen zoals ridders, boogschutters, magiërs en priesters. Je kunt uitrusting vinden om zo je personages sterker te maken. Ook wordt hun niveau steeds hoger waardoor nieuwe vaardigheden vrijgespeeld kunnen worden. Het enige minpuntje aan dit hele systeem is dat je weinig vrijheid hebt met betrekking tot de klassen van een personage. Zo kun je van een dief niet ineens een magiër maken. Een dief kan later wel veranderen in een klasse die daarbij aansluit. Het ontbreken van deze vrijheid is een gemis maar tegelijkertijd betekent het ook dat je niet uren bezig bent met het optimaliseren van alle personages. Beeld en geluid Het lijkt alsof je naar een game van tien jaar geleden zit te kijken en hoewel de stijl erg goed past bij deze game blijft het jammer. Grafisch is de game dan ook erg ondermaats. De aanvallen zien er saai uit en ook de personages komen niet goed uit de verf. Ook op het gebied van muziek en geluidseffecten doet het spel niets bijzonders. Zeker in de muziek zit weinig variatie en de paar verschillende muziekjes ben je dan ook al snel beu. Ook is er geen voice-over voor de dialogen aanwezig. De dialogen zelf zijn ook niet van hoge kwaliteit. De matige vertaling van Japans naar Engels levert op verschillende momenten kromme zinnen op. Conclusie Mercanaries Saga 2: Order of the Silver Eagle in de basis een prima tactische role-playing game. Qua gameplay is er niets mis mee en ook het opbouwen van een team van vechters werkt zoals je gewend bent van een role-playing game. De mogelijkheden hierin zijn uitgebreid en ook is er voldoende variatie in uitrusting. De Final Fantasy Tactics-sfeer die in de game aanwezig is past er goed bij. De game weet zich echter niet goed te onderscheiden. Daarbij komt dat het verhaal erg saai is en de personages nul diepgang kennen. Dit zijn twee erg grote minpunten voor een role-playing game. Mercanaries Saga 2 kan zich zodoende zeker niet meten met andere grote namen in dit genre. Ben je echter op zoek naar een vermakelijke tactical RPG dan is dit zeker een goede optie met de lage prijs van €4,99.

N1 Score: 6.5

+ ["Gameplay","Final Fantasy Tactics-sfeer"]

- ["Verhaal","Nul diepgang in personages","Muziek"]

Gekoppelde games

Mercenaries Saga 2 (Nintendo 3DS eShop)